Kesäaika-propaganda

  • Maria Pettersson

En tiedä yhtään ihmistä, jonka mielestä kesäaika on hyvä idea. Sunnuntaina se kuitenkin on taas edessä.
Kuka tästä sitten hyötyy? Katsotaanpa.

Kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa on toisen maailmansodan jälkeen keskusteltu kesäajasta, puolesta ja vastaan ovat lobanneet isot yhtiöt ja teollisuudenalat. Jako on mennyt suunnilleen näin: kaupan, urheilun ja matkailun alat ovat kannattaneet, maatalous vastustanut kesäaikaa.

Kun Briteissä pohdittiin kesäaikaan siirtymistä vuonna 1907, yksi innokkaimmista kannattajista oli Harrods-tavaratalon johtaja. Kesäaika tuli kuitenkin käyttöön vasta vuonna 1916, jolloin Saksa ja sen rinnalla sotivat maat ottivat käyttöön Sommezeitin. Tarkoitus oli hyvä: energiaa ei ollut saatavilla, joten kannatti toimia päivänvalossa niin paljon kuin mahdollista.
Yhdysvalloissa yksi tärkeimmistä kannattajista oli pittsburghilainen teollisuuspamppu Robert Garland, jonka päävastustaja olivat rautatieyhtiöt. Kesäaika otettiin käyttöön 1918. Sodan jälkeen siitä luovuttiin monissa osavaltioissa, mutta esimerkiksi New York piti kiinni kesäajasta, koska pörssin ja valuuttamarkkinoiden kaupankäynti Eurooppaan helpottui.

Tämän jälkeen kesäajasta on väännetty monta kertaa eritoten Yhdysvalloissa, Briteissä ja Australiassa. 1980-luvun puolivälissä kesäaika haluttiin laajentaa koskemaan kaikkia Yhdysvaltojen osavaltioita. Kampanjan pääsponsorit olivat 7-Eleven ja Clorox (suuryritys, joka valmistaa mm. elintarvikkeita).
Molemmat Idahon senaattorit äänestivät vuonna 1987 kesäajan laajentamisen puolesta sillä perusteella, että kesäajan ollessa voimassa pikaruokayhtiöt myyvät enemmän ranskalaisia perunoita, ja perunat tulevat pääosin Idahosta.
Kesäaikaa haluttiin laajentaa uudelleen vuonna 2007, jolloin päälobbareina olivat Yhdysvaltain urheiluvälineiden valmistajien liitto ja kansallinen vähittäiskauppojen liitto. Laajennus tapahtui. Briteissä urheilu- ja vapaa-ajan toimialat yrittävät lobata sen puolesta, että maa siirtyisi käyttämään kesäaikaa ympäri vuoden.

Ylimääräinen tunti aurinkoa saa ihmiset shoppailemaan ja urheilemaan enemmän. Esimerkiksi vuonna 1984 tehdyn tutkimuksen mukaan kesäaika tuotti 7-Eleven -kaupoille 30 miljoonan dollarin lisätuoton ja kasvatti golf-teollisuuden (kentät, välinevalmistajat jne.) tuloja 200 miljoonasta 300 miljoonaan. Vuoden 1999 tutkimus arvioi, että vapaa-ajanyritykset EU:n alueella kasvattivat tulostaan kesäajan ansiosta noin kolme prosenttia.

Maatalous vastustaa kesäaikaa muun muassa siksi, että vaikka ihmiset kääntäisivät kellojaan, lehmät eivät sitä ymmärrä, vaan jatkavat elelyään normaaliajassa. (Lisäksi annoin kertoa itselleni, että satoa kannattaa korjata silloin, kun kaste on haihtunut – tämä merkitsee sitä, että kun ihmiset tulevat töihin tuntia aikaisemmin, he saattavat joutua odottelemaan tunnin, ennen kuin kaste on haihtunut ja työt voi aloittaa. En kuitenkaan tiedä maataloudesta tarpeeksi arvioidakseni, onko tässä järkeä.)

Lisäksi kesäaika haittaa muun muassa teatterien ja tv-yhtiöiden toimintaa. Yksinkertaistetusti: kun ulkona on aurinkoista vielä silloin, kun prime time -ohjelmat alkavat, ihmiset eivät istu sisällä katsomassa telkkaria. Vuonna 2007 Yhdysvaltain suuret televisioyhtiöt laskivat, että ne menettivät 16 prosenttia prime time -ohjelmien katsojista kellojen kääntämistä seuraavalla viikolla. Esimerkiksi American Idol sai 10 prosenttia vähemmän katsojia.

Lisäksi on tehty hyvin hataria laskelmia siitä, paljonko rahaa menetetään siinä, että ihmiset myöhästyvät töistä, kelloja pitää siirtää, tietokoneet jumittuvat ja niin edelleen. Vuonna 2007 tehty tutkimus arvioi, että Yhdysvalloissa kellojen siirto maksaa jotain 500 miljoonana ja miljardin dollarin väliltä vuodessa.

Suomessa siirryttiin kesäaikaan vuonna 1981 siitä painavasta syystä, ”koska kaikki muutkin”. Sitä ei pidä väheksyä – on kätevää, että kaikki EU-maat ovat samassa ajassa. Kuitenkin esimerkiksi Islanti pärjäilee, vaikka siellä ei siirretä kelloja.
Se, säästääkö kesäaika todella sähköä, on kiistelty asia. Suurin osa puoltavista tutkimuksista on tehty ennen 1980-lukua. Uudet tutkimukset vaikuttaisivat kallistuvan ein puolelle. Ja vaikka säästäisikin, Suomessa ja muissa pohjoisissa maissa kesäajasta ei ole mitään iloa kesäisin, keväällä ja syksyllä hiukan.
Kuka poliitikko lupaisi näin vaalien alla ehdottaa kesäajasta luopumista? Täällä olisi tarjolla ääni.

Lopuksi sarja vanhoja yhdysvaltalaisia mainoksia, joita näytettiin drive-in-leffojen alussa ja tauoilla. Mukana mainos, jossa kehotetaan vastustamaan kesäaikaa. Tarkkaa vuotta ei ilmoiteta, mutta mainokset on tehty viimeistään vuonna 1967, jolloin Yhdysvallat siirtyi jälleen melkein kokonaisuudessaan käyttämään kesäaikaa. Mainosten vaikuttavuustutkimus oli silloin vielä lapsenkengissä, mutta en ihmettele lainkaan, miksi kansalaiset eivät tämän dramaattiseksi tarkoitetun mutta apaattiseksi jäävän mainoksen innoittamina rynnänneet sankoin joukoin kirjelmöimään senaattorille.
(Kesäaikamainos on kohdassa 1:58-2:45)

13 kommenttia

Anonyymi

22.3.2011 15:51

Minusta suurin peruste kellojensiirtelyä vastaan löytyy ihmisten terveydestä ja mielenterveydestä. Suomalaiset lääkärit ja tutkijat ovat moneen kertaan sanoneet, että tuo helvetillinen piina aiheuttaa ihmisille ongelmia: unettomuutta, uni-valve -rytmin sekoilua ja jopa sydänkohtauksia, sekavuutta (miten sujuu duunit, entä liikenneonnettomuuksien riski? ym.)

Iltavirkuilla on yleensä liian pitkä vuorokausi sisäisessä kellossaan. Tällöin keväinen tunnin varastaminen saa systeemin sekaisin pitkäksi aikaa. Minua ei haittaa syksyllä saatava ylimääräinen tunti. Niittaan sen tuoman hyödyn parissa päivässä pois, eli elimistö sopeutuu siihen hyvin nopeasti. Sen sijaan keväällä menee varmaan kesälomiin asti ennen kuin saa lyhennyksen aiheuttaman väsymyksen pois.

Ja kasteesta: ei tarvitse olla maajussi, jotta voi vastata tähän. Riittää jos on asunut rivitalossa tai käynyt joskus ulkona kesäaamuna. Kaste ei lähde kellon mukaan pois, vaan vasta kun aurinko kuivattaa, eli maaseutu on kerrankin jossakin asiassa oikeassa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 16:22

Täältä toinen ääni sille, joka poistaa kellojen siirtelyn.
Kummasti taas nähtiin, että ihmisen terveydellä ei ole mitään sijaa silloin kun kyseessä on bisnes & yritykset.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 18:55

Mun puolesta voidaan olla kesäajassa vaikka vuoden ympäri, olennaista on että se siirtely saadaan pois. Matkustelun yhteydessä menee vuorokausirytmi sekaisin jo ihan tarpeeksi usein.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 21:36

Mä tapasin ennen ottaa viikon lomaa joka kevät siinä kohtaa kun kelloa piti säätää. Paitsi että siitä tuli kipeäksi niin demoralisoi ihan helvetisti kun piti luopua juuri saaduista valoisista aamuista ja taas oli säkkipimeää kun nousi ylös. Nykyisin meen töihin vasta myöhemmäksi niin haittakin on pienempi. Ja siihen vitutukseenhan ei kuole.

(Miks muuten syksyllä sitä kelloa käännetään kuukautta myöhässä ettei aamunousijat vahingossakaan saisi yhtään luonnovaloista aamua?)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.3.2011 04:12

Taalla USAssa siirryttiin kesaaikaan 2 viikkoa sitten. Iltavirkku olen eli harvoin menen nukkumaan ennen aamu-2, mutta silti inhoan syvasti "talviaikaa"/"normaaliaikaa". Kun tyopaivan jalkeen on aina pimeaa, ei kauheasti tee mieli oleskella ulkona. Ja tama asuessa Kairoa etelampana leveysasteilta - Suomen leveysasteista talvea tuskin kestaisin edes yhta talvea.
Aamulla oikeaan rytmiin kellon siirtyessa tunnin vie pari paivaa, mutta paljon mieluummin on valoisaa tunnin pidempaan kuin tuntia aiemmin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.3.2011 21:46

täältä irtoaisi jälleen lisä-ääni sille joka saisi tuon kesäaikakellosäätelyn poistetuksi. tästä taidetaan joka vuosi jonkinlainen epävirallinen kansanäänestys pitääkin, silti asiaan vaikuttamaan kykenevät ei hievahdakaan hullutuksen lopettamiseksi
venäjä irtaantui linjasta, syksyllä he eivät enää siirtele kelloja takaisin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JoonasD6

26.10.2014 01:25

Jos äänille etsitte kohdetta, niin suomalaisista puolueista esimerkiksi piraattipuolue ajaa kesäajan poistoa. Tarpeettomaltahan tuo meininki nykyään tuntuu, kun valoilla voi lisäksi säätää työ- ja elinympäristöjä. Tärkeämpää olisikin, että työpaikat ja koulut oppisivat joustavammaksi niin, että valoisaan vuoden aikaan voi aloittaa työpäivän suunnilleen nykyisellään ja pimeinä kausina sitten myöhemmin. Pimeän talven kahdeksan aamut ovat erityisesti nuorille ihan tappoa, eikä sillä ole minkään laiskuuden kanssa tekemistä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

aamun torkku

26.10.2014 02:12

Suomen pitäisi jäädä kesäaikaan pysyvästi. Tällainen iltavirkku kaamosmasentuu vain entistä enemmän, kun jo valmiiksi pimeitä iltoja pimennetään tunnilla keskellä synkintä syksyä. Kesäajan idea, eli siirretään aamun valoisa tunti iltaan, toimisi talvellakin täsmälleen yhtä hyvin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pipboy81

26.10.2014 12:53

Ei valittamista :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jouni Valkonen

26.10.2014 13:10

Mielestäni kesäaika pitäisi olla kaksi tuntia eteenpäin koska se lisää ihmisten sosiaalisen viihteen määrää ja esimerkiksi terassilla olo ja liikunnan harrastus lisääntyy, asosiaalisen viihteen, kuten television katsomisen kustannuksella. Tällä on huikea etu kansanterveyteen, sekä ihmisten fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valoa iltapäiviin

27.10.2014 22:36

Siirtely pois vaan, mutta jäädään ensi vuonna kesäaikaan ympäri vuoden.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JarzanZ

29.10.2014 11:11

Kesäaikahan on hyvä systeemi! Kun menee liikeneuvotteluun, niin 80% ihmisistä kärsii kellon siirrosta, samoin kun jetälagista. Silloin on itse etulyöntiasemassa, jos pienet kellojen siirrot suuntaan tai toiseen eivät paljon hetkauta.

Mitäs jos siirrettäisiin kelloa jatkossa neljä kertaa vuodessa, aina tasausten ja seisausten aikaan?

AI niin, ainoa puolue, joka tätä kai vastustaa, taitaa olla Piraattipuolue.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Waka Wanha

1.11.2014 17:28

Taas tuli esimerkkejä suomalaisista yrmyniskaisista vastaan vänkääjistä. Aina kun viranomaiset säätävät sellaista, mikä koskettaa kansalaista "pakolla", ei ajatella asian hyviä puolia vaan "minua ei komennella" moodi kytkeytyy kyvykkään ajatustyön sijaan.

Sanottakoon selvästi kesä aika on hyvä asia, etenkin täällä pohjolassa, missä aurinko nousee hyvin aikaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi