Kuva: Ålands landskapsregering/Augusto Mendes
Viime vuonna Ahvenanmaan edustalta löytyneestä hylystä sukellettiin talteen maailman vanhinta samppanjaa, mutta myös vajaa sikspäkki olutta. Nyt tätä parisataavuotiasta olutta tutkitaan Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä, ja ahvenanmaalainen Stallhagen-panimo suunnittelee kehittävänsä sen hiivasta markkinoille uuden juoman.
Kuten tiedetään, hylystä löytyneen samppanjan hinnaksi on määritelty useita kymmeniä tuhansia euroja, mutta huonoksi menneellä oluella ei ole sellaisenaan mitään arvoa.
”On epätodennäköistä, että olutta voisi juoda. Samoin on epätodennäköistä, että se edes maistuisi hyvälle”, Hartwallin tutkimus- ja kehityspäällikkö, olutekspertti Jorma Rasi naureskelee
Tavallista kaupan keskikaljaa ei siis kannata jättää kellariin lojumaan, sillä juomaan pullotuksen yhteydessä pääsevä happi alkaa muuttaa makua välittömästi. Rasi toteaa, että arviolta kuuden kuukauden päästä olut on jo täysin pilalla.
”Se on sitten toinen asia, reagoiko kuluttaja makuun, mutta me oluenmaistajat kyllä reagoimme”, Rasi jatkaa.
On kuitenkin olemassa myös oluita, jotka säilyvät hyvinä jopa useita vuosia. Maku kuitenkin muuttuu jatkuvasti. Rasi kertoo juoneensa tanskalaista, viisi vuotta vanhaa pääsiäisolutta, mutta ei tiedä, voiko sitä enää välttämättä kutsua olueksi. Usein vuosia säilyvät oluet ovat kohtuullisen vahvoja, noin 6-8 prosenttisia, ja niissä saattaa olla seassa hiivaa.
”Maku oli, noh, mielenkiintoinen.”
2 kommenttia
Anonyymi
4.2.2011 12:45
Toi pullo näyttää ihan joltain nykytaideteokselta, joka symboloi penistä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
4.2.2011 23:42
Koohtuulisen..Kommentoippa seuraavan kerran selvinpäin...OK? Kun et tiedä näköjään mitään oluesta...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin