Suvi Lindén antoi meille meidän jokapäiväisen laajakaistamme heinäkuun alussa. Megan yhteys jokaisessa suomalaisessa ghettokopissa ja omakotitalossa on nyt perusoikeus siinä missä sananvapaus ja omituiselta kuulostava omantunnon vapauskin. Uusi perusoikeus tuo mieleen Ultra Bran kahdentoista vuoden takaisen TeliaSoneralle tehdyn mainoksen, jossa puhutaan yhteinäistämisestä ja luetaan YK:n ihmisoikeuksien julistusta. Voisikohan Ultra Bra lämmittää vanhan sopan uudelleen ja päivittää Me yhtenäistämme -biisinsä vuoteen 2010?
On vaikea nähdä laajakaistaa perusoikeutena. "Perusoikeus" kuulostaakin jalolta, sellaiselta joka saa ulkomailla suomalaisen turinoimaan miten hienosti meillä on asiat, Suomessa kun on perusoikeutena tuo uskonnonvapaus jne. Miten erikoiselta kuulostaakaan, kun laajakaistaa sanotaan perusoikeudeksi. Olen aina pitänyt laajakaistaa itsestäänselvyytenä, mutten kuitenkaan sellaisena, johon kaikilla pitäisi olla lain mukaan edellytys. Mihin meillä onkaan oikeus - mahdollisuus paskanjauhantaan foorumeilla, nettipelaamiseen, laskujen maksamiseen? Eikö perusoikeuden pitäisi olla asia, jolla turvataan kansalaisen terveys, toimeentulo ja muu normaali toiminta? Jos totta puhutaan, netissä ei ole mitään elintärkeää. Ei edes mitään melko tärkeää, mitä ei voisi suorittaa mukavalla pikku virastorundilla ja jonotusnumerohelvetillä. Sananvapaus kyllä kärsisi, koska oikeassa elämässä joutuu miettimään mitä sanoo.
Vuonna 1998, TeliaSoneran, ihmisten kanssa asioinnin ja Ultra Bran aikaan, laajakaista oli harvinaista herkkua ainakin kehäteiden tuolla puolen. Vuosituhat ehti vaihtua ennen kuin sain ruman beigen tietokoneeni kiinni laajaan letkuun. Ennen sitä jokainen modeemilla netissä vietetty minuutti maksoi rahaa. Epämääräisen muistikuvan mukaan taksa oli 30 penniä minuutissa - kolme euroa tunnissa. Sain olla muksuna pari tuntia päivässä netissä (en kuitenkaan joutunut kirjoittamaan ruutupaperille jokaista vierailtua sivua, kuten kaverini), mutta loppujen lopuksi pari venyi aika moneksi tunniksi, jolloin ajattelin että on parempi tunkea puhelinlaskut avaamattomina kaappiin, saattaa vaikka joku kaappimörkö ne onnekkaasti syödä.
Tähtitieteellisiä summia kuultiin myös muutama viikko perusoikeusuutisen jälkeen poronhoitoalueen pohjoispuolelta. Utsjokelaiset joutuvat maksamaan 2300 euroa perusoikeudestaan (megahypertarjouksena 1300 euroa elokuun loppuun saakka). Summa ei ihan putoa "kohtuuhinta"-lokeroon, kuten perusoikeuden julistuksessa lukee. "Pakkoko asua jossain Siperiassa", foorumilla kommentoitiin. Ei varmaan, mutta mistäs teet poronkäristyksen ilman tundralta Stockan Herkkuun ilmestyvää tuoreporoa.
7 kommenttia
Anonyymi
28.7.2010 12:27
Minua harmittaa ajatus, että mielestä kaupunkilaisten täytyisi subventoida asuinpaikan valinnasta johtuvia kustannuksia kuten kalliita nettiliittymiä. Eivät syrjäseudullakaan asuvat maksa asumisestaan mitään sympatialisää, vaikka asunnot ovat siellä halvempia kuin pääkaupunkiseudulla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.7.2010 13:17
Suomi on omituinen maa siinä, että täällä yksi merkittävimmistä puolueista haluaa vaikka väkivalloin pysäyttää maan väestö-, elinkeino- ja yhteiskuntarakenteen 1800-luvulle ja maksattaa koko touhun "Helsingin herroilla". Arvatkaapa mikä?
Suomihan oli vielä maailmansotien päättyessäkin maatalousvaltainen kehitysmaa, jossa kaupungistuminen oli vasta alussa (kaupunkiväestön määrä ylitti maalaiset vasta 60-luvun lopulla), joten siitä näkökulmasta muutos on ollut raju, mutta jos haluaa pitää "koko maan asuttuna" niin sitten saa minun puolestani joko periferia maksaa kustannuksensa itse tai tyytyä siihen 1800-luvun palvelutasoon, jolloin "koko maa oli asuttuna".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
28.7.2010 14:05
oot ehana
Vastaa kommenttiint. R&T poppoo
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
28.7.2010 14:07
Itsekin muistelen vähempi lämmöllä miten 14400 (myöhemmin 56k) modeemin ansiosta puhelinlaskuni oli yleensä tuollaista 1800mk luokkaa.
Kun kävi 5 tunnin vierailulla kaverin luona ja pelasi viikonlopun roolipelit takaisin tullessa oli miltein jo se 100mb tiedosto ehtinyt valua tietokoneelle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
29.7.2010 23:59
Kuulun siihen sakkiin, joka asuu täällä lähes periferiassa. Ihan omasta halustani. Niin kauan kuin minä kuulun tähän valtioon, jota johdetaan sieltä etelästä, niin oletan, että minut otetaan huomioon tämän valtion yhdenvertaisena jäsenenä. Jos kerta on haluttu muodostaa valtio, johon kuuluu myös kaukaisia ja harvaanasuttuja alueita, niin huolehditaanpa sitten niistäkin alueista. Ei haukata enempää kuin jaksetaan pureskella, ja pureskellaan kiltisti se mitä on haukattu. Tämä "Periferia" voisi ehkä "maksaa kustannuksensa itse" mikäli se saisi myös päättää asioistaan itse. Vaan kun ei saa.
Laajakaista on kyllä perusoikeudeksi turha.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
1.8.2010 19:13
Suvin taitava ote mailastani, ilman kaistanvaihtoa, oli mykistävä suoritus.
Vastaa kommenttiinHänen pallojen käsittelytaito on vertaansa vailla.
Hänen toivoessaan hole in onea, ensimmäisen mailaotteen jälkeen, G- pisteen löytäminen ei montaa bittiä tarvinnut.
Lopputulos kaksi alle barin, jopa pilkun jälkeen, oli hyvä suoritus verrattuna muihin osakkeisiin.
TeliaSoneraoikeus nähtiin ja käyttäjät maksavat.
Vastaa kommenttiin
Del Aholainen
4.8.2010 12:04
"Minua harmittaa ajatus, että mielestä kaupunkilaisten täytyisi subventoida asuinpaikan valinnasta johtuvia kustannuksia kuten kalliita nettiliittymiä."
Joo, kyllähän netin pitäisi olla jokaisen asia, oli jokainen sitten kunta tai ihminen.
"Arvatkaapa mikä?"
Ja just yksi halusi autioittaa maaseudun.
"puhelinlaskuni oli yleensä tuollaista 1800mk luokkaa"
Aika sama homma täällä. Onneksi tuo on markoissa, niin sitä ei lasketa enää.
"Tämä "Periferia" voisi ehkä "maksaa kustannuksensa itse" mikäli se saisi myös päättää asioistaan itse. Vaan kun ei saa."
Hyvä pointti tämäkin, en edes ajatellut.
"Hänen pallojen käsittelytaito on vertaansa vailla."
Levotonta jo seiskalta? ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin