Facebook-yleislakko, joopa joo. Taas nähtiin sosiaalisen median munattomien tapausten joukkovoima, kun yli 100 000 käyttäjää vaelsi lakkopäivänä 15.10. sorvin ääreen. Lehdissä ei ole ollut enää aikoihin uutisia kansalaistottelemattomuudesta, vapautetuista minkeistä tai mielenosoituksista, joissa olisi ollut enemmän aatteen kannattajia kuin toisiaan kuvaavia toimittajia. Facebookissa sumplitut lakot ja adressit nousevat lööppeihin, jäävät toteuttamatta ja kirjoittelu loppuu.
Sain omat viisi sekuntiani kymppiuutisissa eräänä itsenäisyyspäivänä. Silloin vietettiin ehkäpä toiseksi viimeisiä linnanjuhlien kuokkavierasjuhlia. Olen poliittisesti nukkuva ja lähdin joukkoon lähinnä punk-keikan ja ilmaisen majapaikan toivossa - molemmat tuli toteutettua, mutta pientä pioneeria minusta ei saanut. Sinä vuonna kukaan muukaan ei enää jaksanut harrastaa taksi-parkouria tai polttaa poliittisia tunnuksia, lähinnä mieleeni on jäänyt kahden tytön suutelu ja kieriskely linnan edessä poliisin kuvatessa toimintaa.
Tuona itsenäisyyspäivänä Facebook oli vasta sairas haave jonkun mielessä, mutta laiskan nettiaktivismin alku häämötti. Vuonna 2006 avattiin yksi vuosikymmenen nauretuimmasta sivustosta, adressit.com. Vitsin ei luulisi naurattavan enää neljän vuoden jälkeen, mutta ihmisten päätön tarve yrittää vaikuttaa asioihin ei vieläkään petä (tässä vaiheessa sanon, että melkein allekirjoitin "Pepsi Max Cappuccino takaisin" -adressin). Adressit.comin alkuaikoina pari tulostepinkkaa varmasti lähetettiinkin eteenpäin. Sivusto mainostaa etusivullaan, että se mainitaan mediassa päivittäin. Edelleenkin odotellaan ensimmäistä ihmistä, joka jättää Seiskansa torstaina ostamatta Lordin kasvokuvan julkaisun jälkeen.
Suomessa nojatuolivaikuttaminen lähinnä rajoittuu ysärimässyjen kaipuuseen, mutta ulkomailla on lähetty reilusti pidemmälle. Twitter revolution oli iranilaisten vetämä överitempaus, jossa Twitterin käyttäjät vastustivat presidenttiään. Tempaus sai pienen huomion Suomen mediassakin, mutta mitään suurempaa ei tapahtunut. Sama presidentti on edelleen vallassa, mutta kansalla on varmasti yhteisöllisempi fiilis. Että kaikkihan tässä ollaan samassa veneessä, haluttiin sitten presidentin vaihtuvan tai nukketeatterilinjan säilyvän turkulaisessa ammattikorkeakoulussa.
3 kommenttia
Anonyymi
27.10.2010 16:05
"Sama presidentti on edelleen vallassa, mutta kansalla on varmasti yhteisöllisempi fiilis."
Iranin oppositio on ollut myös ihan kaduilla valtavissa mielenosoituksissa, jotka murskattiin väkivaltaisesti, niin että ihmisiä kuolikin. Siis vaikka etukäteen oli luultavaa, että vallanpitäjien reaktio tulee olemaan juuri tuollainen. Diktatuureissa presidentin vaihtuminen on muutenkin erilaista kuin demokratioissa. Tuollainen liikehdintä antaa toivoa, että asiat voivat maailmassa parantua.
"nukketeatterilinjan säilyvän turkulaisessa ammattikorkeakoulussa"
Vastaa kommenttiinTämähän toteutui. Oliko lopetusuhkaus sitten alkuaankin kaupungin taktiikkaa? Nyt Turun AMK:n esittävän taiteen koulutusohjelma ei vaadi lisää, vaan tyytyy siihen, että edes vanha säilyi. Jatkossakin lisävarojen vaatiminen lienee aika varovaista.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
31.10.2010 10:27
Ehkä lampaista tekee vähemmän lampaita se, että he saavat määkiä edes vähäsen. Osa toki saa hyvän omantunnon jo siitä eikä uskalla määkiä enempää, mutta jotkut heistä saavat siitä rohkeutta määkiä ihan kunnolla. Tai huomaavat edes itse mitä mieltä ovat.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
31.10.2010 23:35
Hyvä teksti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin