Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on tasa-arvo.

Suomen ensimmäinen homo jääkiekkoilija voi syntyä milloin hyvänsä – Onko Liiga valmis?  1

Kuva: © exopixel / Fotolia.com



KYSYMYS: Miksi homot eivät halua pelata jääkiekkoa?

VASTAUS: 

En tiedä, veliseni. Ehkä siksi, että lajin parissa toimii liikaa reliikkejä, joiden kanssa ei varmasti ole mukavaa olla kanssakäymisessä. Jos joku homo vaikka tahtoisikin vetää hokkarit jalkaan ja lähteä askiin, olisi jollakin hassuun kravattiin pukeutuneella has-beenilla varmasti jotain sanottavaa.



Ei mutta nyt huumori pois. Lukon päävalmentaja Risto Dufva ja varakapteeni Harri Tikkanen, Suomen ensimmäinen Straight Star Ally -urheilija, ovat julkisesti kehdanneet sanoa, että tasa-arvo myös urheilussa on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Kumma kyllä, näistä kommenteista ei ole revitty kummoisia nettiotsikoita tai lööppejä.



Tuomarin mielestä raumalaiset ovat täysin oikeassa. Ennen kaikkea seurojen junioritoiminnassa pitäisi ottaa tasa-arvoasiat huomioon ja kitkeä homofobian pieninkin siemen. Yhdenkään seksuaalisuuttaan tutkiskelevan teinin ei tarvitsisi kantaa yhtään enempää paineita siitä, mitä sukuelimillään tehdä tai kehen olla ihastunut.



Niämisen Villekin otti jo kantaa pelaajayhdistyksen puolesta ja kertoi, että homoa ei Liigassa syrjittäisi. Tästä pysähtyneisyyden tilasta ja anonyymeistä seurakapteeneille teetetyistä kyselyistä voitaisiin ottaa nyt aimo askel eteenpäin.

Vaikenemisen sijaan on aika kirjoittaa seuratasolla alle Tasavertaisen Urheilijan Lupaus, jonka moraalinen sitoumus on seuraavanlainen.



1) Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.

2) Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.

3) Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesti heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.

Miltä kuulostaisi, Blues, Hifk, HPK, Ilves, Jyp, Kalpa, Kärpät, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, Tappara, TPS ja Ässät?

Teidän riveissänne pelaavat Suomen (toistaiseksi) suosituimman joukkuelajin suurimmat idolit. Nyt on aika näyttää esimerkkiä. Ottakaa askel kohti aidosti koko kansalle kuuluvaa ja modernia jääkiekkoliigaa.


Autistisen korisfanin tähtihetkestä saisi parhaan sporttileffan  2

KYSYMYS: Miksi urheiluleffat on niin surkeita?

VASTAUS: Ei kaikki. Esimerkiksi nyrkkeilijöistä on saatu aikaiseksi muutama erinomainen leffa, näistä mainittakoon Kuin raivo härkä (1980) ja Million Dollar Baby (2004). Turpaanvedon maisemissa liikkuu myös Mickey Rourken luonneroolin ansiosta huipputasolle nouseva The Wrestler - Painija (2008). Eivätkä kaikki Rockytkään aivan surkeita ole. Lätkäleffoista ikivihreä Lämäri (1977) puolustaa paikkaansa.

Monet urheiluleffoista jakavat mielipiteitä. Michael Jordanin tähdittämä Space Jam toimii nuoremmalle väelle, mutta Tuomarin on vaikea saada leffasta enää paljoakaan irti. Toisille tositapahtumiin perustuva kelkkailuelokuva Cool Runnings, joka kertoo Jamaikan kelkkajoukkueen matkasta Calgaryn vuoden 1988 olympialaiseen, antaa paljon, toisille se on täysi vitsi. Huumoripitoisten sporttileffojen genre on vaikea. Mielipiteet jakaantuvat myös ABA-korisliigan meininkiä kuvaavan Semi-Pron kohdalla. Ne, joille Will Ferrell on komediajumala, nauttivat leffasta, mutta puhtaasti elokuvallisilla ansioilla se ei pitkälle pötki.

Sporttileffoja löytyy paljon ja omia aukkoja voi lähteä täyttämään esimerkiksi tämän top100-listan kautta.

Tuomarilla olisi muutama idea Hollywoodin tuottajille. Jos haetaan koskettavaa tarinaa, kannattaisi työn alle ottaa elokuva Jason McElwainista. Autistina syntynyt McElwain oli Greece Athena High Schoolin suurin fani. Pitkään McElwain saattoi vain haaveilla paikasta joukkueen riveissä. Seniorivuotenaan hän kuitenkin koki valtavan yllätyksen, kun valmentaja Jim Johnson antoi hänelle pelipaidan ja otti hänet vaihtopenkille. Neljä minuuttia ennen ottelun loppua McElwain, lempinimeltään J-Mac, heitettiin kentälle. Parin ohiheiton jälkeen J-Mac sai sihdin kohdalleen ja upotti kuusi kolmosta. Kun summeri soi, fanit ryntäsivät kentälle juhlimaan erikoista sankariaan. Siitä tarinasta saisi taatusti koskettavan elokuvan.

Toinen ehdotus on upea tarina tasa-arvosta. San Fransisco Donsin jenkkifutisjoukkue olisi päässyt yliopistosarjan loppupeleihin yhdellä ehdolla: heidän olisi pitänyt jättää kaksi afroamerikkalaista pelaajaansa kotiin. Joukkueen yksimielinen päätös oli jättää kinkerit väliin. Samalla he asettivat uuden suvaitsevaisuuden tason, joka nopeutti mustien pelaajien tasa-arvoistumista Yhdysvalloissa.