jeeee

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffuuuck!

Näytetään kirjoitukset tammikuulta 2010.

Kaikki ja ei mitään  1

Hänen sisällään ei ollut ketään; hänen kasvojensa (jotka kuten sen ajan huonot maalaukset, eivät muistuttaneet mitään aikaisempaa) sekä sanojensa takana, sanojen, jotka olivat fantastisen runsaat ja myrskyisät, oli ainoastaan kylmyyttä, kuin uni jota kukaan ei uneksinut. Alussa hän ajatteli, että muutkin ihmiset olivat samanlaisia mutta ystävänsä hämmennys, jolle hän oli alkanut tyhjyydestään puhua, osoitti hänen erehtyneensä ja sai hänet aina tuntemaan, ettei yksilöiden tulisi erottua ulkoisilta olemuksiltaan. Hän luuli löytävänsä kirjoista lääkkeen vaivaansa ja opetteli latinaa sekä vähän kreikkaa. Sitten myöhemmin hän ajatteli etsimänsä löytyvän ihmisyyden perusriiteistä ja antoi Anne Hathawayn perehdyttää itsensä niihin eräänä kesäkuun pitkänä iltapäivänä. Noin kaksikymmenvuotiaana hän muutti Lontooseen. Hän oli jo vaistomaisesti mestaroinut tavan esittää olevansa joku, jotteivät muut huomaisi hänen olevan ei kukaan ja Lontoossa hän löysi ammatin johon hänet oli jo ennalta määrätty, nimittäin näyttelijän työn, jossa esitetään ihmisjoukolle henkilöä, jonka katsojat näyttelevät uskovansa tämän olevan. Tämä ammatti tuotti hänelle outoa mielihyvää, ehkä ensimmäisen kerran hänen elämässään mutta vuorosanojen loputtua ja viimeisen kuolleen vetäydyttyä näyttämöltä, palasi vihattu epätodellisuus hänen luokseen. Hän ei enää ollut Ferrex tai Tamberlane, vaan jälleen ei kukaan. Joten vainottuna hän esitti muita sankareita ja traagisia hahmoja. Ja niin, hänen kehonsa täyttäessä tehtävänsä Lontoon tavernoissa ja bordelleissa, sielu hänen sisällään oli Caesar kieltäen selvännäkijänsä ennusteet, ja Julia inhoten kiurua, ja Macbeth keskustellen nummella noidille ja kohtalottarilleen. Kukaan ei ole esittänyt yhtä monta miestä: kuten Egyptin Proteus, käytti hän loppuun kaikki mahdolliset hahmot. Toisinaan hän piilotti tunnustuksen jonkin teoksensa nurkkaan, varmana siitä ettei kukaan sitä huomaisi. Yhdessä Richard ilmoittaa esittävänsä useaa roolia kerrallaan ja toisessa Iago tekee oudon tunnustuksen: “En ole se joka olen.” Elämisen, uneksimisen ja näyttelemisen identiteetti inspiroi hänet kirjoittamaan kuuluisat lauseensa.
Kaksikymmentä vuotta hän ylläpiti tämän kontrolloidun sekavuuden. Sitten eräänä aamuna hän sai tarpeekseen tylsyydestä ja kauhusta esiintyä kaikkina niinä kuninkaina, jotka kuolivat miekkaan ja rakastavaisista, jotka saivat toisensa ja kärsivinä erotettiin toisistaan. Samana päivänä hän päätti myydä teatterinsa. Ennen kuin viikko oli ohi, palasi hän kotikyläänsä, jossa hän sai takaisin nuoruutensa puut ja purot, sitomatta niitä niihin hahmoihin, joista muusansa oli hänelle laulanut. Jokin rooli hänellä oli oltava, joten hänestä tuli eläköitynyt impresario, joka antautui rahanlainaamiselle, oikeushaasteille ja koronkiskonnalle. Tässä hahmossa hän kirjoitti kuivakkaan testamenttinsa, josta hän tarkkaan poisti kaiken tunteellisuuden ja kirjallisen lennokkuuden. Lontoosta vierailulle tulleille ystävilleen, hän kuitenkin, heidän edukseen, esitti runoilijaa.
Tarina kertoo, että juuri ennen tai jälkeen kuolemansa, hän löysi itsensä Jumalan yhteydestä, jolle hän sanoi: “Minä, joka olen ollut turhaan niin monia miehiä, haluan olla yksi ja ainoa, minä.” Jumalan ääni vastasi hänelle pyörremyrskystä: “Minäkään en ole se joka olen. Uneksin maailman tavalla jolla sinä, rakas Shakespeare, uneksit näytelmäsi. Olet yksi unieni muodoista ja laillani, kaikki ja ei mitään.”

Suomennos J.L Borgesin kertomuksesta Everything and Nothing on omani. Taisin juoda yhden rommin liikaa.


Sydäntalvi  1

Herätelainasin hiljattain lähikirjastosta elämäni ensimmäisen audiokirjan: Mary Shelleyn Frankensteinin. Niillä oli vielä pikkaisen nafti valikoima näitä audiojuttuja ja tämäkin on tuttu tavallisena versiona. En oikein viitsinyt ruveta kuuntelemaan Kalle (miljoona sivua hyvää kuunneltavaa) Päätaloa tai Mari Möröä, kaikki kunnia em. kirjailijoille toki. Sitä paitsi tähän harakanpesään jäätyy, tämä rapistuu käsiin ja täällä onkin helpompi päästä goottilaisiin fiiliksiin. Eilen sytyttelin liudan kynttilöitä joka tasolle, napitin manttelin kaulaan asti, kaivauduin vilttien alle ja laitoin viimeisen cd:n soittimeen. Hirviöparka! Sitä aina tulee asetuttua häviäjien puolelle. Ei tuottanut vaikeuksia samaistua jäämerellä pimeyteen katoavaan piruparkaan.

Marysta tuli mieleen hänen puolisonsa Percy Shelley, joka hukkui veneen upottua lähellä La Speziaa joskus 1800-luvun alussa. Merelle ei pitäisi koskaan lähteä puutteellisin taidoin ja ilman pelastautumis-suunnitelmaa. Percy tosin oli jo tavannut doppelgängerinsä, joten mitään ei ollut tehtävissä.

Varasin kevään kävelyreissun päätteeksi majoituksen luostarista, ihan läheltä rantaa johon Shelleyn ruumis huuhtoutui. En ole uskonnollinen, mutta eipä minulla ole mitään sitä vastaankaan. Kuka tietää, jos vaikka saisin siellä herätyksen (toivottovasti ei sentään aamulla klo 4, eeeehhee!), tai tapaan oman doppelgängerini. Tutkimattomia ovat ihmisten ja kummitusten tiet.


JEEeeeEEee!  1

Jei, aurinko paistaa ja bisnekset luistavat! Hong Kongista tilaamani vaimo on tänään laitettu koneeseen ja on sylissäni ihan pian. Se on syntynyt Osakassa, Japanissa vuonna 1985. Voi tätä ilon päivää!

Öh, kirjoitinko vaimo? Eikäkö tarkoitin tietennii kameran objektiivi. Voi tätä odottamisen riemua!


Suuri, epämääräinen piimä- ja viilivertailu  9

Ajatella, että kolmisenkymmentä vuotta meni edes tarttumatta piimäpönikkään. Äiti sitä silloin aikoinaan enimmäkseen joi ja taisin kurkata lasiin miettien, että kaikkea paskaa ne aikuiset viitsivätkin suuhunsa kaataa. Isä joi sitten toisinaan Karjalaa, ei kuitenkaan aamuisin ennen kuin lähti töihin. Silloin se laittoi radion soimaan hiljaisella, valmisteli eväät ja söi yhden viilin. Purkki kolisi vaimeasti keittiössä.

Kaupasta ei saanut kuin yhtä viililaatua ja kannen alla oli ensin sellainen keltainen, paksu kerrostuma. Sen päälle laitoin aina yhden kokonaisen teelusikallisen sokeria ja kanelia niin paljon, ettei keltaista paltturaa enää näkynyt. Sitten se kerros syötiin ja taas sokerit sekä kanelit viilin päälle.

Piimä ja viili taitavat olla aika lailla pohjoismaisia ruokatarvikkeita. Enpä niihin maailmalla törmännyt, mutta en niitä sen kummemmin etsiskellytkään. Huomenna, jos jostain syystä heräisin, sanotaanko vaikka Firenzessä tai Krakovassa, menisin ensimmäisenä mini-markettiin ja tarkistaisin maitotiskin. Piimää ostaisin lähinnä, AB-sellaista.

Ensi viikolla Elvis täyttäisi 75 vuotta. Jossain toisessa ulottuvuudessa se saattaa olla vielä hengissä. Se asuu Havaijilla eikä kukaan kiinnitä huomiota sen värikkääseen xxl-koon paitaan, jolla se yrittää peittää tukevan keskivartalonsa. Polvet sillä on huonona mutta useimpina iltoina se kepin tukemana vaappuu kulmakapakkaan, jota pitää sulkeutunut suomalainen havaijilaiskaunottarensa kanssa. Se tilaa aina saman juoman, lasin piimää ja juo sen pienin siemauksin. Sitten se lähtee kotiaan kohti ja joka kerta baariomistaja, tuo sulkeutunut suomalainen, luulee kuulevansa sen laulavan mennessään mutta ehkä se onkin vain iltatuuli rantapalmuissa.

Ai niin, kaikki ne viilit ja piimät on hyviä.