Törmäsin identiteettivarkauden esiasteeseen ensimmäisen kerran demi.fi:ssä 2000-luvun ensimmäisinä vuosina. Olin saavuttanut jonkinlaisen aseman yhteisössä, ja ilokseni huomasin saaneeni hämäävän samanlaisella nimimerkillä rekisteröityneen käyttäjän piinakseni. Myöhemmin olen miettinyt, voiko moista matkijaa sanoa identiteettivarkaaksi. En saanut tuhansien eurojen pikavippilaskuja, pelkästään hämmentyneitä kavereita.
Jottei pata, kattila ja kasari menisi sekaisin heti alussa, haluaisin tehdä jonkinlaisen tylyn jaon identiteettivarkauksiin. On niitä pikavippitapauksia, joissa haetaan rahaa. Niitä enemmän on rahallisesti merkityksettömiä varkauksia, joilla haetaan tietoa tai sitä paljon puhuttua hämmennystä, ts. identiteetin omistajan kunnian ja maineen lokaamista. Ensimmäisiltä rosmoilta voi välttyä melko helposti käyttämällä hieman aikaa ajatteluun vastatessaan epämääräisiin kalasteluviesteihin tai siihen, mitä itsestään kertoo. Toinen ryhmä, ne joita ei motivoi raha, on vaikeammin hallittavissa. Siinä teko on henkilökohtainen.
Iskelmälaulaja, jonka nimen olen jo unohtanut, teki jokin aika sitten rikosilmoituksen FB-profiilista, joka oli perustettu hänen nimellään. Kiusanhenki ei ollut laukonut poliittisesti epäkorrekteja kommentteja tai spämmännyt asiattomuuksia muille, lähinnä vain haalinut kavereikseen muita julkkiksia. Kultakurkku on saattanut ihmetellä, kun rikosilmoitus ei ole johtanut mihinkään. Identiteettivarkaus kun ei ole rikos.
Suomessa voi varastaa vain materiaa, ei henkilöllisyyttä. Blandataan tokaisua tosin vähän. On edelleen rikollista tilata kamaa toisen nimellä tai loukata kunniaa esiintymällä itsenään tai jonain toisena. Kuka tahansa kyllä voi ilman rikollisen leimaa perustaa vaikka sen iskelmätähden nimellä uuden profiilin. Identiteettivarkauksiin liittyvää lainsäädäntöä varten onkin perustettu työryhmä, joka aikoo funtsia miten jatkossa kohdellaan iskelmätähtien riivaajia. Uusi varkaiden sukupolvi onkin jo kypsymässä; yli 16 prosenttia suomalaisista teineistä on myöntänyt käyttäneensä jonkun toisen identiteettiä netissä. Milloin saadaan muutos lakiin ja ensimmäinen nuorisorikollinen pidätetään?
Facebookista löytyvä dellflow-niminen latinogangstakin (vuosimallia 2001?) on muuten aiheuttanut jonkinlaista hämmennystä. Ei ole alter egoni.
5 kommenttia
Anonyymi
9.2.2011 13:03
Nimimerkin plagioimista 1:1 tai "sinne päin", tuskin voidaan hyvällä tahdollakaan realistisessa maailmassa kutsua identiteettivarkaudeksi. Toki tällä tavalla tätä asiaa käsitellään esimerkiksi hyvin sisäsiittoisissa ja epärealistisissa nettiyhteisöissä, missä ihmiset yksinkertaisesti ovat mielessään sekoittaneet oman todellisen ja oikean persoonansa käyttämäänsä nimimerkkiin.
Olen pohtinut asiaa seuraavasti:
-kuinka sairas on sellaisen henkilön mieli, joka on sitä mieltä, että kaikki "piru" nimimerkkiset ja/tai nimimerkkiä lähelläkään olevat ovat hänen nimerkkinsä kopioijia ja/tai identiteettivarkaita?
-kuinka sairas on sellaisen henkilön mieli, joka käsittelee mielessään nimimerkkiään "piru" omana identiteettinään, mikä voitaisiin ylipäätään edes teoriassa anastaa lain tarkoittamalla tavalla ja/tai muuten?
-potentiaalisessa vireille laitettavassa oikeusprosessissa, kuinka pitkäksi suomalaisen käräjätuomarin naama venähtäisi kun hän saisi eteensä haastehakemuksen, mikä on formuloitu siten, että kantajana on "Piru", tai vaikkapa "Piru, paremmin tunnettu Suvi Suomalaisena"?
-kuinka potenetiaalinen kanne rakennettaisiin? olisiko argumenttina esimerkiksi: "Minä olen Suvi Suomalainen, minun nimimerkki on "Piru", minä esiinnyn nettiyhteisö x:ssä nimimerkillä "Piru", minun profiilikuvani on salamavalonvälähdys mistä minua ei voida tunnistaa, minä olen nimenomaisesti salannut identiteettini, minun oikean identiteettini tuntevat vain muutamat sisäpiiriläiset ja nyt minä katson ensinnäkin kunniaani loukatun kun eräs henkilö sanoi "Piru pukeutuu kuin huora" ja toiseksi katson identiteettini anastetun, kun eräässä toisessa foorumissa eräs täysin toinen käyttäjä esiintyy myös nimellä "Piru"?
Sairasta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pipboy81
10.2.2011 19:52
Kyllä mun nimmaria saa käyttää ihan miten vaan. Ei kiinnosta pätkääkään mitä netissä tapahtuu. Täähän on leikkikenttä, hiekkalaatikko.
Ei tuolla identiteettivarkaudella voi olla käytännön vaikutuksia mihinkään, sillä lähtökohtaisesti kaikkeen nettisälään tulee suhtautua suurella varauksella johtuen juurikin leikkikenttämäisyydestä.
Aika vakavasti voi ottaa jotain vikipediaa tai vaikka oppilaitoksensa intranettiin.
Jos ei ihmisiltä taas löydy sitä lähdekriittisyyttä ja sitten aletaan hämmästellä, niin omapa on häpeänsä. Hämmästely on sentään hölmöjen hommaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.2.2011 20:19
Fiktiivinen nimimerkki on aivan eri asia, kuin toisen oikealla nimellä (ja kasvoilla) esiintyminen. Mitä väliä sillä on, vaikka kaikki olisivat samaa nimimerkkiä. Henkilökohtaisesti en välittäisi oikealla nimelläni väitettävän asioita tai ilmaistavan sanoja ja mielipiteitä joiden takana en seiso.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pipboy81
10.2.2011 21:52
Silloinkin vastuu on webbiselailijalla. Ikävää, joo, mut...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Del Aholainen
16.2.2011 12:28
"Nimimerkin plagioimista 1:1 tai "sinne päin", tuskin voidaan hyvällä tahdollakaan realistisessa maailmassa kutsua identiteettivarkaudeksi."
Joo ei. Ikävää se silti on, jos foorumille ilmestyy delIflow dellflow'n lisäksi.
"Ei tuolla identiteettivarkaudella voi olla käytännön vaikutuksia mihinkään, sillä lähtökohtaisesti kaikkeen nettisälään tulee suhtautua suurella varauksella johtuen juurikin leikkikenttämäisyydestä."
Kaikki eivät ikävä kyllä suhtaudu asioihin kriittisyydellä.
"Mitä väliä sillä on, vaikka kaikki olisivat samaa nimimerkkiä."
Jos nimimerkki on joku satunnainen "mies27", ei mitään. Mutta ikivanhoilla foorumeilla jäsenet tunnetaan nimimerkeillä paremmin kuin oikeilla nimillä, ja nimimerkkejä käytetään oikeassa elämässäkin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin