Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on jääkiekko.

Kuin Lämäri-leffan hulluin kaveri  2

KYSYMYS: Boston Bruins -fanit ylistävät John Wensinkiä. Kuka John Wensink on?

VASTAUS: Yksi ilta teki John Wensinkista tähden Bostonissa ja puhutuimman miehen koko NHL:ssä. Ensimmäinen joulukuuta vuonna 1977 kohtasivat Boston Bruins ja Minnesota North Stars, kaksi sen ajan suurinta seurajoukkuetta. Wensink pelasi tulokaskauttaan NHL:ssä ja ennen tätä kuuluisaa ottelua edes Bruins-fanitkaan eivät tienneet miehestä mitään.

Kanadan kansallisikoni Don Cherry valmensi kolmatta vuotta Bostonia. Kahdella edelliskaudella Bruins oli pudonnut pudotuspeleissä jo alkumetreillä. Maailman paras puolustaja Bobby Orr oli myyty ennen kauden alkua Chicagoon ja kaupunki oli sekaisin, kun Boston ei pystynyt hankkimaan tilalle tähti-statuksella olevaa pelaajaa. Värikäs valmentaja Cherry oli kovan pelin ystävä ja juuri fyysisyyden takia Boston oli pudonnut Stanley cup -kyydistä jo hyvissä ajoin. Kansa halusi pistenikkareita, mutta Cherry oli eri mieltä ja hommasi Pohjois-Amerikan kovimmat kovanaamat. Iso, paha Bruins oli syntymässä ja yksi suurimmista tekijöistä oli John Wensink. Palataan iltaan kun tähti syntyi.

Minnesota North Starsin riveissä pelasi Alex Pirus, joka oli yksi NHL:n kovimpia poliiseita. Don Cherry oli antanut selvät ohjeet Wensinkille, kun Pirus astuu kentälle, sinä hoidat homman. Afropää teki työtä käskettyä ja vähän muutakin.

Kentällä oli useampikin tanssipari, mutta kaikki keskittyivät Pirusin ja Wensinkin väliseen vääntöön. Kahden kovanaaman painimatsi näytti kuin isoveli olisi nöyryyttänyt pikkuveljeään. Mutta mitä painin jälkeen tapahtui, ei oltu ikipäivänä nähty. Wensink luisteli Minnesotan vaihtoaition eteen ja häpäisi koko vierasjoukkueen pyytämällä kenet vaan tanssimaan hänen kanssaan. Kukaan ei uskaltanut vastata tanssiin miehen kanssa, joka näytti kuin Lämäri-elokuvan hulluimmalta kaverilta. Yleisö suorastaan hullaantui ja hallissa oli tunnelma kuin olisi Stanley cupia olisi nostettu ilmaan.

Bostonin kaupunki eli vaikeita aikoja 70-luvun loppupuolella. Kouluja lakkautettiin, työttömyys kukoisti ja ihmisten usko oli koetuksella. Bostonin ilmapiiri oli jännittynyt, kunnes tappelu puhkesi. Wensink viesti oli, että Bruinsille ei auvota päätä, mutta se kosketti koko Massachusettsin osavaltiota. Kansa sai muuta ajateltavaa ahdingon keskellä ja uskoa elämiseen. Ennen tätä iltaa pikku pojat halusivat olla Bobby Orreja ja Phil Espositoja, mutta nyt kaikki halusivat olla John Wensink.

"Helvetin enkeliksikin" kutsuttu Wensink pääsi kaksi kertaa Bruinsin kanssa finaaliin, mutta molemmilla kerroilla Montreal Canadiens oli vahvempi. Jääkiekko kenttien poliisina Wensink oli todella arvostettu monen vuoden ajan. Loukkaantunekin hän saattoi olla mukana pukeutuneena kokoonpanossa pelkästään penkillä vastustajia pelottelemassa. Viittä eri seuraa uransa aikana NHL:ssä edustanut afrotukka sai vyölleen mukavat 446 ottelua, joissa kertyi 842 jäähyminuuttia. Eihän ihan puukäsikään ollut, parhaana kautena runkosarjassa syntyi 28 maalia.

Sitä se oli olla oman alansa ja oman aikansa mestari John Wensink. Good old hockey - onneksi laji on mennyt hieman noista ajoista eteenpäin. Oli nimittäin tuomarillakin aika kuumat paikat Wensinkin ja muiden velikultien rauhoittelijoina.


Palkkamurhaa suunnitellut NHL-pelaaja päätyi Puolaan

KYSYMYS: Kuulin vasta vankilassa istuneesta kiekkoilijasta nimeltä Mike Danton. Mikä hänen tarinansa on?



VASTAUS: Mike Danton, syntyjään Michael Jefferson, on nykyään 34-vuotias. Hän pelaa toista kauttaan Puolan pääsarjassa KH Sanokin joukkueessa. Vankilatuomionsa jälkeen hän on pelannut Ruotsissa, Slovakiassa ja Kazakstanisssa, joten ihan tavallisesta urapolusta ei ole kysymys. Lähdetään kuitenkin aivan alusta.


Kanadalainen Danton tuli rikkinäisestä kodista, jossa isä ryyppäsi ja pahoinpiteli. Teini-iässä Dantonin pelastajaksi ilmestyi valmentaja ja pelaaja-agentti Dave Frost. Frostilla oli voimakas vaikutus nuoreen Mikeen. He viettivät paljon aikaa yhdessä ja heidän suhteensa luonteesta on heitelty monenlaisia arvauksia.

Keväällä 2004 Danton oli pelannut ensimmäisen täyden kautensa NHL:ää St. Louis Bluesin paidassa. Se päättyi tappioon pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Kaksi päivää tämän jälkeen Danton pidätettiin syytettynä palkkamurhan valmistelusta.

Tapauksen yksityiskohdista ei ole vieläkään täyttä selkoa. Vuonna 2004 Danton tunnusti yrittäneensä murhauttaa Frostin, mutta vapauduttuaan hän kertoi kohteen olleen hänen oma isänsä.

Katsokaa ESPN:n kiehtova minidokkari ja päättäkää itse, mitä ja ketä uskoa. Tuomari odottaa, että Coenin veljekset tarttuvat aiheeseen. Pätkä on pitkä, mutta äärimmäisen eriskummallinen ja kiehtova. Vahva suositus.



Naisetkin tappelevat urheilukentillä

KYSYMYS: Joukkuelajeissa miehet tappelevat mitä ihmeellisimmistä syistä. Miksi naiset eivät flipahda koskaan? Eihän?

VASTAUS: Voi, kyllä naisetkin osaavat. Samalla tavalla naisillakin palaa välillä kiinni kuin miehilläkin. Tosin naisten puolustukseksi on sanottava, ettei kauniimman sukupuolen edustajat riehu niin tiuhaan kuin miehet.

Niin käsipallossa, koripallossa, jalkapallossa kuin jääkiekossakin peliin kuuluu fyysinen kontakti, joka joskus voi johtaa ylilyönteihin. Oli kyse miesten tai naisten otteluista aina siellä kentällä on ainakin yksi joka osaa mennä vastustajan vyön alle ja tämä voi johtaa konfliktiin vastustajan kanssa. Tai jollain sattuu olemaan huono päivä ja hän ajattelee purkaa pahaa oloaan muihin. Pahimmissa tapauksissa pelkkä pään aukominen ei riitä ja on otettu kovemmat otteet käyttöön. Sylkemistä, tönimistä, potkimista, repimistä ja hurjimmissa tapauksessa ihan perus nyrkkihipat.

Käydäänpäs katsomassa videoiden kera muutamia naisten ylilyöntejä.

Tämän vuoden vuoden maaliskuussa nähtiin valitettava tilanne naisten Korisliigassa. Hongan ja ToPon välisessä ottelussa kotijoukkueen yhdysvaltalaisvahvistus Shanel Harrison löi ToPon Niina Laaksosta suoraan kasvoihin. Tillin tallin lyöty Laaksonen sai tilanteesta onneksi vain mustan silmän. Harrison sai pakata laukkunsa. Sopimus purettiin ja päälle vuoden kilpailukielto.

Romanian naisten jalkapallon pääsarjassa nähtiin todella hämmentävä tilanne. CFT Timisoaran ja REAL Craiovan välillä heiluivat kortit. Mieserotuomari oli antanut punaiset kortit sekä Timisoran hyökkääjälle että Craiovan veskarille. Näistä jälkimmäinen ei tuntunut sulattavan tuomiota, vaan yritti käydä tuomariin kimppuun. Hän ehtii kerran tönäistä dumaria ennen kuin omat pelaajat tulivat repimään päätäpidempää tuittupäätä pois.

Jääkiekon World Selects -kutsutunauksessa nähtiin pahan näköinen aivopieru. Spartakin venäläispelaaja Svetlana Starovoitova iski vastustajan Hannah Batesia suoraan viikateiskulla päähän. Ei hyvää päivää!? Onneksi Bates selvisi säikähdyksellä.

New Mexicon yliopistopelaaja Elizabeth Lambertilla ei ollut ihan paras päivä. Videolla Lambert muun muassa repii vastustajajoukkueen pelaajaa hiuksista maahan ja lyö toista pelaajaa nyrkillä. Sairasta katsottavaa.

Lambert on pyytänyt tekosiaan anteeksi ja sanonut katuvansa käytöstään. Kuumakalle, tai siis -lissu selittää tekojaan sillä, että tunteet saivat hänestä vallan pelin tiimellyksessä.

Naisten jääkiekko-otteluissa nähdään todella harvoin joukkotappeluja, mutta nyt heilahti. Kanadan ja USA:n välisessä maaottelussa tunteet kuohahtivat huolella, kun matsia oli jäljellä kolmisen minuuttia. Täysi rähinä sai alkunsa kun Yhdysvaltojen Monique Lamoureux ajoi päin Kanadan veskaria Shannon Szabadosta. Kanukkipelaajat eivät katsoneet Lamoureuxin temppua hyvällä. Ja hetki tästä revittiin kilpaa häkkiä päästä.



Suomen ensimmäinen homo jääkiekkoilija voi syntyä milloin hyvänsä – Onko Liiga valmis?  1

Kuva: © exopixel / Fotolia.com



KYSYMYS: Miksi homot eivät halua pelata jääkiekkoa?

VASTAUS: 

En tiedä, veliseni. Ehkä siksi, että lajin parissa toimii liikaa reliikkejä, joiden kanssa ei varmasti ole mukavaa olla kanssakäymisessä. Jos joku homo vaikka tahtoisikin vetää hokkarit jalkaan ja lähteä askiin, olisi jollakin hassuun kravattiin pukeutuneella has-beenilla varmasti jotain sanottavaa.



Ei mutta nyt huumori pois. Lukon päävalmentaja Risto Dufva ja varakapteeni Harri Tikkanen, Suomen ensimmäinen Straight Star Ally -urheilija, ovat julkisesti kehdanneet sanoa, että tasa-arvo myös urheilussa on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Kumma kyllä, näistä kommenteista ei ole revitty kummoisia nettiotsikoita tai lööppejä.



Tuomarin mielestä raumalaiset ovat täysin oikeassa. Ennen kaikkea seurojen junioritoiminnassa pitäisi ottaa tasa-arvoasiat huomioon ja kitkeä homofobian pieninkin siemen. Yhdenkään seksuaalisuuttaan tutkiskelevan teinin ei tarvitsisi kantaa yhtään enempää paineita siitä, mitä sukuelimillään tehdä tai kehen olla ihastunut.



Niämisen Villekin otti jo kantaa pelaajayhdistyksen puolesta ja kertoi, että homoa ei Liigassa syrjittäisi. Tästä pysähtyneisyyden tilasta ja anonyymeistä seurakapteeneille teetetyistä kyselyistä voitaisiin ottaa nyt aimo askel eteenpäin.

Vaikenemisen sijaan on aika kirjoittaa seuratasolla alle Tasavertaisen Urheilijan Lupaus, jonka moraalinen sitoumus on seuraavanlainen.



1) Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.

2) Homofobia ei kuulu suomalaiseen urheiluun. Urheilu ja urheilusta nauttiminen kuuluvat kaikille.

3) Kohtelemme kaikkia ihmisiä tasapuolisesti heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan huolimatta emmekä hyväksy homofobiaa missään muodossa.

Miltä kuulostaisi, Blues, Hifk, HPK, Ilves, Jyp, Kalpa, Kärpät, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, Tappara, TPS ja Ässät?

Teidän riveissänne pelaavat Suomen (toistaiseksi) suosituimman joukkuelajin suurimmat idolit. Nyt on aika näyttää esimerkkiä. Ottakaa askel kohti aidosti koko kansalle kuuluvaa ja modernia jääkiekkoliigaa.


Kaikkien aikojen perspommittaja?

KYSYMYS: Seurasin parisenkymmentä NHL-runkosarjan ottelua tänä vuonna ja en nähnyt yhtään hyvää vanhan ajan perstaklausta. Eikö nykyään saa taklata lonkalla? Ja kuka on kaikkien aikojen perspommittaja?

VASTAUS: Kyllä nykyaikanakin saa taklata lonkalla. Sinulla on vaan käynyt huono tuuri ottelu valinnoissa. Kuluvalla NHL-kaudella on nähty jo monen monta upeaa lonkkataklausta. Vanhan liiton persmiinat eli lonkkataklaukset ovat jääkiekon suola.

Tällä kaudella Kulta-Mikke Granlund sai keräillä Marc Methotin tarjoillessa perskannikkaa, mutta kauden upeimman pommin esitti Teemu “Dynamiitti” Pulkkinen. Bulkkinen nimittäin täräytti runkosarjassa upean tällin Edmontonin Oilersin tähtistatuksella pelaavaa David Perroniin. (Jutun starttaavan videon kohdassa 0:40)

Kaikkien aikojen lonkkataklaaja on Darius Kasparaitis. Ensimmäinen liettualaissyntyinen pelaaja NHL:ssä tunnettiin kovaotteisena ja lujaa taklaavana puolustajana. 2010 vuonna lopettanut lonkkamestari ehti ihastuttaa ja vihastuttaa, niin pelaajia kuin katsojia. Kasparaitis oli pidetty mies omassa joukkueessa, kun taas vastapuolella häntä vihattiin yli kaiken. Alta löytyvästä linkistä löytyy todellisia helmiä. Esittäjänä Persmiinojen ehdoton kuningas Darius Kasparaitis!


NHL-tappelija luotsasi MM-jääkiekon ennätysjoukkuetta

KYSYMYS: Mikä on Leijonien suurin voitto lätkän arvokisoissa ikinä? Entä suurin voitto yleensä?


VASTAUS: Suurimmat voitot lätkässä ovat muualta kuin arvokisoista. Naisten puolella Slovakia löi Vancouverin olympiakarsinnoissa Bulgarian 82–0 ja Thaimaan alle 18-vuotiaat pojat hävisivät 1998 Etelä-Korealle 92–0.

Leijonien suurin voitto arvokisoissa on vuodelta 1960, Squaw Valleyn olympialaisista. B-lohkossa pelannut Suomi otti ensin dunkkuun Neuvostoliitolta ja Saksalta, mutta alemmassa jatkosarjassa homma alkoi rullata: Australia ja Japani nyhtivät sinivalkoisilta kaksinkertaisessa sarjassa vain pisteen. Suomen suurin voitto kirjattiin 25. helmikuuta 1960: Australia kaatui lukemin 19–2.

Suomi oli lopputuloksissa seitsemäs. Rauno Kilpiö heitti 9+3. Nämä olivat Australian lätkäjoukkueen ensimmäiset ja viimeiset olympiakisat.

Aussien nimissä on kuitenkin lätkän MM-kisojen kautta aikain suurin voitto. Vuonna 1987 Mighty Roos murjoi Uuden-Seelannin peräti 58–0. Voiton arvoa Tuomarinkaan silmissä ei vähennä se, että se tuli MM-kisojen D-sarjassa eli ”kolmosdivarissa”.

Ohessa tyylinäyte Australian jääkiekkomaajoukkueen tasosta vuodelta 2011 Meksikoa vastaan. Tsekatkaa rankkaria torjuva maalivahti Alfonso de Alba. Luistimet jalassa juuri ja juuri ylärimaan.

Australian jäkismaajoukkuetta muuten luotsasi 2010-luvun lopulla hetken muuan Steve McKenna, kahdeksan kautta änäriä tahkonnut kanadalainen tappelija. McKenna pelasi yhteensä 373 matsia NHL:ssä, teki 32 pistettä ja keräsi 824 jäähyminuuttia. Hän ehti ottaa matsia myös 2000-luvun parhaana tappelijana pidetyn Georges Laraquen kanssa.

Pitäisiköhän Leijonien peräsimeen lyödä vaikka Sami Helenius. Helenius ainakin pysyi tolpillaan Laraquen käsittelyssä.


Leijonat: Tässä on Tuomarin viisasten kivi MM-joukkueen valintaan!



KYSYMYS: Kyrsii kuunnella tuota ainaista porua siitä, keitä pitäisi ja ei pitäisi valita lätkän MM-kisoihin. Olisiko Tuomarilla mitään ratkaisua asiaan?

VASTAUS: Kyrsii Tuomariakin. Koutsi tekee ratkaisut ja seisoo niiden takana hamaan loppuun saakka. Siitä, onko se paras vaihtoehto, voidaan olla montaa mieltä.

Tuomari ehdottaa kansanäänestystä.



Kaikki 14 liigajoukkuetta asettavat omat ehdokkaansa kevättalvella. Kukin joukkue saa asettaa ehdolle enintään 20 pelaajaa. Leijonavaalipäivä on pääsiäisviikon jälkeinen perjantai. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa viikkoa ja ulkomailla taas viikkoa aiemmin.

Vaaliviikolla Tami Tamminen haastattelee ehdokkaita hassuissa vaatteissa. Äänestys käy kivasti kännykällä ja viestejä saa lähettää niin monta kuin haluaa: 0,99 euroa kappale. Jos päädytään tasatulokseen kahden pelaajan kohdalla, kokoontuu Liigapörssin voittajista koottu neuvosto juomaan kaljaa ja ratkomaan erimielisyydet pöytälätkäturnauksella.


Äänestysprosenttikin olisi muuten taatusti yli 40,3. Tekstaritulvasta saatavilla rahoilla voitaisiin pelastaa vaikka mäkijoukkue ja palkata iltapäivälehtien keskustelupalstoille moderaattoreita sellaisten yksilöiden varalle, jotka eivät ymmärrä, että ammattilaisjääkiekkoilijalla voi 90 pelin NHL-kauden jälkeen olla mielessä muutakin kuin MM-kisat.


KHL ja Jokerit: upea palvelus faneille

Kysymys: Paljonko maksaisi käydä katsomassa kaikki Jokereiden vierasmatsit KHL:ssä ensi kaudella?

Vastaus: Siis sehän on aivan naurettavan edullista. Odotas kun Tuomari laskee.

Leikitään, että Moskovan TsSKA passitetaan Tarasov-divisioonaan ja Jokerit ottaa sen paikan Bobrov-divisioonassa. Jos pelataan kuten viime kaudella (neljästi oman divisioonan joukkueita ja kahdesti muiden divisioonien joukkueita vastaan), tulee sesongissa kaksi reissua Minskiin, Riikaan, Prahaan, Pietariin, Zagrebiin, Bratislavaan ja vaikkapa sarjaan ensi kaudeksi mielivään Vålerangaan. Näissä maissa ja kaupungeissa on Norjaa lukuunottamatta muuten äärimmäisen halpaa ottaa häppää.

Oman divisioonan vierasmatseihin pitää tässä skenaariossa lentää noin 26 400 kilometriä. Rome2rio-matkailublogin joitakin mutkia suoraksi vetävän tutkimuksen mukaan Finnairin lento maksaa 36,9 euroa plus yhdeksän eurosenttiä maililta. Tällä laskukaavalla saadaan oman divisioonan 14 vierasmatsiin lentämisen hinnaksi naurettavat 2 000 euroa. Aika tasan saman verran maksoi Tuomarin 14 hengen seurueen reissu pendolinolla Ouluun ja taksilla Raksilaan.

Itäisen konferenssin vierasmatseja varten taas pitäisi raahata perseensä Mystitsiin, Jekaterinburgiin, Habarovskiin, Hanty-Manjsinskiin ja moneen muuhun apean oloiseen neuvostokaupunkiin. Ei niille reissuille kannata sinunkaan lähteä. Jos kuitenkin lähdet, tuohan Tuomarille koko Suomen Jokereiden piraattifanipaita.


Pelimiesten pojista tulee pelimiehiä

KYSYMYS: Tuleeko pelimiesten pojista pelimiehiä?

VASTAUS: Kyllä. Omena ei kauas puusta putoa. Lahjakkuus periytyy, mutta vielä suurempi merkitys voi olla niillä olosuhteilla, jotka lapsi saa urheiluperheeseen syntyessään.

Esimerkkejä on useita. Sami Kapasen poika Kasperi Kapanen komeilee jälleen ykkösenä NHL-lupausten listalla. Listan kakkosena on myös suomalaisille tutun kaverin jälkikasvua, nimittäin naapurimaan legendan Michael Nylanderin poika William. Voihan tässä yhteydessä mainita Barkovitkin. Tai Jyväskylän Markkaset ja yhdysvaltalais-suomalaiset Murphyt.

Kansainvälisistä nimistä Tuomari on fiilistellyt NBA-takamies Stephen Currya ja hänen faijaansa Dell Currya sekä jäätävän cooleja Muhammed ja Laila Alia. Bobby Hull ja Brett Hull muodostavat myös aika kovan isä-poika-kaksikon.

Ilmiö näkyy myös katsomoissa. Suomen kovimmat korisfanin (heti yhden Tuomarin kaverin jälkeen), ovat myös isä-poika-parivaljakko. Suomen korismaajoukkueen ja Lahden Namikan kannattajayhdistysten puuhamiehet Risto ja Janne Virtanen.