Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on jalkapallo.

Realisti-Tim jätti ammattinsa ja alkoi esittelemään habaa  2

KYSYMYS: Joko Tim Wiese on aloittanut showpainiuransa?

Juu ja ei.

VASTAUS: Kuuden maaottelun Wiese ilmoitti lopettamisaikeistaan jo syyskuussa. Hän oli vielä MM-kisoissa 2010 Saksan kakkosvahti, muttei viimeisellä kahdella kaudellaan pelannut Hoffenheimissa kuin kymmenen ottelua. 193-senttinen veräjänvartija oli lopulta aika skrodessa kunnossa futiskentälle. Ei noin iso ruho voi enää liikkua kovin ketterästi.

Lopettamisesta kertoessaan Wiese kertoi tehneensä päätöksen siksi, että parhaat vuodet olivat jo takana. Lisäksi hän murjaisi, että on realisti eikä unelmoija. Sitten hän alkoikin vapaapainijaksi.

Wiese, 32, nousi WWE-kehään lauantaina 15. marraskuuta Frankfurtussa. Youtubesta löytyy kännykällä kuvattu video Wiesen illasta. Siitä selviää, että iskuja hän ei vielä päässyt jakamaan.

Tuomaria huvittavat suuresti showpaini-intoilijoiden videoon jättämät kommentit:

“Muistan hänet kyllä Saksan ja Werder Bremenin maalivahtina. Mutta onko hänestä painimaan?”


Se jää nähtäväksi.


Naisetkin tappelevat urheilukentillä

KYSYMYS: Joukkuelajeissa miehet tappelevat mitä ihmeellisimmistä syistä. Miksi naiset eivät flipahda koskaan? Eihän?

VASTAUS: Voi, kyllä naisetkin osaavat. Samalla tavalla naisillakin palaa välillä kiinni kuin miehilläkin. Tosin naisten puolustukseksi on sanottava, ettei kauniimman sukupuolen edustajat riehu niin tiuhaan kuin miehet.

Niin käsipallossa, koripallossa, jalkapallossa kuin jääkiekossakin peliin kuuluu fyysinen kontakti, joka joskus voi johtaa ylilyönteihin. Oli kyse miesten tai naisten otteluista aina siellä kentällä on ainakin yksi joka osaa mennä vastustajan vyön alle ja tämä voi johtaa konfliktiin vastustajan kanssa. Tai jollain sattuu olemaan huono päivä ja hän ajattelee purkaa pahaa oloaan muihin. Pahimmissa tapauksissa pelkkä pään aukominen ei riitä ja on otettu kovemmat otteet käyttöön. Sylkemistä, tönimistä, potkimista, repimistä ja hurjimmissa tapauksessa ihan perus nyrkkihipat.

Käydäänpäs katsomassa videoiden kera muutamia naisten ylilyöntejä.

Tämän vuoden vuoden maaliskuussa nähtiin valitettava tilanne naisten Korisliigassa. Hongan ja ToPon välisessä ottelussa kotijoukkueen yhdysvaltalaisvahvistus Shanel Harrison löi ToPon Niina Laaksosta suoraan kasvoihin. Tillin tallin lyöty Laaksonen sai tilanteesta onneksi vain mustan silmän. Harrison sai pakata laukkunsa. Sopimus purettiin ja päälle vuoden kilpailukielto.

Romanian naisten jalkapallon pääsarjassa nähtiin todella hämmentävä tilanne. CFT Timisoaran ja REAL Craiovan välillä heiluivat kortit. Mieserotuomari oli antanut punaiset kortit sekä Timisoran hyökkääjälle että Craiovan veskarille. Näistä jälkimmäinen ei tuntunut sulattavan tuomiota, vaan yritti käydä tuomariin kimppuun. Hän ehtii kerran tönäistä dumaria ennen kuin omat pelaajat tulivat repimään päätäpidempää tuittupäätä pois.

Jääkiekon World Selects -kutsutunauksessa nähtiin pahan näköinen aivopieru. Spartakin venäläispelaaja Svetlana Starovoitova iski vastustajan Hannah Batesia suoraan viikateiskulla päähän. Ei hyvää päivää!? Onneksi Bates selvisi säikähdyksellä.

New Mexicon yliopistopelaaja Elizabeth Lambertilla ei ollut ihan paras päivä. Videolla Lambert muun muassa repii vastustajajoukkueen pelaajaa hiuksista maahan ja lyö toista pelaajaa nyrkillä. Sairasta katsottavaa.

Lambert on pyytänyt tekosiaan anteeksi ja sanonut katuvansa käytöstään. Kuumakalle, tai siis -lissu selittää tekojaan sillä, että tunteet saivat hänestä vallan pelin tiimellyksessä.

Naisten jääkiekko-otteluissa nähdään todella harvoin joukkotappeluja, mutta nyt heilahti. Kanadan ja USA:n välisessä maaottelussa tunteet kuohahtivat huolella, kun matsia oli jäljellä kolmisen minuuttia. Täysi rähinä sai alkunsa kun Yhdysvaltojen Monique Lamoureux ajoi päin Kanadan veskaria Shannon Szabadosta. Kanukkipelaajat eivät katsoneet Lamoureuxin temppua hyvällä. Ja hetki tästä revittiin kilpaa häkkiä päästä.


“Tämä ei ole mikään imaamikoulu” - Turkkilainen seurapomo kielsi pelaajiltaan parrat
  1

KYSYMYS: Kenellä jalkapalloilijalla on komein parta?

VASTAUS: 
Harva asia sopii niin hienosti yhteen, kuin elegantti jalkapalloilija ja tuuhea parta. Katsokaa vaikka Andrea Pirloa, Xabi Alonsoa, Socratesta tai Georgie Bestiä. Tuomari tarjoaa tällä videolla kymmenen ehdokasta. Päätä siitä.



Nyt parrakkaiden palloilijoiden tulevaisuus on kuitenkin ainakin Turkissa uhattuna. Ankaralaisen pääsarjajoukkueen Genclerbirligin puheenjohtaja Ilhan Cavcav on kieltänyt joukkueensa pelaajilta parrat. Kyllä, parrat.

- Minä olen 80-vuotias ja ajan partani joka aamu. Tämä ei ole mikään imaamikoulu. Jalkapalloilijoiden pitäisi olla esikuvia nuorille, Cavcav lasketteli turkkilaiselle uutistoimisto Doganille.

Mikäli Genclerbirligin pelaajat kasvattavat jatkossa parran, heille mätkäistään noin 9 000 euron sakko. Cavcav on myös yrittänyt laajentaa partakieltoa koskemaan kaikkia Turkin jalkapalloliiton alaisia sarjoja. Uefa ei ole ollut tästä järin mielissään, mutta Cavcavia ei kiinnosta pätkääkään.

- Olen kurkkuani myöten täynnä tätä Uefaa. Voisimmepa pelata jalkapalloa jonkun muun järjestön alla, Guardian kertoo mursuviiksisen Cavcavin todenneen.



Lähteet: Guardian, Metro


Federer ja muut luovuttajat  1


KYSYMYS: Aikamoinen tapaus tuo Federerin luovutus Lontoossa. Onko vastaavaa aiemmin sattunut?

VASTAUS: Ei Masters-finaalissa, mutta tenniksessä yleensä luovutukset ovat toki hyvin tavallisia. Major-turnauskin on voitettu luovutuksella, tosin vain kerran.

Ranskan Amélie Mauresmo voitti Australian avoimet vuonna 2006 kahden peräjälkeen sattuneen luovutuksen ansiosta. Semifinaalissa Kim Clijsters joutui jättämään leikin kesken nilkkavamman vuoksi ja finaalissa “kaatui” Justine Henin-Hardenne belgialaisen vatsatulehduksen seurauksena. Luovutushetkellä Mauresmo tosin johti molempia otteluita.

Aivan puskista Mauresmon voitto Australiassa ei tullut, sillä olihan ranskalainen voittanut jo edellisenä vuonna Masters-turnauksen. Australian jälkeen hän voitti uransa toisen ja viimeisen majorin Wimbledonissa, joten ihan rehtikin voitto ranskattarelta löytyy.



Futiksessa on nähty moniakin erikoisia luovutusvoittoja. Ehkä kuuluisin on Neuvostoliiton ja Chilen välinen “ottelu” vuonna 1973.

Augusto Pinochet oli vain kahta kuukautta aiemmin syössyt vallasta vaaleilla valitun vasemmistopresidentti Salvador Allenden. Nyt Pinochet'lla oli kuitenkin ongelma: Stadionia, jolla MM-karsinnan toinen osaottelu piti käydä, käytettiin sotilasvallankaappausta vastustaneiden chileläisten vankileirinä ja teloituspaikkana. Neuvostoliitto kieltäytyi pelaamasta veren tahrimalla stadionilla ja pyysi Fifaa tarkastamaan pelipaikan.


Fifan tarkastajat kävivät paikan päällä tsekkaamassa olot, mutta eivät jostain syystä löytäneet vankeja, jotka piilotettiin stadionin pukuhuoneisiin ja huoltotunneleihin. Heidät vaiennettiin aseilla uhaten. Ottelupäivänä Chile marssi kentälle yksin, lönkötteli pallon maaliin ja eteni vuoden 1974 MM-lopputurnaukseen.

Tuoreehko luovutusskandaali sattui Aasian kisoissa Etelä-Koreassa, kun Qatarin naisten koripallojoukkue ei saanut pelata turnauksessa hijab-huiveihin sonnustautuneina. Kansainvälisen koripalloliiton FIBAn säännöissä kielletään päähineet ja korut otteluasussa. Aiemmin tänä vuonna FIFA kumosi jo huivikiellon jalkapallo-otteluissa, joten ehkä FIBAkin on pian pakotettu muuttamaan säännöstöään.


Ronaldinho kävi hammaslääkärissä – katso video




KYSYMYS: Missä pelaa Ronaldinho nykyään?



VASTAUS: Ronaldinhon tie vei Milanon jälkeen Brasiliaan, Flamengon ja Atlético Mineiron riveihin. Kolmen Brasiliassa vietetyn vuoden jälkeen “Dinho” päätyi hieman erikoisempaan ratkaisuun ja allekirjoitti sopimuksen meksikolaisen Querétaron kanssa. Joukkue on tällä hetkellä sarjan alemmassa keskikastissa, kun kausi on hieman yli puolivälin.



34-vuotias brassi ei ole ollut aivan terävimmillään, mutta yleisöä mies on Querétaro FC:n kotistadionille vetänyt. Jopa siinä määrin, että paikallinen poliitikko Carlos Manuel Trevino kyllästyi otteluun matkanneiden ihmisten aiheuttamiin ruuhkiin ja kummaksui Twitterissä, miksi ihmiset jonottavan nähdäkseen “apinan pelaavan”. We´re all monkeys, vai mitenkäs se meni...



Tuomari järkyttyi syvästi huomatessaan, että Dinhohan on mennyt ja fiksannut nököhampaansa. Eihän ne vanhatkaan nätit olleet, mutta kyllä tuossa nykyisessä lookissa on jotain todella luonnonvastaista. Vai mitä mieltä olette?




Kautta aikojen kauneimmat omat maalit

Kuva: © pict rider / Fotolia.com

KYSYMYS: Mikä on kaunein oma maali, jonka Tuomari on ikinä nähnyt?



VASTAUS: Maalintekoon tarvitaan malttia, hyvä kosketus, nopeutta, tilanteen ja tilan tajua sekä päätöksentekokykyä. Joskus nämä kaikki yhdistyvät suorituksiksi, joita katsoessa voi vain ihailla, mihin ihmisruumis onkaan kykeneväinen.

Tässä Tuomarin valikoimat viisi kauneinta omaa maalia kautta aikain.



5. Arsenal-puolustaja Lauren karkaa vartijaltaan, ottaa täydellisen ensimmäisen kosketuksen ja vilkaisee maalivahdin suuntaan. Vaikka vastustaja ehtiikin selkäpuolelle, ranskalainen pitää tasapainonsa ja tyrkkää pallon vastustamattomasti maaliin. Maali josta Ian Wrightkin olisi ylpeä.

4. Jamie Pollockista tuli tämän kauniin maalin myötä QPR-legenda, sillä Rangers säilytti osin tämän tasapeliin päättyneen ottelun vuoksi paikkansa Valioliigassa. Manchester Citylle, jossa Pollock siis pelasi, tulos tiesi kahden vuoden keikkaa mestaruussarjassa. Vastustaja vipuun ja pusku maalivahdin yli. Ai ai.





3. Pronssimitalisti on kovaluinen Tony Popovic. Australialaistoppari ei välttämättä ollut kentällä se kaikkein kekseliäin ja näyttävin pelaaja, mutta tämä kantapääviimeistely suoraan keskityksestä osoittaa, että paistaa se päivä joskus risukasaankin.







2. Listan kakkosena on hieman tuntemattomampi kaveri, nigerialaispuolustaja Festus Baise. Hong Kongissa pelaava toppari ansaitsisi kenties enemmän tunnustusta, sillä aivan joka päivä ei tehdä maalia skorpionipotkulla rangaistusalueen rajalta.





1. Voittajaksi kruunataan ex-Arsenal ja nykyinen NBC-kommentaattori Lee Dixon. Dixon ottaa pallon esimerkillisesti haltuun, odottaa hetken että saa muut mukaan ja peittää laukaisuaikeensa esimerkillisesti. Sitten lyhyellä vipuvarrella ihanasti leijaileva alakierre yli hölmistyneen maalivahdin. Xabi Alonso olisi kateellinen.


Ex-tähtiä vilisevä Intian Superliiga syntyi viemään Intian rikastuvan keskiluokan rahat

KYSYMYS: Mitä Intian Superliigan joukkuetta on hyväksyttävintä fanittaa?

VASTAUS: Tuomari haistaa ironiaa. Kahdeksan joukkueen voimin pelattava Intian Superliiga siis starttasi 12. lokakuuta 2014 Atlético de Kolkatan ja Mumbai Cityn välisellä ottelulla. Kolkatan riveissä nähtiin muun muassa ECL-voittaja Luis García, Mumbailla taas on kirjoillaan parikin Valioliigassa mittavan uran tehnyttä entistä suuruutta, Nicholas Anelka ja Fredrik Ljungberg.

ISL pelataan kaksinkertaisena suljettuna sarjana, jonka jälkeen neljä parasta etenevät pleijareihin. Mestari on selvillä jo ennen vuodenvaihdetta. Ennen ISL:aa Intian jalkapalloelämä oli keskittynyt lännessä Goan ja Mumbain sekä idässä Kolkatan alueelle, mutta nyt pieraistiin mukaan vielä pari joukkuetta aivan Etelä-Intiasta ja Delhin poppoo pohjoisemmasta. Pieraistiin oikeastaan kaikki, koska joukkueet luotiin tyhjästä draftaamalla: jokaiseen ryhmään piti houkutella yksi “tähtipelaaja”, seitsemän ulkomaista ja 14 kotimaista pelaajaa kahdesta eri draftista.

Sarjassa siis pelaa muutama entinen kova luu. Kerala Blastersin maalia vartioi vetreä 44-vuotias David James. Punesta ei ole pitkä matka Goalle bailaamaan, mikä varmasti miellyttää Adrian Mutua. Ja Goan joukkueessa pelaavan Robert Piresin sohvalle pääsee varmasti bunkkaamaan. Ex-ManU Mikaël Silvestre ja pelaaja-valmentaja Marco Materazzi muodostavat Chennaiyin FC:n kivikovan topparikaksikon, brassi Elano iskee maalit.

Maassa vuodesta 2007 pelatun ja tasaisesti kehittyneen I-liigan tulevan kauden alku lykkääntyy jäähdyttelijöillä mainostettavan rahasarjan vuoksi. Mikäli kriketti aiotaan todella kammeta Intian 1,2 miljardia ihmistä kattavan talousalueen ykköslajin paikalta, on maan jalkapallossa tehtävä kauaskantoisempia suunnitelmia. Vaikka ISL tarjoaa näyteikkunan intialaisillekin pelaajille, ei seuroilla ole (ainakaan vielä) akatemioita tai oikein mitään muutakaan omaa. Sarjan slogan, “Let´s football”, kuulostaa yhtä vasurilla hutaistulta kuin koko kyhäelmä. Paljon kertoo myös se, että kun Atlético Madridin ja krikettilegenda Sourav Gangulyn omistama Atlético Kolkata julkisti kauden kokoonpanonsa, se tehtiin Vicente Calderonilla Madridissa eikä suinkaan Intiassa.

Tuomari linjaa: Ever get the feeling you´re being cheated?

Lähteet: Vice Sports, Goal.com, Independent



Italialaista jalkapalloa Bud Spencerin ja Terence Hillin hengessä  6


KYSYMYS: Osaako Tuomari kertoa, mikä on maailman rajuin palloilulaji? Rugby vai jenkkifutis?



VASTAUS: Aussi- ja jenkkifutis, lätkä tai rugby eivät yksikään vedä vertoja calcio fiorentinolle, eli “historialliselle jalkapallolle”.



Tämä 1500-luvulla syntynyt laji on murhaavaa katseltavaa. Suorakulmion muotoisella hiekkakentällä ottaa toisistaan mittaa kaksi 27-henkistä joukkuetta. Tavoite on saada pallo vastustajan päätyyn, koko kentän takalaidan levyiseen maaliverkkoon. Mikäli pallo löytää tiensä verkon perukoille, tulee hyökänneelle joukkueelle maali, eli cacce. Jos hyökkäävä joukkue taas epäonnistuu, vastustajalle kirjataan puoli caccea. Enemmän pisteitä 50 minuutissa tehnyt joukkue voittaa.



Calcio fiorentino näyttää rugbyn ja katutappelun hybridiltä. Pelaajat saavat lyödä ja potkia, kenties vähän kuristaakin. Yksi suosittu tekniikka näyttää olevan vastustajan “pimentäminen” vetämällä turpaan ja istumalla sitten päälle.



Nykyään lajia pelataan kai lähinnä Firenzessä kesäkuussa kaupungin suojeluspyhimys San Giovannin kunniaksi. Neljä kaupunginosajoukkuetta pelaavat välierät ja finaalin. Pronssimatsiin kukaan hullu tuskin tässä lajissa lähtisikään.


Miten urheilijoiden pää kestää kameran läsnäoloa?

KYSYMYS: Miten urheilijoiden pää kestää, kun kameramiehet ja media tunkevat joka väliin?

VASTAUS: Joskus paremmin, joskus huonommin. Silloin, kun kameramiehet saavat tehdä duuninsa rauhassa, syntyy parhaimmillaan todella kaunista jälkeä. Tästä loistavana esimerkkinä Ben de Graafin kuvaama, netissä viime viikolla kiertoon lähtenyt video, johon hän on kuvannut yhdellä otolla Hollannin suurimman futistaiston, Feyenoordin ja Ajaxin kohtaamisen alkutunnelmat. Laajakuvalinssiä ja the Movi -nimistä uutta kuvantasaustekniikkaa käyttävän de Graafin oli päästävä todella lähelle kohteitaan onnistuakseen. Pelaajat puolestaan ovat ammattilaisia ja tottuneita kameran läsnäoloon, eivätkä vaivaudu edes katsomaan kuvaajan suuntaan.

De Graafin videoista löytyy tunnelmapaloja myös Ronaldosta Barca–Real-matsin tiimellyksessä, Arjen Robbenin otteita Bayernin paidassa Schalkea vastaan ja Atleticon ja Barcelonan kohtaamisen fiilistelyä.

Tarpeeksi korkealle tasolle tultaessa media ja kameramiehet ovat pakollinen osa urheilutapahtumia. Siinä vaiheessa, kun kamerat kuvaavat, ihmisillä on mahdollisuus nähdä ja lajilla on mahdollisuus kasvattaa suosiota. Urheilulajit taistelevat viihteeseen ja vapaa-aikaan käytetystä ajasta paitsi muiden lajien, myös kaikkien muiden viihteen muotojen kanssa. Menestys tässä pelissä vaatii kameroiden hyväksymistä. Jotkut, kuten NBA-valmentaja Gregg Popovich tai suomalaiskeihäänheittäjä Seppo Räty, ovat luoneet vastahankaisuudestaan brändin. He ovat poikkeuksia, jotka vahvistavat säännön siitä, että median läsnäolo on hyväksyttävä.

Aina urheilijoiden ja kameramiesten peli ei ole sujunut saumattomasti. Eri lajien parista löytyy esimerkkejä siitä, miten väärästä paikasta väärään aikaan löytyneet kameramiehet ovat täydellisiä kohteita tähtiurheilijoille, joilla on paineita purettavana. Menepä itse tunkemaan kamera naamaan pelaajalle, jonka ura saattaa olla vaakalaudalla tappion hetkellä. Loppuun esimerkkejä näistä ylilyönneistä ja vahinko-osumista.


Tuomari tarjoaa maailman parhaat putket

KYSYMYS: 
Mietin tässä kostoa ja siksi kysynkin, onko jalkapallossa olemassa mitään nöyryyttävämpää kuin putkista vieminen?

VASTAUS: Putket. Puikot. Helat. Eli nahkakuulan ujuttaminen vastustajan jalkojen välistä harhautustarkoituksessa. Putkista viemistä nöyryyttävämpää on vain putkista vieminen kahdesti. Tai kolmesti. Eli reeniä. Tästä voi ottaa mallia: Tuomarin Top5 puikot!

__

5. Nykyisin Tottenhamia edustava Christian Eriksenin Vitesseä vastaan vetämät puikot ovat hieno osoitus siitä, että onnistuneeseen suoritukseen ei tarvita suuria krumeluureja. Pallo piilossa ja pieni suunnanmuutos. Kaunista.



__

4. Juan Roman Riquelmen Marseille-puikot ovat lajissaan ainutkertaiset. 36-vuotiaan Riquelmen ura jatkuu yhä kasvattajaseura Argentinos Juniorsin riveissä.

__

3. Luis Suarezin maali Stokea vastaan Liigacupissa 2011 on todellinen helmi. Hallitut putket ja yhtä hallittu, kaunis sijoitus takanurkkaan.





__

2. Ensin alimmalta puolustajalta puikot ja sitten chippimaali aivan takaylänurkkaan. Kukas muu kuin Lionel Messi.





__

1. Listan ykkösenä on Dundeessa nykyään pelaava Gary Harkins. Tuomarilla ei ole suurempia mielikuvia Kilmarnockin paidassa kantapäällä tuplaputket Celtic-puolustajilta elokuussa 2012 vieneen Harkinsin muista uroteoista, mutta tätä suoritusta Tuomari ei unohda koskaan.