VASTAUS: Ronaldinhon tie vei Milanon jälkeen Brasiliaan, Flamengon ja Atlético Mineiron riveihin. Kolmen Brasiliassa vietetyn vuoden jälkeen “Dinho” päätyi hieman erikoisempaan ratkaisuun ja allekirjoitti sopimuksen meksikolaisen Querétaron kanssa. Joukkue on tällä hetkellä sarjan alemmassa keskikastissa, kun kausi on hieman yli puolivälin.
34-vuotias brassi ei ole ollut aivan terävimmillään, mutta yleisöä mies on Querétaro FC:n kotistadionille vetänyt. Jopa siinä määrin, että paikallinen poliitikko Carlos Manuel Trevino kyllästyi otteluun matkanneiden ihmisten aiheuttamiin ruuhkiin ja kummaksui Twitterissä, miksi ihmiset jonottavan nähdäkseen “apinan pelaavan”. We´re all monkeys, vai mitenkäs se meni...
Tuomari järkyttyi syvästi huomatessaan, että Dinhohan on mennyt ja fiksannut nököhampaansa. Eihän ne vanhatkaan nätit olleet, mutta kyllä tuossa nykyisessä lookissa on jotain todella luonnonvastaista. Vai mitä mieltä olette?
KYSYMYS: Mikä on kaunein oma maali, jonka Tuomari on ikinä nähnyt?
VASTAUS: Maalintekoon tarvitaan malttia, hyvä kosketus, nopeutta, tilanteen ja tilan tajua sekä päätöksentekokykyä. Joskus nämä kaikki yhdistyvät suorituksiksi, joita katsoessa voi vain ihailla, mihin ihmisruumis onkaan kykeneväinen. Tässä Tuomarin valikoimat viisi kauneinta omaa maalia kautta aikain.
5. Arsenal-puolustaja Lauren karkaa vartijaltaan, ottaa täydellisen ensimmäisen kosketuksen ja vilkaisee maalivahdin suuntaan. Vaikka vastustaja ehtiikin selkäpuolelle, ranskalainen pitää tasapainonsa ja tyrkkää pallon vastustamattomasti maaliin. Maali josta Ian Wrightkin olisi ylpeä.
4.Jamie Pollockista tuli tämän kauniin maalin myötä QPR-legenda, sillä Rangers säilytti osin tämän tasapeliin päättyneen ottelun vuoksi paikkansa Valioliigassa. Manchester Citylle, jossa Pollock siis pelasi, tulos tiesi kahden vuoden keikkaa mestaruussarjassa. Vastustaja vipuun ja pusku maalivahdin yli. Ai ai.
3. Pronssimitalisti on kovaluinen Tony Popovic. Australialaistoppari ei välttämättä ollut kentällä se kaikkein kekseliäin ja näyttävin pelaaja, mutta tämä kantapääviimeistely suoraan keskityksestä osoittaa, että paistaa se päivä joskus risukasaankin.
2. Listan kakkosena on hieman tuntemattomampi kaveri, nigerialaispuolustaja Festus Baise. Hong Kongissa pelaava toppari ansaitsisi kenties enemmän tunnustusta, sillä aivan joka päivä ei tehdä maalia skorpionipotkulla rangaistusalueen rajalta.
1. Voittajaksi kruunataan ex-Arsenal ja nykyinen NBC-kommentaattori Lee Dixon. Dixon ottaa pallon esimerkillisesti haltuun, odottaa hetken että saa muut mukaan ja peittää laukaisuaikeensa esimerkillisesti. Sitten lyhyellä vipuvarrella ihanasti leijaileva alakierre yli hölmistyneen maalivahdin. Xabi Alonso olisi kateellinen.
VASTAUS: Hyvää näyttäisi kuuluvan. Ainakin Avangard Omskia valmentava kaveri on varsin "elinvoimaisessa" vireessä haastaessaan Dinamo Moskovan päävalmentajaa Harijs Vitolinsia tappeluun jatkoaikatappion jälkeen.
KYSYMYS: Näyttikö Tommy Robredo todella Andy Murraylle keskisormea Valenciassa?
VASTAUS: Kyllä vain. Tommy Robredo otti tappionsa Valencian avoimissa kohtuullisen “raskaasti”. 32-vuotias espanjalainen oli todella lähellä turnauksen voittoa mutta menetti lopulta viisi ottelupalloa ja hävisi skotti Andy Murraylle lukemin 2–1.
Robredon turhautumisen määrän ymmärtää, kun katsahdamme ajassa kuukautta taaksepäin. Tasan neljä viikkoa aiemmin hän hävisi Murraylle Shenzhenin avointen finaalissa Kiinassa täysin identtisellä tavalla, viisi ottelupalloa tuhrien.
Kun peli Valenciassa oli ohi, Murray ja Robredo kävelivät tavanomaiseen tapaan verkolle. Kädenpuristuksen sijaan Robredo tarjosi Murraylle keskisormea, mutta skotti otti asian ymmärtäväisesti ja tyytyi lohduttelemaan katkeraa katalaania.
Robredo kertoi myöhemmin haastattelussa keskisormien näyttämisen olleen harmiton ja ystävällinen ele, osoitus tappion katkeruudesta kovan taistelun jälkeen. “Kun pelaat maailmankiertueen finalistia vastaan ja olet voittaa hänet, on häviäminen tietysti tiukka paikka. Mutta sen jälkeen voit laittaa pelin pyörimään dvd:ltä ja katsoa sen kokiksen ja popcornin kanssa”, Robredo summasi espanjalaismedialle.
KYSYMYS: Mitä Intian Superliigan joukkuetta on hyväksyttävintä fanittaa?
VASTAUS: Tuomari haistaa ironiaa. Kahdeksan joukkueen voimin pelattava Intian Superliiga siis starttasi 12. lokakuuta 2014 Atlético de Kolkatan ja Mumbai Cityn välisellä ottelulla. Kolkatan riveissä nähtiin muun muassa ECL-voittaja Luis García, Mumbailla taas on kirjoillaan parikin Valioliigassa mittavan uran tehnyttä entistä suuruutta, Nicholas Anelka ja Fredrik Ljungberg.
ISL pelataan kaksinkertaisena suljettuna sarjana, jonka jälkeen neljä parasta etenevät pleijareihin. Mestari on selvillä jo ennen vuodenvaihdetta. Ennen ISL:aa Intian jalkapalloelämä oli keskittynyt lännessä Goan ja Mumbain sekä idässä Kolkatan alueelle, mutta nyt pieraistiin mukaan vielä pari joukkuetta aivan Etelä-Intiasta ja Delhin poppoo pohjoisemmasta. Pieraistiin oikeastaan kaikki, koska joukkueet luotiin tyhjästä draftaamalla: jokaiseen ryhmään piti houkutella yksi “tähtipelaaja”, seitsemän ulkomaista ja 14 kotimaista pelaajaa kahdesta eri draftista.
Sarjassa siis pelaa muutama entinen kova luu. Kerala Blastersin maalia vartioi vetreä 44-vuotias David James. Punesta ei ole pitkä matka Goalle bailaamaan, mikä varmasti miellyttää Adrian Mutua. Ja Goan joukkueessa pelaavan Robert Piresin sohvalle pääsee varmasti bunkkaamaan. Ex-ManU Mikaël Silvestre ja pelaaja-valmentaja Marco Materazzi muodostavat Chennaiyin FC:n kivikovan topparikaksikon, brassi Elano iskee maalit.
Maassa vuodesta 2007 pelatun ja tasaisesti kehittyneen I-liigan tulevan kauden alku lykkääntyy jäähdyttelijöillä mainostettavan rahasarjan vuoksi. Mikäli kriketti aiotaan todella kammeta Intian 1,2 miljardia ihmistä kattavan talousalueen ykköslajin paikalta, on maan jalkapallossa tehtävä kauaskantoisempia suunnitelmia. Vaikka ISL tarjoaa näyteikkunan intialaisillekin pelaajille, ei seuroilla ole (ainakaan vielä) akatemioita tai oikein mitään muutakaan omaa. Sarjan slogan, “Let´s football”, kuulostaa yhtä vasurilla hutaistulta kuin koko kyhäelmä. Paljon kertoo myös se, että kun Atlético Madridin ja krikettilegenda Sourav Gangulyn omistama Atlético Kolkata julkisti kauden kokoonpanonsa, se tehtiin Vicente Calderonilla Madridissa eikä suinkaan Intiassa.
Tuomari linjaa: Ever get the feeling you´re being cheated?
KYSYMYS: Kuka urheilija on pahin showboattaaja eli leveilijä?
VASTAUS: On useita tapoja tyriä hommat urheilussa. Jos vain yrittää kaikkensa, saa yleensä joukkuekavereiden ja katsojien edessä synninpäästön. Mikäli urheilija kuitenkin tulee ylimielisyyttään tyrineeksi omat ja joukkueen asiat, on hän aivan valtava aasi. Tässä Tuomarin tarkkaan valikoima katras kavioeläimiä.
3. Rugby-7:n eli 15 pelaajan sijaan seitsemällä pelatun rugbyn maailmanmestaruussarjassa nähtiin lokakuun toisena viikonloppuna esimerkillistä perseilyä. Fidžin Semi Kunatani pääsi juoksemaan maalialueelle ottelun Skotlantia vastaan ollessa vielä tasatilanteessa 0–0. Kunatani ei turhaan kiirehtinyt lyömään palloa maahan ja Skotlannin Lee Jones taklasi urpon. Nam. Fidži valitettavasti voitti lopulta 33:lla pisteellä.
2. Nykyään Washingtonissa pelaava laitahyökkääjä Desean Jackson on tehnyt hienon ja värikkään uran jenkkifutiskentillä. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin ennenaikaisista tuuletteluistaan, joita on sattunut uran varrelle useampiakin. Philadelphiassa Jackson ei lähtenyt tulokaskaudellaan turhia nöyristelemään. Videolla näkyvä suoritus olisi voinut olla hänen NFL-uransa ensimmäinen touchdown, mutta pallo poltti näpeissä. Eagles hävisi pelin nhttp://www.youtube.com/watch?v=IxZPGRNv2lE eljällä pisteellä.
1. Nykyisin 19-vuotias jamaikalainen 200 metrin pikajuoksija Jevaughn Minzie koetti vuoden 2011 Karibian junioreiden mestaruuskisoissa imitoida Usain Boltin maalisuoratuuletusta Pekingin olympialaisista. Samalla sekunnilla kun Minzie levitti kädet ja alkoi vilkuilla olkansa yli, trinidadilainen Machel Cedenio tuli ohi ja vei mestaruuden spedeilijän nenän edestä. Hoppee oli tällä kertaa häppee.
KYSYMYS: Omistaako Mike Tyson oikeasti tiikerin, kuten Hangover-elokuvasta voisi päätellä?
VASTAUS: Ei enää. Mike Tyson omisti kolme tiikeriä. Kolme uhanalaista valkoista bengalintiikeriä, 70 000 dollaria kappale. Tyson joutui myymään eläimet tehtyään konkurssin elokuussa 2003. Valtavissa veloissa edelleen oleva entinen nyrkkeilijäsuuruus on kuitenkin kertonut haaveilevansa yhä tiikerin omistamisesta. Tysonin mukaan hänen vaimolleen Lakihallekin tämä sopisi, kunhan peto pidettäisiin erillään pariskunnan lapsista. Eikä Tyson itsekään enää halua parisataakiloisia kissaeläimiä taloonsa tai sänkyynsä nukkumaan, koska niiden “pierut haisevat aivan helvetin pahalle”.
Iron Mike on myös omistanut kyyhkyjä, joilla hän otti osaa kilpailuihinkin. Animal Planet teki ex-nyrkkeilijän edesottamuksista lintujen maailmassa myös oman kuusiosaisen minisarjan “Taking on Tyson”.
Kyyhkyistä papukaijoihin. Toinen lajinsa huippu, kolumbialainen jalkapallohyökkääjä Radamel Falcao, omistaa papukaijan nimeltä Coco, joka tuulettaa aina isäntänsä onnistuttua maalinteossa sanoilla “gol de Falcao”. Katsokaa vaikka.
Tuomari linjaa: äärimmäisen upeita ja suhteellisuudentajuisia herroja.
KYSYMYS: Miksi homot eivät halua pelata jääkiekkoa?
VASTAUS: En tiedä, veliseni. Ehkä siksi, että lajin parissa toimii liikaa reliikkejä, joiden kanssa ei varmasti ole mukavaa olla kanssakäymisessä. Jos joku homo vaikka tahtoisikin vetää hokkarit jalkaan ja lähteä askiin, olisi jollakin hassuun kravattiin pukeutuneella has-beenilla varmasti jotain sanottavaa.
Ei mutta nyt huumori pois. Lukon päävalmentaja Risto Dufva ja varakapteeni Harri Tikkanen, Suomen ensimmäinen Straight Star Ally -urheilija, ovat julkisesti kehdanneet sanoa, että tasa-arvo myös urheilussa on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Kumma kyllä, näistä kommenteista ei ole revitty kummoisia nettiotsikoita tai lööppejä.
Tuomarin mielestä raumalaiset ovat täysin oikeassa. Ennen kaikkea seurojen junioritoiminnassa pitäisi ottaa tasa-arvoasiat huomioon ja kitkeä homofobian pieninkin siemen. Yhdenkään seksuaalisuuttaan tutkiskelevan teinin ei tarvitsisi kantaa yhtään enempää paineita siitä, mitä sukuelimillään tehdä tai kehen olla ihastunut.
Niämisen Villekin otti jo kantaa pelaajayhdistyksen puolesta ja kertoi, että homoa ei Liigassa syrjittäisi. Tästä pysähtyneisyyden tilasta ja anonyymeistä seurakapteeneille teetetyistä kyselyistä voitaisiin ottaa nyt aimo askel eteenpäin.
Vaikenemisen sijaan on aika kirjoittaa seuratasolla alle Tasavertaisen Urheilijan Lupaus, jonka moraalinen sitoumus on seuraavanlainen.
1) Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.
2) Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.
3) Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesti heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.
Teidän riveissänne pelaavat Suomen (toistaiseksi) suosituimman joukkuelajin suurimmat idolit. Nyt on aika näyttää esimerkkiä. Ottakaa askel kohti aidosti koko kansalle kuuluvaa ja modernia jääkiekkoliigaa.
KYSYMYS: Millä joukkueella oli kaikkien aikojen ensimmäinen maskotti? Entä Tuomarin mielestä paras?
VASTAUS: Tuomari ei ole tästä aivan satavarma, mutta ensimmäinen on kaiketi Yalen vuonna 1889 maskotikseen ottama bulldoggi Handsome Dan. Kaveri komeilee yliopiston urheilujoukkueiden logoissa edelleen. Tätä nykyä taitaa olla menossa jo 27. koira, Handsome Dan XVII.
Yksi kuuluisimpia ja kusipäisimpiä maskotteja, ja siksi Tuomarin suosikki, on Philadelphia Philliesin torvinokkainen karvakasa Phillie Phanatic. Phanaticin kuuluisin hetki sattui jo vuonna 1988, kun Dodgers-koutsi Tommy Lasorda hyökkäsi hänen kimppuunsa.
Lasorda kertoi lähes 20 vuotta myöhemmin blogikirjoituksessaan (otsikolla “Minä vihaan Phillie Phanaticia”) ottaneensa yhteyttä Philliesin organisaatioon jo Dodgersin edellisen vierailun jälkeen. Lasorda ei pitänyt siitä, että Phanatic jyräsi mönkijällään toistuvasti Lasordan paitaan puetun nuken yli. Phanatic ei ilmeisesti ottanut onkeensa, ja ehkä joku seuran toimistollakin ajatteli, että olisi mukavaa hiillostaa Lasordaa vähän lisää.
Phanatic jatkoikin samaa rataa ja Lasorda oli omien sanojensa mukaan “pakotettu toimimaan”.
Blogikirjoituksessaan Lasorda kertoo, ettei Phanaticin käytös ollut hänen mielestään baseball-kentille ja etenkään lasten silmille sopivaa, sillä se oli väkivaltaista ja kieli epäkunnioituksesta. Kun Kun Phanatic ei suostunut Lasordan pyynnöstä huolimatta lopettamaan, koutsin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi “mennä sen luo ja vetää se kylmäksi”.
Lasorda kertoo myös ihmetelleensä mistä Phanatic sai hänen pelipaitojaan. Myöhemmin kävi ilmi, että Lasordan omat pelaajat antoivat niitä Phanaticille, koska heidän mielestään näiden kahden kinastelu oli hauskaa katsottavaa.
KYSYMYS: Osaako Tuomari kertoa, mikä on maailman rajuin palloilulaji? Rugby vai jenkkifutis?
VASTAUS: Aussi- ja jenkkifutis, lätkä tai rugby eivät yksikään vedä vertoja calcio fiorentinolle, eli “historialliselle jalkapallolle”.
Tämä 1500-luvulla syntynyt laji on murhaavaa katseltavaa. Suorakulmion muotoisella hiekkakentällä ottaa toisistaan mittaa kaksi 27-henkistä joukkuetta. Tavoite on saada pallo vastustajan päätyyn, koko kentän takalaidan levyiseen maaliverkkoon. Mikäli pallo löytää tiensä verkon perukoille, tulee hyökänneelle joukkueelle maali, eli cacce. Jos hyökkäävä joukkue taas epäonnistuu, vastustajalle kirjataan puoli caccea. Enemmän pisteitä 50 minuutissa tehnyt joukkue voittaa.
Calcio fiorentino näyttää rugbyn ja katutappelun hybridiltä. Pelaajat saavat lyödä ja potkia, kenties vähän kuristaakin. Yksi suosittu tekniikka näyttää olevan vastustajan “pimentäminen” vetämällä turpaan ja istumalla sitten päälle.
Nykyään lajia pelataan kai lähinnä Firenzessä kesäkuussa kaupungin suojeluspyhimys San Giovannin kunniaksi. Neljä kaupunginosajoukkuetta pelaavat välierät ja finaalin. Pronssimatsiin kukaan hullu tuskin tässä lajissa lähtisikään.