Ihmisten muisti on välillä lyhyt, mutta huono. Etenkin jos on seurannut viime aikoina jääkiekon ammattilaissarja NHL:n managerien toimintaa taistelussa palkkakaton kanssa. Sarjassa on aiemmin pidetty sopimuskiistojen vuoksi puolen kauden mittainen tauko vuonna 1995 ja kausi 2003-2004 jätettiin kokonaan pelaamatta, koska NHL ja pelaajien yhdistys eivät päässeet yhteisymmärrykseen työehtosopimuksesta.
Tällä kaudella meno on ollut taas puolin ja toisin sen näköistä, että voimassa olevan työehtosopimuksen päättyessä vuonna 2012 vietettäisiin taas niin sanottu lockout-kausi. Suurin ongelma seurojen omistajien kannalta on tullut esiin tällä kaudella, kun työehtosopimusten rajoja on testattu eläkeikään asti kestävillä vahvasti etupainotteisilla sopimuksilla. Sopimusmallin idea on siinä, että pelaajan palkkakattoon laskettava arvo pienenee, kun sopimuksen loppuun laitetaan tarpeeksi monta alle miljoonan arvoista jäähdyttelyvuotta.
Omistajien kannalta sopimukset ovat mainioita, mutta ongelma on siinä, että osa kyseisistä rajojen kokeiluista meni NHL:n tarkastuksessa läpi, mutta Ilja Kovatshukin 17 vuoden sopimus hylättiin. Viimeisimpien huhujen mukaan jo voimassa olevia “häntäsopimuksia” alettaisiin uudestaan tutkia.
Pelaajayhdistys taasen varmasti tulee työehtosopimustaisteluihin nostamaan esiin edellä olevan lisäksi sen seikan, että muutamat pelaajat, eli yhdistyksen jäsenet ovat joutuneet tiukassa palkkakattotilanteessa pelinappuloiksi. Esimerkkejä on monia, yksi heistä Chicagon maalivahti Cristobal Huet, joka hyvin todennäköisesti siirretään yli 5,5 miljoonan sopimuksineen farmisarjan puolelle, jottei sopimusta tarvitse laskea tiukkaan palkkakattoon. Pelaajayhdistys tuskin katsoo kyseistä toimintaa läpi sormien.
On mielenkiintoista odotella, mitä vielä kahden tulevan kauden aikana tapahtuu. Tällä hetkellä lienee silti varmaa, että NHL:n ja pelaajayhdistyksen sopu ei synny helposti.
1 kommentti
Anonyymi
13.8.2010 08:46
Hmmm...miljonäärien ay-toimintaa...Istumalakkoon sanon minä;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin