Tullista kuuluu kummia. Maaliskuusta alkaen tulli alkaa rokottaa nettishoppailijoita entistä kovemmalla kädellä; arvonlisäveron tulliraja puolittuu kympistä vitoseen. Tavallisen halpaa kiinaromua kahmivan ihmisen osalta tämä merkitsee sitä, ettei EU:n ulkopuolelta enää ostella yli 22 eurolla asioimatta tullin kanssa. Toisaalta myös positiivisia uutisia oli liikkeellä; jatkossa kamansa voi tullata netissä. Ei enää 300 kilometrin ajomatkoja tai 20 euroa Postille moisesta uroteosta.
Motiivi ALV-rajan muuttamisen taustalla lienee selvä; ohjata entistä useampi shoppailemaan kotimaan kaupoissa. Perinteisissä pelikaupoissa on näyttänyt hiljaiselta jo hetken, kun 69,90 euroa hyllyssä maksavan pelin saa eteisen lattialle parissa päivässä veroparatiiseista (Jersey-saaret, Ahvenanmaa...) 40 eurolla. Olen itsekin tehnyt kaupoista jonkinlaisia showroomeja, joissa käyn hipelöimässä tuotteita ja sovittamassa kenkiä - jonka jälkeen tilaan ne netistä halvemmalla. Ja kyllä, tunnen suuria omatunnontuskia myyjien hyöriessä ympärilläni. Ihan kuin otsassa lukisi punaisella tussilla, etten osta mitään, vaan harrastan laillista veronkiertoa kotonani.
Murobbs:ssä uhottiin, että jatkossa sitten waretetaan ne pelit ja leffat, jotka ennen ostettiin saarilta. Pelejä ja leffoja diilaavat yritykset (esim. Verkkokauppa.com ja CDON) ovat kertoneet uudistuksen olevan halpiksen loppu. Niitä ei voi myydä alle 22 eurolla postikuluineen, siinä missä suosittu DealExtreme-krääsäkauppa tuskin kokee kovia tappioita myydessään parin euron kiinasälää. Joku oli huolestunut tullin työntekijöiden mielenterveydestä työtaakan lisääntyessä jokaisen pikkupaketin tutkimisen takia. Suosittelen kiusanhenkiä tilaamaan etenkin kenkiä, joissa on eri ALV:t mm. remmillisille ja vedenpitäville kengeille.
Olen itse työllistänyt tullia ja tilaillut melko reippaasti turhaa roinaa Aasiasta. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut syömäpuikot olivat liukkaat ja ikävän kolisevat. Kolmen euron "feikki"-Sennheiserit napsahtivat nätisti kahteen osaan parin käytön jälkeen. Tunnen jotain outoa syyllisyyttä, vaikken ole koskaan ollut mikään ekologisuuden perikuva, vaan ihminen joka heittää lasipurkit vahingossa paperinkeräykseen ja haaveilee puolen kilon pihveistä. Havahduttaakohan kliiniseltä vaikuttava ALV-rajan muutos muutkin miettimään nettishoppailuaan? Maaliskuu näyttää, tilaanko 50 eurolla muovisia onnenpapuja vai en.
6 kommenttia
Anonyymi
12.1.2011 17:12
Minä tein puolisoni kanssa päätöksen, että Suomesta ei jatkossa osteta enää mitään sellaista, jonka voisi ostaa ulkomaanreissulta. Ei tarvitse tehdä kovin kummoisia vaateostoksia vuodessa, kun esim. Saksan reissun hinta on tienattu takaisin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
13.1.2011 14:08
Ensin hylättiin kylän räätäli, sitten kirkonkylän vaatehtimo. Seuraavaksi jätettiin pikkukaupungin farkkupuoti ja mentiin Henkka-Maukan perässä Tampereelle. Onkin jo vuorossa jäähyväiset KoneHelsingille ja koko Suomelle kun käydään shoppailemassa Lontoossa ja Berliinissä. Mikä tulee näiden jälkeen.
Vastaa kommenttiinKyselee Glob-Olli
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
17.1.2011 12:43
Vihreänuttuinen tullimies hiplaa muutakin kuin tiketit ja passit.
Vastaa kommenttiinHonggarissa Ja Lidlissä elämysshoppailijat pääsevät edullisemin kiinni tavaraan. Toki kohtelias elämysshoppailija mumisee Honggarissa jotain outoa, mitä ei ymmärrä itsekään. Vastaavasti Lidlissä selviää helpommalla hokemalla was.
Muuten, velihopeita harvemmin käytetään ruokailussa ;)
Vastaa kommenttiin
Del Aholainen
19.1.2011 12:01
"Minä tein puolisoni kanssa päätöksen, että Suomesta ei jatkossa osteta enää mitään sellaista, jonka voisi ostaa ulkomaanreissulta."
Loistava syy lomailla (liian) usein. Kelpaisi!
"Mikä tulee näiden jälkeen."
Kuupölyvaatteet?
"Vihreänuttuinen tullimies hiplaa muutakin kuin tiketit ja passit."
Puhutaanko nyt samasta asiasta?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.1.2011 19:45
Ei siellä kukaan ole mietittinyt miten tämä vaikuttaa kotimaiseen verkkokauppaan: Valtio haluaa lisää tuloja – se siinä on taustalla. Tällä ratkaisulla ei bisnes parane tämän maan rajojen sisäpuolella vaan voittajat ovat EU:n sisällä mutta Suomen ulkopuolella toimivat verkkokaupat (kuten Amazon.co.uk tai isot saksalaiset).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Del Aholainen
26.1.2011 11:58
"Valtio haluaa lisää tuloja – se siinä on taustalla."
Mm. Mm.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin