Jätkä istuu valehtelematta 24/7 koneella viimeiset 4 vuotta. Oon ollu tässä äitillä nyt vierailulla 3päivää ja veli istunut tasan KOKOAJAN koneella pelaamassa WOW:ia, kerran käynyt kaupassa tänä aikana. Ja tämmöstä se on JOKA PÄIVÄ täällä! -- Se ei käy missään ikinä, sillä ei ole yhtään ystävää/kaveria EI VIRTUAALI maailmassa, moneen vuoteen ollut.
Huolestunut pikkusisko
Mä tunnen sinut, pikkusisko. Kun yleensä Suomessa seurataan läheisten alkoholiriippuvuutta lapsena, pääsin seuraamaan peliriippuvuutta täysi-ikäisenä. Katselin pari vuotta tuolilla edestakaisin nytkyvää selkää, kahdehdittavaa uppoutumista taikamaailmoihin. Istuin 45 minuuttia eteisen kiikkerällä Ikea-jakkaralla silmät luotuna kohti ylävasenta, sähköjen pääkatkaisijaa. Koskaan en sanonut mitään, katselin vain kuinka addikti jätti koulunsa hoitamatta ja alkoi kiskoa nauruntäyteisissä juhlissa hihastani puoli tuntia ennen pelinsä alkua. Pelikavereita ei voi pettää. Oikeat voi.
Tiistai-aamuna luin uutisen 16-vuotiaasta ruotsalaispojasta, joka joutui pakkohoitoon tietokoneriippuvaisuutensa takia. Poika oli viimeiset kolme vuotta keskittynyt koneeseensa sellaisella intensiteetillä, ettei ollut käynyt koulussa ja uhkaili itsemurhalla, mikäli kone vietäisiin pois. Olen aina ollut siinä uskossa, ettei tietokoneaddikteja suljeta laitoksiin kuin "demokraattisissa kansantasavalloissa", mutta laitoksessa poika nyt makaa. Jopa Hesarin keskustelupalsta sympatisoi poikaa; tiedä millainen koodariguru jätkästä olisi tullut. Kerroin uutisesta 50 täyttä päivää vuodessa wowia hakkaavalle addiktille, joka nosti esiin keski-ikäisten moralistien telkkuaddiktiot ja sen, että kaikkeen voi jäädä koukkuun. "Tai siis, nykyisinhän keski-ikäiset hakkaa FarmVilleä naama hiessä." Ilmeisesti joku maatilapeli Facebookissa.
Miksi netti koukuttaa. En tiedä, kertokaa te. Mutta kysymys on erittäin epäajankohtainen. 1990-luvulla kingi oli se, jolla oli suurin modeemilasku. Samaan aikaan alettiin vaahdota nettiaddikteista ja syrjäytyneistä. Tällä vuosituhannella perustarpeisiin kuuluu jopa sossun mielestä lääkkeiden ja sähkön lisäksi netti. Jokainen tietotekniikkatumpelo pystyy aloittamaan uran addiktina sosiaalisessa mediassa, mikä onkin päihdeklinikoiden uusi kirosana. Joku hakkaa himassaan wowia 68 tuntia putkeen, joku luettelee Facebookissa päivän aikana syömänsä mikroravinteet ja kolmas ahmii alastomia nymfoja ruudultaan. Mielenkiintoisin nettiaddiktio liittyy tiedonhakuun - on olemassa ihmisiä, jotka ovat koukussa Wikipedian selailuun. Se muistuttaa niistä ajoista, kun olin muksu ja kotini mielenkiintoisin kirja oli tietosanakirja, josta opiskelin korinttilaisten ja joonialaisten pylväiden eroja.
Ruotsalaispoika on tuskin joutunut tutkimaan tietosanakirjoja. Taapero on lykätty näppäimistön eteen heti, kun hän on erottanut näppäimistön tuttipullosta. Poika luultavasti edustaa rakastamaani nörttityyppiä; introverttiä, aivan liian matemaattisloogisesti älykästä ja epäsosiaalista. Vanhemmilleen hän oli kertonut haluavansa vain koodata. En oikein osaa päättää, pitäisikö poikaa ihailla vai sääliä. Addikti siinä missä liimaa imppaava ikätoverinsakin (tosin toisista tehdään leffat, toisista ei).
Vaikka Internet ja tietokoneet ovat sosiaalisesti hyväksyttyjä, poika varmasti olisi päässyt iltapäivälehden hyväntuuliseen Hullu maailma -boksiin, mikäli tekisi ikebana-asetelmia orvokeista. Mutta ainakin muutaman addiktiksi leimatun suulla kehtaan sanoa, etteivät kaikki halua olla sosiaalisesti hyväksyttyjä, kolme kertaa viikossa urheilevia aikuisia. Joillain on ihan helvetin kivaa yksin bunkkerissa verkkojohdon kera.
Arvaa minkä takia teen töitä? RAHAN. Raha on minulle ainoa motivaatio, kaiken muun ajan viihdyn yksin koneen ääressä. Minua silti halveksitaan, kukaan ei pidä minusta tai minun tavastani elää. Joten inhoan yhteiskuntaa yhtä paljon kuin se inhoaa minua.
Glettu
Lainaukset foorumilta Päihdelinkistä, josta löytyy myös testi nettiriippuvuuden arvioimiseen. En kuulemma ole.
9 kommenttia
Aki
5.5.2010 12:11
"Hey, I resemble that remark!"
- (not) G. Marx
Pelien (ei kuitenkaan WoWin vaan KLASSIKOIDEN, kuten Might & Magic- ja X-Com -sarjat) lisäksi tunnun olevan koukussa myös Wikipediaan, telkakrisarjojen, leffojen ja muun populaarikulttuurin kliseitä ruotivaan TV Tropes -wikiin, Cityyn (well, duh...), Facebookiin ja Cracked.comiin, jonka ansiosta tiedän mm. mitkä kuusi tappavaa mönkiäistä mahtuisivat kenkääni.
Mikä "elämä"?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hofstadter
5.5.2010 12:22
Peleissä aivoja kutittelee se psykologinen puoli, että ne tarjoavat palkintoja helpoista tehtävistä. Farmvillessä ja Diablossa ei oikeastaan tarvitse kuin klikkailla. Henkiset ponnistukset ja hampaiden kiristely ovat minimissä, ja palkintoja sataa jatkuvasti.
Jotkut pelit vaativat toki aika lailla harjoitteluakin (esim. Guitar Hero), mutta kuvailemani ilmiö silti porskuttaa. Se, miten tämä vaikuttaa huomiokykyymme, turhautumiskynnykseemme, jne... sitä saakin sitten miettiä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
PinkCat
5.5.2010 20:40
Palaute:
Internetin käyttösi saattaa aiheuttaa sinulle ongelmia. Sinun pitäisi pohtia, millä kaikilla tavoilla Internetin käyttö vaikuttaa elämääsi. Voit keskustella tilanteesta läheistesi kanssa tai yksityisesti web-neuvontamme ammattiauttajien kanssa.
Kääk :O menen heti keskustelemaan asiasta läheisteni kanssa internetin välityksellä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
5.5.2010 23:37
En ota muihin riippuvuuksiin kantaa, mutta osaan sanoa jotain WoWista ja kissanristiäisistä.
Kun menet tavan kekkereille, on kivaa, ihmiset ovat tai eivät ole sosiaalisia ja yleensä aiheet ovat minulle ihan *itun sama-sarjaa, kuten nyt vaikka missä autossa on hienoin moottori, kuka voitti edellisen lätkä-/futismatsin, kuka on pariutunut kenenkin kanssa, kuka sai lapsen ja kenellä menee päin helvettiä. Ei kiinnosta, aivan yksinkertaisesti. Minä voisin puhua hyvinkin yhteiskunnallisista asioista, mutta jostain syystä 90% ihmisistä kiinnostaa enemmän millä stadionilla Cantona monotti tällä kertaa katsojaa ja minkä väristä Liisan ja Jorman Mirka-Eerikin uloste on. Jos käykin niin, että juttu siirtyy johonkin oikeaan asiaan, niin keskustelussa otetaan välittömästi 2 ääripääkantaa ja leirien välillä syntyy tappelu ainakin verbaalisesti. Toinen malli on se, että mennään ravintolaan, seurueen naisten pakottamana jonnekin tanssihelvettiin jossa on mahdotonta jauhaa edes niistä turhaakin turhemmista asioista koska volyymi on ylilyöty reippaasti ja muutenkin puolet porukasta heiluu 2+ promillen jurrissa "tanssimassa". No siis, jokainen tyylillään ja niin edespäin. Ei se ole minulta pois, varaan kuitenkin oikeuden olla osallistumatta tai poistua kun ei enää maistu.
WoW, toistaiseksi koukuttavin virtuaalitekele ikinä. Verrattuna tavan ryyppäjäisiin tämä on paljon parempi valinta. Muotoilen asian vaikka niin, että ne sosiaaliset taidot jotka siinä ryypätessä "kehittyvät" jäävät kakkoseksi aika heittämällä niille ryhmässä toimimisen taidoille jotka WoWissa voi oppia. Ne jotka peliä pelaavat "huipulla" ovat tehneet töitä päästäkseen sinne, toisin kuin he jotka hakivat yli sietokykynsä viinaa alkosta ja päättivät juoda kaiken kerralla. "Vanhaan hyvään aikaan" kun onnistuminen tarkoitti sitä, että 40 ihmistä ilmestyy sovittuun aikaan sovittuun paikkaan virtuaalimaailmassa, suoriutuvat kiitettävästi omista hommistaan kaataakseen jonkun dataölliäisen luolassa ja jolloin yhdenkin mokaaminen epäonnistumista tai pois jääminen kaikkien näiden ihmisten illan ohjelman nollautumista, voin uskoa että paineet paikalla olemiseen olivat kohtalaiset. Vertailukelpoinen skenaario voisi olla vaikka se, että 40 ihmiselle on järjestetty risteily ja se tyyppi jolla ne liput sitten on jättää tulematta paikalle eikä ilmoita itsestään. Toinen esimerkki voisi olla, että 40 ihmisen 4 tunnin koulutustilaisuuden vetäjä ei vain ilmesty paikalle. Sapettaisiko olla 1 niistä 39 joiden ilta menee uusiksi sen takia? Minua ainakin sapettaisi. Tarkemmin ajatelle, tässä maailmassa ei sellaisia kekkereitä ole joihin jäisin tilanteessa jossa jääminen tarkoittaa sitä, että 39 muuta ihmistä kärsii illan *itutuksesta.
Kyllä, siihen peliin pitäisi pistää päiväkohtainen rajoitus vaikka 4 tuntiin tai kahteen ja muuttaa pelin rakennetta niin, ettei pidemmät rupeamat vaadi pidempää osallistumista. Kuitenkin on ihan naurettavaa alkaa kitisemään siitä, että toinen haluaa poistua jottei joutuisi tuottamaan pettymystä kymmenille ihmisille alle kymmenen sijasta. Todellisuudessa ainoa joka olisi pettynyt olisi se oma kumppani.
Itse en pelaa kyseistä peliä enää. Ei kiinnosta, vaatii enemmän aikaa kun olen valmis tarjoamaan. Tiedän kuitenkin mitä on olla siellä pelin lopussa heilumassa, millaisen vastuun se luo muita ihan oikeita ihmisiä kohtaan ja miten se vaikuttaa prioriteetteihin täysin yhdentekevissä tilaisuuksissa. Kyseessä on täysin joukkueurheiluun verrattava ilmiö ja lopussa liigatason osaajien yhteistyötä vaativaa touhua. Monikohan kotoliigan lätkäsankareista saisi jäädä joukkueeseen jos puolet peleistä jäisi pelaamatta selityksillä "no en mä viittiny lähtee kun toi emäntä halus juoda yhdessä iltateen" tai "olin ryyppäämässä, ei pystynyt jättämään kesken". Ainoa erotus on arvostuksessa. WoWissa pärjäämisestä ei saa rahaa, jääkiekossa pärjäämisestä saa. Jos WoWin pelaajapalkkiot alkaisivat lähennellä satoja tuhansia huipulla niin 100% varmasti yhtäkään naista ei haittaisi jos ukko lähtee kesken teehetken tekemään rahaa.
Kuitenkin, liika on liikaa ja ääripäät hanurista. Ei ole sen parempi olla absolutisti jonkun asian kanssa kuin läpeensä addiktoitunut.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
7.5.2010 14:36
Edelliselle komentoijalle:
Sinulla on varmaan vääränlainen "ystävä"piiri. En itsekään viihtyisi sellaisessa seurassa missä ihmiset puhuvat minua täysin kiinnostamattomista aiheista ja sitten raahaisi jonnekin diskoon. Minä viihdyn ystävieni seurassa, ja jos joku heistä lähtisi pois kesken illan pelaamaan, pahoittaisin mieleni, olisi kyseessä minun tai jonkun muun juhlat.
Mutta nämä tälläiset illanistujaiset eivät tule yllättäen. On eri asia, jos wowittaja (tai kuka tahansa muukaan) raahataan yllättäen tunnin varoitusajalla illanistujaisiin, niissä voi mielestäni sanoa: "anteeksi mutta minulle aiemmin sovittu tapaaminen kuudelta, joudun silloin poistumman". Mutta yleensä näistä tiedetään useaa päivää aiemmin, silti wowittaja lupaa tulla raidaamaan (tai mitä lie) samana iltana, tai pahimmassa tapauksessa istuu omissa bileissään koko illan koneella.
En minäkään aina viihdy mieheni ystävien kanssa joka paikassa ja joskus olisin mieluummin kotona katsomassa telkkaa, mutta jos olen mukaan lupautunut, niin siellä sitten ollaan ja yritetään pitää hauskaa. En aina lähde mukaan, mutta joskus ja samoin mies lähtee joskus minun mukaani tehdäkseen minut iloiseksi. Parisuhteessa ja ystävyyssuhteessa joutuu tekemään kompromissejä.
Enkä oikein usko tuohon wowin sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Se ehkä kehittää verkossa tapahtuvaa sosiaalista kanssakäymistä, mutta ei oikeassa elämässä. Ja usein wowittajat ovat samaa kastia armeijassa olevien kanssa, osaavat vaan puhua siitä yhdestä ainoasta asiasta, koska mitään muuta ei elmässä ole.
Ja tuo lätkänpelaajaan vertaaminen, no niillä lätkän pelaajillakin on aikataulut, koska harjoitelleen ja koska on turnaukset. Ja niille turnauksillekin voi ottaa tyttöystävän mukaan ja juoda hänen kanssaan iltateen tai aamuteen riippuen milloin ottelu on. Ja ihan varmasti tyttöystävää haittaa, jos kesken iltateen lähdet pelaamaan wowia, vaikka siitä saisikin rahaa. Juttelepa kiireisten bisnesmiestin vaimojen kanssa ja kysy haittaako heitä, se että mies vastailee sähköpostiin kesken illallisen (vastaus on, kyllä haittaa, vaikka vastamatta jääminen tarkoittaisi hieman pienempää bonusta!).
Vastaa kommenttiinMutta wowista ei saa rahaa, joten jos olet 40+h viikosta töissä, ja 40h viikosta pelaat wowia, ei tyttöystäville tai muille ystäville jää aikaa. Jääkiekkoilija pelaa sen keskimäärin 40+h viikosta jääkiekkoa (turnausaikaan enemmän, ksälomalla vähemmän u nou) ja loput on tyttöystävän ja ystävien kanssa. Ns. normaaliin harrastukseen menee muutamasta tunnista viikossa muutamaan tuntiin päivässä. Wowiin menee helposti tuo yli 4h illassa, ei jää paljoa aikaa muuhun. Ja yleensä, jos on aikaa vievä harrastus (keräily, rakentelu yms.) siitä voi irroittautua heti toisin kuin wowista ja taas joukkulajiharrastukset yms aikaan ja paikkaan sidotut, on sitten taas sovittuja aikoja kalenterissa. Näissä molemmissa tapauksissa voi vaimo tehdä ruuan kello 18:00 ja olettaa miehen tulevan paikalle (treenit loppuu 17:00 tai on autotallissa rakentamassa, pitää käydä sanomassa, että tunnin päästä on ruoka), mutta wowittajalle, kun sanoo, että tunnin päästä syödään, niin se kertoo aloittaneensa jonkun seikkailun yllättäen ja ei voi lähteä koneen äärestä ainakaan viiteen tuntiin tai, kun kysyy koska haluat syödä, sanoo tämän tehtävän jälkeen, mutta tässä voi nyt mennä 15min tai 1,5h en tiedä, ja jos ruoka ei ole juuri silloin valmista aloitan uuden tehtävän enkä taaskaan syö kanssasi. Siksi wowin peluusta ei pidetä, siinä ei ole aikataulua, ja siitä on vaikea irrottautua.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
9.5.2010 20:37
Does not compute.
Tämä nettiriippuvuustesti on ilmeisesti tehty ihmisille jotka "menevät nettiin", kun taas minä ja monet muut "ovat" siellä koko ajan. Joten noihin kysymyksiin on tosi vaikea vastata... Käyn aamulla bussissa läpi uutiset ja blogit luurista, selain on auki työkoneella koko päivän (myös työasioita varten) ja illalla istun tässä läppärillä suurimman osan ajasta.
Ehkä tämä on joku sukupolvijuttu, tiedä häntä.
P.S. Saako Cityn verkkopalvelusta mitenkään mitään sisältöjä syötteinä (RSS/Atom)?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
10.5.2010 10:10
Hyviä uutisia!
http://www.voice.fi/index.php?mw=facebook+mafia_wars+farmville&option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cat=26&cid=15763
:)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
11.5.2010 12:34
Anonyymi,
Esimerkiksi BlogCityn blogit saa syötteinä. Blogimerkinnän jälkeen on tuo Jaa-palkki, jossa on myös Tilaa syöte -painike.
Dellflown syöte löytyy täältä: http://www.city.fi/yhteisot/blogit/feed/dellflow.atom
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Del Aholainen
12.5.2010 10:20
"jonka ansiosta tiedän mm. mitkä kuusi tappavaa mönkiäistä mahtuisivat kenkääni"
Kerro!
"Henkiset ponnistukset ja hampaiden kiristely ovat minimissä, ja palkintoja sataa jatkuvasti."
Kuulostaa koulujärjestelmältä (paitsi liikunnan osalta).
"Kääk :O menen heti keskustelemaan asiasta läheisteni kanssa internetin välityksellä."
Hei, terapiaakin saa sitten netissä!
"Kuitenkin on ihan naurettavaa alkaa kitisemään siitä, että toinen haluaa poistua jottei joutuisi tuottamaan pettymystä kymmenille ihmisille alle kymmenen sijasta."
Pelaajaakin vitutti. Nykyään on lopettanut, koska meni niin överiksi, eikä ollut enää mielekästä, pelkkää pakkopullaa ja kahleita vain.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin