Kirjamessut
Kirjallisuus
Kirjamessut ovat monella tapaa surullinen tapahtuma. Kerran vuodessa kaivetaan koloistaan Suomen esiintymiskyvyttömimmät ja -haluttomimmat ihmiset ja istutetaan heidät väkisin yleisömassan eteen punastelemaan ja änkyttämään onnettoman haastattelijan johdolla. Tämä siis parhaassa tapauksessa.
Messulavoille nimittäin päästetään vain ne, joiden voidaan edes mielikuvituksessa odottaa vetävän kuulijoita. Kustantamojen ja kirjakauppojen omille pikkulavoille sen sijaan kärrätään kaikki kyseisen puljun vielä jotakuinkin hengittävät ja liikuntakykyiset kirjailijat. Kirjamessuilla vallitseekin erittäin epätasa-arvoinen tilanne: yleisöä kiinnostavat puhujat, noin 10 % esiintyjistä, vetävät salit täyteen ja käytävät tukkoon. Loput puhuvat tyhjille seinille, mikä on vallan kiusallista sekä heille itselleen että ohi kiirehtivälle messuvieraalle.
On sydäntäsärkevää nähdä, kuinka kirjailijaparat pannaan väkisin mumisemaan kirjaostoksia suorittavan väkijoukon taustalla. Kukaan ei pysähdy kuuntelemaan. Sitten heidät siirretään nimikirjoituspöydän taakse siltä varalta, että joku olisi ostanut heidän uuden romaaninsa ja haluaisi siihen omistuskirjoituksen. Turhaan. Tekee mieli ostaa kirja siksi, että kirjailijalla olisi edes yksi omistuskirjoitus kirjoitettavana. Ehkä kirjakaupat yrittävät saada meidät ostamaan kirjoja säälistä.
Ja mistä ne haastattelijat kaivetaan? Todistin tilannetta, jossa Paavo Lipponen puhui yksityisesti minulle ja sanomalehden kuvaajalle. (Se oli hyvin pelottava kokemus.) Lipposen luulisi kiinnostavan kansaa, mutta haastattelija pitkästytti jopa Lipposta itseään kysymällä seuraavan kysymyksen:
”Mikä on urheilun merkitys elämässäsi?”
Kyllä, kirjailijoiden joukosta löytyy myös hyviä esiintyjiä. (Kuten Anna-Leena Härkönen, joka ei tänä vuonna esiinny.) Mutta kovin vähän. Nämä ihmiset ovat kirjoitetun kielen ammattilaisia, jotka eivät halua eivätkä osaa olla lavalla. Mahtava kirja vesittyy, kun kuulee kirjailijan puhuvan höpöjä sen syntyprosessista haparoiden ja henkeä haukkoen.
Vihonviimeinen virhe on mennä kuuntelemaan paneelikeskustelua. Kirjamessujen paneelin tyypillinen kokoonpano:
- B-luokan scifi-kirjailija, joka on jotenkin saatu huijattua Suomeen asti
- Suomen ainoa nörtti, joka kyseistä kirjailijaa lukee
- Jonkin nörälehden toimitussihteeri (usein sama henkilö kuin edellä)
- Suomentaja, joka on vuonna 1978 suomentanut kirjailijan novellin Jyväskylän yliopiston Start Trek –kerhon lehden kevätpainokseen
Sama toistuu muissa genreissä. Voi pojat, enpä malta odottaa lauantain paneelikeskustelua Deckaren som möjlighet och utmaning, jota tähdittävät Inger Frimansson, Johan Theorin ja Marianne Peltomaa.
12 kommenttia
Anonyymi
23.10.2009 14:31
Kuulostaa kamalalta
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
23.10.2009 16:46
Tänä vuonna ohjelmaa on enemmän kuin koskaan, mutten löytänyt kuin yhden itseäni kiinnostavan keskustelun. Yksi syy on tämän vuoden ohjelman esillepano, joka on todella sekava sekä netissä että ohjelmalehtisessä. Minulla ei ole aikaa eikä viitseliäisyyttä perehtyä ohjelmaan tuntitolkulla, sen pitäisi olla helposti luettavissa. Ehkä ohjelmaa voisi karsia ja samalla muuttaa laadukkaammaksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
23.10.2009 22:18
Surullista, mutta totta. Niinkin vakavasta aiheesta kuin äidin aggressiosta lastaan kohtaan paneelikeskustelua kuunnelleena tuli myötähäpeä. Kirjoittajat varmasti suhtautuvat aiheeseen siihen kuuluvalla vakavuudella, mutta eivät vaan osanneet sitä tuoda julki vaan latelivat sen sijaan kiusallisia latteuksia, joista tuli vakavan aiheen tahatonta vähättelyä ja vesittämistä. Haastattelijoiden tulisi olla parasta A-luokkaa, se auttaisi saamaan irti kiinnostavaa juttua kuivimmistakin tyypeistä. Lisäksi niistä ei-ketään-kiinnostavista haastateltavista tulisi todentotta luopua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.10.2009 01:27
Minä olen jo vuosia käynyt hakemassa Kirjamessuilta joululahjakirjat ja jättänyt ohjelman suosiolla väliin. Näkisin merkittävänä puutteena nimenomaan haastattelijoiden epäpätevyyden. Tiedottajat jne. eivät ole sen parempia esiintyjiä kuin kirjailijatkaan. Televisiossa kirjailijatkin ovat parempia, kun haastattelijat ovat ammattilaisia.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
24.10.2009 11:05
Rumasti sanottu scifi-harrastajista. Onko kirjoittajalla traumoja Star Trekista?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.10.2009 09:01
Minä kävin kuuntelemassa panelin Deckaren som möjlighet och utmaning ja monta muutakin panelia. Vetäjät olivat ammattitaitoisi aja kirjailijoilla ja asiantuntijoilla oli paljon mielenkiintoista sanottavaa, josta sai uusia ajatuksia ja eväitä kirjojen maailmaan. Syyttä haukuttu!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
25.10.2009 10:16
Tämä ainakin on kiinnostavaa, tulkaa! Tulkaa tulvien!
Tulva Helsingin kirjamessuilla
Kuinka feministi lukee?
Helsingin kirjamessujen viimeisenä päivänä lavalle nousevat feministit. Lukemisesta keskustelevat professori Lea Rojola, aktivisti Akuliina Saarikoski ja kirjailija Laura Lindstedt. Puheenvuorot jakaa Tulvan vt. päätoimittaja Elsi Hyttinen.
Vastaa kommenttiinLukeminen on aina poliittista. Mitä ja miten luemme vaikuttaa siihen, millaisena maailman näemme.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
25.10.2009 10:17
Tulva siis Eino Leino -lavalla sunnuntaina klo 16-17
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.10.2009 13:11
Kaikella rakkaudella scifistejä ja scifiä kohtaan, onhan tuo aivan totta. Jos se kama on liian inside-meininkiä jopa itseni kaltaiselle paatuneelle trekkielle, niin vaikea kuvitella että siitä on kauheasti iloa ns. suurelle yleisölle. Finnconissa sama juttu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
26.10.2009 18:23
Onpas rajoittunutta. Kyllä tällekin kirjoittajalle pitäisi löytyä ohjelmaa yli 700 ohjelmanumeron joukosta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Almiira
26.10.2009 21:52
Minusta Kirjamessuilla oli hienoa! Otin töistäni pari päivää vapaata ja kävin Kirjamessuilla kolmena päivänä. Kuunneltavia mielenkiintoisia esityksiä oli niin paljon, etten millään jaksanut kaikkia - enkä olisi kaikkiin voinut mennäkään, koska osa niistä sattui päällekkäin. Joka päivä oli valtavasti mielenkiintoista ohjelmaa (mutta valitettavasti yhtenä niistä neljästä päivästä olin kipeänä kotona).
On totta, että kirjailijoiden esiintyminen lavalla on vaihtelevaa, on monen tasoista esiintyjää - mutta todellisia helmiäkin löytyi joukosta paljon.
Messulehdestä olen samaa mieltä - sekava se oli. Mutta kirjoitin itselleni oman version, johon kokosin kaikki ne esitykset (paikkoineen ja aikoineen), joita halusin kuulla. Sen kassa kuljin ympäriinsä ja hyvin sujui.
Turhaan moititte Kirjamessuja!
Pahin moitteen aihe minusta on tungos - mutta onhan se siedettävä. En nyt sentään voi ajatella, että muiden pitäisi pysyä poissa, jotta minulla itselläni olisi enemmän tilaa vaeltaa ympäriinsä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
27.10.2009 14:09
Hyvä kuva A-L Härkösestä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin