Ilmiöt

Vaasalaisjuniori valloittaa listoja  4

Kuva: Niklas Nabb

Ruotsissa listaykköseksi asti päässyt suomalainen Daco Junior, eli Sebastian Da Costa on tyytyväinen itseensä. Uutta sinkkua artisti lupailee loppukeväästä, ja keikoistakin on ollut puhetta. 20-vuotias artisti kertoo, että Sane-nimellä kulkevaa versiota The Arkin It Takes a Fool to Remain Sane -kappaleesta myydään digijulkaisuna yli 700:ssa kaupassa. Da Costa käväisi biisillään myös NRJ:n Finnish Dance Chartin sijalla 25.

Da Costan juuret ovat Angolassa, mutta kansainvälistä kauppaa Vaasan ammattikorkeassa opiskeleva mies on asunut ja kasvanut Suomessa vauvasta asti. Tämä heijastuu myös biisien aiheisiin.

”Musta on kiva avata biisejä. Puen maailman lyriikoiksi, käsittelen itseäni koskettavia asioita. Tulevat biisit varmasti sisältävät vanhemmilleni kiitollista viestiä siitä, miten hienoja mahdollisuuksia olen saanut Suomessa, esimerkiksi mahdollisuuden koulutukseen. Angolassa asiat olisivat varmasti olleet toisin.”

”Olen tehnyt tätä jo junnusta asti, ja nyt homma on pikkuhiljaa vakaantunut. On ollut jokseenkin pitkä taival”, artisti selittää. Kokemusta musiikkihommista on kertynyt jo kahdeksan vuoden ajalta.

13-vuotiaana äänitetyn, ensimmäisen, ”vähän virallisemman” kappaleen myötä artisti pääsi paikallisen tv-ohjelman haastatteluun, joka antoi uskoa omaan juttuun. Nykyistä musiikkityyliään Da Costa ei halua laittaa vain yhteen kategoriaan: tyyli on enemmänkin hiphopin ja modernin klubimusan sekoitusta, elektrohiphoppia.

www.myspace.com/dacojunior

www.dacojunior.com/



Kartta rinnassa  3

Miksi huippuravintolat pysyvät tiukasti pienellä etelähelsinkiläisellä tontillaan? Miksi Vuitton viivytteli Helsinkiin tuloaan? Koska sijainti on tärkein. Location, location, location. Eikä pelkästään palvelujen sijainti ole noussut tärkeäksi; myös ihmisen on tärkeä olla pieni piste Google Mapsissä, muiden pisteiden seassa.

Käytän päivittäin paria paikantamiseen luottavaa ohjelmaa iPhonellani. Lounasajan lähestyttyä annan eat.fi-appin paikantaa minut ja ehdottaa hyvää lounassyöttölää. Silti menen aina siihen samaan, joka on saanut vähän päälle yhden pisteen ja jonka ruoka tarttuu limaisena kitalakeen. Jyväskylässä appi ohjasi minut ja Cityn web-mestarin täydellisten purilaisten äärelle. Kaunista huolenpitoa. Reitti GPS on kuin pääkaupunkiseudulta tuttu Reittiopas, joka paikantaa reissaajan sijainnin. Hieno idea, mutta syö fiilistä niistä kesäaamuista, kun herää oudosta paikasta viiden aikaan, astelee ulos ovesta ja lähtee tutkimaan ympäristöään. Mikä kaupunki, mikä lähiö.

Unohdin listasta WhatsAppin (tekstiviestimäinen pikaviestiohjelma) "share location" -toiminnon, joka jättää historiaan epäselvät "missä oot?" -utelut ja selittelyt, kun oman sijaintinsa voi ilmoittaa siististi nuolena kartalla. En ole mikään paikannuspohjaisten ohjelmien hevikäyttäjä, mutta hurjasta kuudesta iPhoneen lataamastani ohjelmasta kolme haluaa paikantaa sijaintini.

Paikantamisen potentiaali on hiipinyt myös nettisivuille - etsin eräs päivä asuntoja Etuovesta läheltä paikkaani Ruoholahdessa. Annoin periksi myös Googlelle, joka halusi "käyttää sijaintiani". Oletan saavani nyt sopivampia ja helsinkiläisempiä hakutuloksia. Muistan vuosien takaa jonkun selittävän tekstarimainoksista, jotka lähetettäisiin asiakkaan puhelimeen hänen kävellessään jonkun liikkeen ohi. Että pysähdy ny, tänään kaksi kahvia yhden hinnalla.

Ideasta ei tainnut tulla mitään, mutta nyt kun "kaikilla" on GPS-toimintaan pystyvät puhelimet, trendi paikantamiseen tuskin ainakaan hiipuu (tässä vaiheessa voi vetää puhelimensa päälle foliohatun, hallitustakin kiinnostaa). Lähistöltään voi jo nyt etsiä melkein mitä vain, mutta itseäni kiinnostaisi pari pientä palvelua. Ohjelma, joka listaisi oikeasti mielenkiintoisia paikkoja lähistöltä. Ei mitään kivikirkkoja ja oopperataloja, vaan kaupungin rumimman patsaan tai parhaan sorsansyöttöpaikan. Ikävien ihmisten välttelykin onnistuisi paikantamisen avulla. Punainen valo alkaisi vilkkua, kun epämukava tapaus olisi sadan metrin säteellä.

Varmastin nämä ohjelmat on jo tehty, en vain ole löytänyt niitä. Ja edelleen yksi rakkain appini on noppa, jota käytän kävelyilläni risteyksissä. Ykkösellä ja kakkosella vasemmalle, kolmosella ja nelosella suoraan, vitosella ja kutosella oikealle. Ei ole pakko olla aina niin kartalla.

P.S. Lauantaina näin ensimmäisen iPhonelle tehdyn Deitti.net Tutkan mainoksen. Sijaintini oli Onnela (ex-Huuma, ex-Onnela), ja käynnissä Deitti.netin Sinkkubileet. Nimen perusteella Tutka liittyy jotenkin paljon puhuttuun sijaintiin - hmm. Parempaa seuraa yllättävän läheltä, vaikka kuuluisan nurkan takaa? Appi lähituotannon ystäville? En päässyt vielä tutkimaan ohjelmaa lähemmin; se ei ole vielä ilmestynyt App Storeen. Salaisuus paljastunee piakkoin.


Humanisti, tästä romaanista et ymmärrä mitään!  4

Kuva: Gummerus Kustannus

Miltä kuulostaisi vankila, jossa sinut tapettaisiin joka päivä, mutta heräisit henkiin lähes välittömästi? Tällaisesta virtuaalivankilasta Hannu Rajaniemen esikoiskirjan päähenkilön, huijarin ja legendaarisen mestarivarkaan Jean le Flambeurin täytyy päästä pakenemaan.

Rajaniemi sai napattua itselleen kolmen kirjan kustannussopimuksen Britanniasta 24:n ensimmäisen sivun perusteella. Scifi Now -lehden äänestyksessä parhaaksi esikoiskirjaksi valittu The Quantum Thief kääntyy suomennettuna Kvanttivarkaaksi.

Kyseessä on siis seikkailutarina ja tieteiskirja, mutta kirjailija toivoo löytävänsä lukijoita myös science fiction -ydinryhmän ulkopuolelta. Sehän nähdään, koska lukion fysiikantunneilla ei mainittu kirjassa seikkailevia painovoimakaivoja tai Bosen-Einsteinin kondensaattia.

Eikä painovoimakaivo-termistä ole kuullut Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen professori Hannu Koskinenkaan. Bosen-Einsteinin kondensaatti taas on Koskisen mukaan selkeästi yliopistofysiikkaa.

”Painovoimakaivoa voi ajatella jossain mielessä monttuna, esimerkiksi Aurinko muodostaa ympärilleen painovoimakaivon, joka pitää planeetat radallaan. Myös maapallo tekee kaivon, joka pitää satelliitit radoillaan. Bosen-Einsteinin kondensaatti taas on fysiikassa hyvin tunnettu ilmiö. Hyvin kylmässä alkeishiukkaset saadaan pakatuksi hyvin tiiviisti”, Koskinen selittää.

Tietysti myös monien Rajaniemen itse keksimien termien merkitys avataan lukijalle pikkuhiljaa. Arkontit esimerkiksi ovat kuolemattomia mieliä, joilla on reilusti aikaa paneutua harrastuksiinsa, esimerkiksi vankiloiden rakentamiseen. Ei jää epäselväksi, että kirjailija on opiskellut matematiikkaa ja teoreettista fysiikkaa. Tiedetään myös, että hän ajattelee mielellään tulevaisuutta ja elefantteja.

Kvanttivaras kirjakaupoissa maaliskuussa


Kuivin ystävänpäivä vuosiin!  2

Tänä vuonna unohdin ystävänpäivän tyystin ja maanantai aamulla herättyäni odotti työpäivä ja kotiin pääsy oli vasta kahdeksalta illalla. Viikonloppu meni keikkaillessa Johannan mukana ja tottakai ostokset oli jätetty viimeiseen asti joita en sitten päässyt tekemään.

Ystävänpäivä on aina ollut minulle todella koskettava päivä siinä mielessä, että se merkitsee minulle suurta rakkautta. Yleensä olenkin sen viettänyt rakkaan ihmisen vierellä, mutta tällä kertaa se ei tosiaan mennyt niin. No työpäivän jälkeen sitten äkkiä juoksulla kamppiin ja Anttilaan katsomaan edes jotain vaivaisia ideoita. No ei siinä sitten muuta kun dvd-soitinhan se oli sitten ostettava kaverille, kun edellinen oli juuri mennyt rikki vaikka yleensä ystävänpäivästä selviää suklaarasialla tai pienellä lahjakortilla. No käy se näinkin ja iloinen olen ystävän puolesta että ilahtui kun saa taas katsella elokuvia!

Olisin tosiaan odottanut ystävänpäivältä enemmän, ja eniten täytyy osoittaa pettymystä sitä kohtaan että nykyään kaikki toivotukset ja jutut tulee facebookin kautta. Mihin on hävinnyt ne kaikki kauniit soitot ja sydämelliset tekstiviestit tai yllätyslahjat ja kaverin muistaminen jollain söpöllä tavalla. Entäs "vanhanaikaiset" ystävänpäiväkortit. Ystävä on sellainen asia että se on aina siinä, mutta harvoin sitä muistaa kuitenkin sanoa kuinka tärkeä hän onkaan. Siispä tämä päivä vuodessa on ystävälle ja omalle rakkaalle äärimmäisen tärkeä. No toivotaan kivempaa ystistä ensi vuonna ja toivottavasti teillä oli ihana päivä. Onneksi sain edes tärkeimmältä henkilöltä elämässäni ihanan lahjan ja ystävänpäivätoivotukset!



Ronald-kaappausta suunniteltiin vuosi  9

Vuosi sitten kuvataiteilija Jani Leinonen alkoi aktiivisesti suunnittelemaan tempausta, joka tulisi saamaan valtaisaa huomiota mediassa. Hän teki taustatutkimusta, hankki varusteita ja kirjoitti tekstejä. Helmikuun ensimmäisenä päivänä Food Liberation Army kaappasi Ronald McDonald -patsaan Ruoholahden McDonald’sista, ja vaati videolla vastauksia kysymyksiinsä.

Leinonen kertoo saaneensa ensimmäiset ideat kaappauksesta jo yli kaksi vuotta sitten.

”Onhan noita Ronaldeja viety ennenkin, muistan kuulleeni, että teekkarit olisivat joskus vieneet yhden, ja se olisi vieläkin jossain salaisissa teekkaritiloissa. Silloin ajattelin, että olisi hienoa, jos joku kaappaisi patsaan ideologisista syistä, pyrkisi kaappauksen avulla suurempaan,” Leinonen kertoo.

Leinonen vihjaa, että Food Liberation Armystä kuullaan ehkä vielä. Ja vaikkei kuultaisikaan, toki Leinosella on käytössään muitakin taiteellisia vaikuttamiskeinoja. Omituisinta ja hauskinta tapauksessa on hänen mielestään se, että he saivat paljon viestejä, joissa McDonalds’sin työntekijät ilmaisivat halunsa auttaa ja kertoa, mitä työpaikalla tapahtuu. Varsinkin Yhdysvalloista tuli lukuisia viestejä.

Ainakin yhden asian Leinonen oppi projektinsa aikana. Nimittäin sen, että myymäläkoristeen varastaminen on äärimmäisen vakava asia. Siviilipukuiset poliisit veivät Leinosen kotoaan käsiraudoissa Pasilan poliisivankilaan, jossa taiteilija vietti yli kolmekymmentä tuntia.

”Oli kyllä aika hurjaa, olin vähän helisemässä. Tuntui absurdilta lukea poliisivankilan seiniltä murhamiesten ja huumeveikkojen kirjoituksia.”

Leinonen kuitenkin vapautui vankeudesta ajoissa avatakseen Showroom Helsingissä pidettävän FLA-näyttelyn, jossa Ronald pääsi kuin pääsikin päästään eroon. Ei tosin Ruoholahdesta kaapattu, vaan taiteilijoiden kipsistä valmistama Ronald-kaksoisolento. Vaikka toisin voisi luulla, Leinonen on kuitenkin innokas McDonald’sin asiakas, ja toivoo, etteivät viimeaikojen tapahtumat tarkoita hänelle porttikieltoa. Toinen toivomus koskee taiteilijan lempiateriaa:

”Yleensä syön Mäkkärissä Quarter Pounderin. Nyt siellä on kampanjatuotteena Double Quarter Pounder, joka voisi jäädä listoille. Valitettavasti unohdettiin itse tarjota viimeinen ateria Ronaldille”, look-a-like -nuken listinyt Leinonen naurahtaa.


Food Liberation Armyn videoita on katsonut jo yli puoli miljoonaa ihmistä.


Rakkautta ilmassa  3

Cityn ja Deitti.netin Sinkkubileet järjestettiin eilen, Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Helsingissä paikka oli tällä kertaa Onnelan alakerta, joka sisustuksensa puolesta sopi mainiosti deittipippaloihin.

Deitti.net Sinkkubileet 12.2. Helsingin Onnelassa
Deitti.net Sinkkubileet 12.2. Helsingin Onnelassa

Tällä kertaa juhlissa ei jaettu "rusettiluistelu"-lappuja, vaan osallistujat saivat valita suhdestatuksensa kertovan tarran.

Deitti.net Sinkkubileissä jaettiin suhdestatustarroja.
Deitti.net Sinkkubileissä jaettiin suhdestatustarroja.
Sinkkutarra rintaan ja....
Sinkkutarra rintaan ja....

Tässä vaiheessa kerrottakoon, että osa otti varman päälle, ja nappasi mukaansa kaikki kolme. Saattoihan tilanne illan mittaan muuttua!

Speed dating-kierroksille oli varattu myös laput helpottamaa osallistujia, mutta tälläkään kertaa kaksi kierrosta ei riittänyt kuin alkuun. Yhteensä pikadeittikierroksia vedettiin neljä!

Speeddating-lappu käteen.
Speeddating-lappu käteen.

Ja ihmisillä vaikutti olevan hauskaa! Ainakin sellainen tunne tarkkailijalle jäi palautteen perusteella.

Sinkkubileiden speeddeitingin 1. kierros.
Sinkkubileiden speeddeitingin 1. kierros.

Loppuillasta meno oli tietysti sitä perinteistä yökerhosettiä, eli kutumusiikkia ja kolmenpromillen humalatiloja, jolloin kannattaa keskittyä vain sheikkaamaan Rihannan ja Akonin uusimman yhteishitin tahdissa älyllisen keskustelun sijaan. Toivottavasti tähän mennessä halukkaat olivat löytäneet deittinsä. :)

Deitti.net Sinkkubileet 12.2. Helsingin Onnelassa
Deitti.net Sinkkubileet 12.2. Helsingin Onnelassa

Pääosassa Jumala  1

Kuva:Like Kustannus

Mitä tekisit, jos työpisteellesi ilmestyvä henkilö väittäisi olevansa Jumala? Todennäköisesti nauraisit ja pyytäisit todistamaan väitteen. Mitä tapahtuisi jos henkilö todellakin olisi jumala, joka paljastaa, että tuli paikalle vain oppiakseen nauramaan? Suunnilleen näin käy myös ranskalaistaiteilija Marc-Antoine Mathieun Jumala itse -sarjakuvaalbumissa.

Sarjakuvassa muutama tieteellinen ihme, kuten kirjaston atomimäärän laskeminen, riittää kaikille todisteeksi Jumalan olemassaolosta. Pian Jumala Jumalan (kuten hän väestönlaskennassa nimekseen ilmoitti) tueksi masinoidaan kokonainen armeija eri alojen asiantuntijoita aina valmentajista lakimiehiin, ja kohta hän vilkuttaakin kansanjoukolle Jumalmobiilinsa kyydistä. Liittyyhän Jumalan liikkumiseen toki melkoisia turvaongelmia, mutta miksi Jumalalla on korvassaan kuulokenappi? Saako Jumala käskyjä tuntemattomalta taholta?

Tokihan Jumala on myös jumalattoman hyvä bisnes. Jumala-sarjakuvien, palapelien, jumala.org-blogin ja kaikkien oheistuotteiden lisäksi media repii loputtoman määrän otsikoita. Jumalan kassaan kilahteleekin nopeasti miljoonia. Epäillään, että koko Jumala olisikin vain mainoskikka.

Kaikki ei kuitenkaan suju ongelmitta. Yllätys yllätys, moni elämäänsä tyytymätön syyttää ongelmistaan Jumalaa. Jumalaa vastaan nostetaan lukuisia oikeusjuttuja. Syytteitä tulee muun muassa asioiden virheellisestä tai puutteellisesta hoitamisesta, ihmisen luomisesta ja saamattomuudesta. Kansa taas joutuu pohtimaan, aikooko Jumala itse vaatia tekijänoikeuskorvauksia.

Jumala itse on viides Liken julkaisema Mathieun sarjakuva-albumi. Mathieu tunnetaan absurdeista ja surrealistista teoksistaan, joiden aiheet ovat vaihdelleet aina sarjakuvassa elävästä miehestä huumoriministeriön työntekijöihin. Teokset itsessäänkin ovat olleet jokseenkin epätavallisia, esimerkiksi Lopun alku, alun loppu -sarjakuvan voi lukea nimensä mukaisesti aloittaen alusta tai aloittamalla lopusta.


FLA-näyttely avaa sittenkin perjantaina  1

Jani Leinosen McDonald's-aiheisia teoksiaan Showroom Helsingissä joulukuussa 2010. Leinonen on kiistänyt osallisuutensa Ronaldin kaappaukseen Voima-lehden verkkosivulla

Kuva:Showroom Helsinki

Muun muassa Taloussanomissa Ronald McDonaldin kaapanneeseen Food Liberation Army -ryhmään yhdistetty FLA-näyttely Showroom Helsinki -galleriassa avaa sittenkin ovensa. Kaikille avoimet avajaiset pidetään perjantaina 11.2 kello 18.
Showroom Helsingin toimitusjohtaja Tuomas Zetterberg ei kerro, keitä taiteilijoita FLA-ryhmään kuuluu.

”Totta kai FLA on tulossa, luvassa on todella kansainvälistä settiä, kansainvälinen taiteilijaryhmä. Myös FLA-lyhenteen merkitys selviää näyttelyssä, mutta annetaan nyt spekulaatioiden elää. Ronaldin kaappaamisesta en taas voi sanoa mitään”, Zetterberg kertoo.

Zetterberg toteaa, että vaikka näyttelystä kertova teksti poistettiin heidän nettisivuiltaan aiemmin tällä viikolla, näyttely pidetään ja teksti palaa sivuille pikapuoliin.

FLA-näyttely 12.2.2011-16.4.2011 Showroom Helsingissä, Lönnrotinkatu 16 L 10

Avajaiset perjantaina 11.2. klo 18, vapaa pääsy