Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on wikipedia.

Bar-hopping  2

Talvella on kurjaa kiertää illan aikana useissa eri baareissa. Tuulee, sataa ja räkä jäätyy poskeen. Taksilla on työlästä tehdä yhden shotin pit-stoppeja, joita lämpimällä kelillä on hauska tehdä hetken mielijohteesta. Ja meni taksilla minne vain, niin illalla se maksaa Helsingissä vähintään 10 euroa. Infernaalista blogiluomisen tuskaa kokiessani ja näiden ajatusten velloessa päädyin googlaamaan bar-hopping-termin. Ja mitä hauskaa Wikipediasta löytyikään!

Bar-hopping tunnetaan myös pub crawl-nimellä. (Termiä on muuten Oxford English Dictionaryn mukaan käytetty jo 1800-luvun lopulta/1900-luvun alusta.) Termin selitys on kutakuinkin: ”Yksi tai useampi ihminen juo useassa baarissa yhden illan aikana. Normaalisti baarista toiseen kuljetaan kävelemällä.” Yllättävää. Tämä ei ollut vielä hauska osuus.

Hauskaa oli löytää Wikipedian listaamat bar-hopping-variaatiot. (Mitä kaikke onkaan keksitty baarissa käymisen ympärille!) Henkilökohtainen suosikkini on Monopoly Board Pub Crawl, jossa baareja kierretään tietysti Monopoli-laudan ruutujen mukaan. Ja koska suomalaisen version kadut ovat Helsingistä, ideaa lienee pakko kokeilla. Tosin ehkä vasta lämpimämmällä säällä, jotta välttyy konkurssilta ja kuolioilta.

Muita variaatioita ovat esimerkiksi Australiassa järjestetty Joulupukki-teema (pukeudutaan Joulupukeiksi ja kierretään baareissa) ja ”sub crawl”, jossa kierretään metroasemien läheisyydessä olevia pubeja. Suomessa opiskelijat ovat erikoistuneet julkisten kulkuvälineiden reiteille suunnitelluille baarikierroksille. Esimerkkinä 79-impro, jossa kierretään bussilinja 79:n reitillä sijaitsevia juottoloita.

Suomi taitaa kuitenkin olla vielä hieman jälkijunassa pub crawlin kaupallistamisessa. Yllätyksenä ei varmaankaan tule, että pubien luvatussa maassa, Iso-Britanniassa, pub crawling on jo turismin muoto.

Ps. Huhun mukaan Helsingin keskustaan olisi lähiaikoina taas tulossa uusi yökerho, jonka lisätä hopping-listaan.


Lokki  2

Opin viime kesänä uuden termin. Se on lokki. Kyseessä ei kuitenkaan ole Kauppatorin siivekkäitä veikkojamme tarkoittava termi, vaan ”lokilla” viitataan myös yöelämässä liikkuviin pummailijoihin.

Kun ensimmäisen kerran kuulin ystäväni suusta lausahduksen ”Se on kaamea lokki”, epäilin omaa kuuloani ja kuvittelin ”sen” olevan pahimman puoleinen tunari keittiössä.

Toisella kertaa ystäväni onnekseni selvitti asiaa tarkennuksella. ”Lokki” uskoo, että muiden tupakat, juomat, narikkarahat ja pöytävaraukset ovat myös häntä varten. Ystävien kesken näin voikin olla, muttei mielestäni puolituttujen. Ainakaan toistuvasti, ja ilman vastineita. ”Lokit” kai vain kuvittelevat olevansa niin hyviä tyyppejä, että kaikki haluavat huolehtia heidän tarpeistaan. Väärässä ovat.

En ole vieläkään oppinut käyttämään ”lokki”-termiä täysin luontevasti, mutta olen pohtinut lokkien ja ”lokkien” yhtäläisyyksiä. Luotettavana tietolähteenä lokeista olen käyttänyt Wikipediaa. Sen mukaan useimmat lokit ovat kaikkiruokaisia. Tämä täsmää myös ”lokkeihin”; kaikki menee. Wiki-lokit pesivät yhdyskuntina merenrannikoilla ja sisävesillä. Sama juttu on ”lokeilla”. Kaipa niitä on merenrantakaupunkimme lisäksi sisämaassakin. Loppuun wikipedia kertoo, että lokit tekevät pesän maahan. Tässä kohtaa ”lokit” eroavat lokeista. ”Lokit” tekevät pesän seurueeseesi, ja kohteliasta tapaa kääntää selkä on vaikea keksiä.

Jontti, Shaka ja J. Karjalainen Salkkumies:
[video] http://www.youtube.com/watch?v=_Un3g2KH1GE [video]