Nyt on se viikko – Maslenitsa. Alunalkaen se oli pakanallinen juhla, mitä juhlittiin aikojen alussa kevätpäivän tasauksen aikoihin mm. tekemällä naistenvaatteisiin puettu olkiakka, joka sitten poltettiin. Tämä kuvatus esitti mennyttä talvea ja uutta vuotta ja tulevaa kesää juhlittiin reippaasti paistamalla pyöreitä, kullankeltaisia blinejä, mitkä tietysti symboloivat kevätaurinkoa. Ja päälle juotiin karmeasti simaa, olutta ja ennen kaikkea votkaa. Uuden ajan maslenitsaan kuuluu tietysti myös rekiajelut, ilotulitukset ja kaikenlainen markkinahumu.
Aikoinaan kirkko suhtautui hieman nureasti kaikkeen pakanallisuuteen viittaavaan, mutta antoi perinteen kuitenkin jatkua. Ainoa muutos oli, että ajankohta siirtyi varhaisemmaksi, jotta ne 40 tarvittavaa paastopäivää ennen pääsiäistä saataisiin hoideltua kristillisten arvojen mukaisesti.
Vallankumous kuitenkin lähes tuhosi tämän perinteen, mutta ei sentään ihan kokonaan. Kovimmallekin kommarille maistui toisinaan blini ja jokunen votkaryyppy perään, mutta viittä vaille taisi olla, ettei perinne kadonnut kokonaan. Nyt kuitenkin asiasta otetaan ilo irti ja kunnolla – koko maa juhlii ja eri puolilla järjestetään koko viikon ajan erilaisia tapahtumia, täällä Moskovassakin saa puoli-ilmaisia blinejä eri puolilta ja pitkin viikkoa ja ennen kaikkea viikonloppuna pitäisi vähän joka puistossa olla kaikenlaista toimintaa ja tapahtumaa konserteista ja rekiajeluista tanssiesityksiin ja ilotulituksiin.
Venäläisen perinteen mukaan eri päivillä on eri teema. Esimerkiksi maanantaina miehen vanhemmat vierailevat vaimon vanhempien luona, jossa sitten maistellaan ensimmäiset blinit ja mitkä huuhdotaan alas perinteisillä venäläisillä juomilla. Tiistai taas on markkinoiden ja rekiajeluiden päivä, jolloin nuorilla sinkuilla on lupa heittää vaihde reilusti vapaalle, mutta toisaalta on sitten oltava kans valmis menemään naimisiin heti pääsiäisen jälkeen. Keskiviikkona anoppi järjestää kaikkille vävyilleen kunnon syömingit, jolloin kuuluu sitten syödä itsensä halkeamispisteeseen saakka. Kaduilla blinikiskat avaavat ovensa.
Torstaina on sitten jonkin sortin rokulipäivä, jolloin ei kuulema tulla töihin, vaan lintsataan ainakin osa päivästä ja mennään kaupungille kokeilemaan voimia ja kykyjä joissakin merimiespainin tyyppisissä kamppailulajeissa, noin leikkimielisesti tietysti. Erityisesti nuorten miesten kunnia-asia on kunnostautua tässä kisassa joko yksin tai joukkueena. Perjantaina anoppi ja appiukko lähettävät vävylleen blinipannun ja tykötarpeet ja vävyn on sitten kutsuttava appivanhempansa yltäkylläisiin blinibileisiin. Jos jostain syystä hän ei tätä tee, edessä on vuoden verran kestävä perheiden välinen avoin sota.
Lauantaina vaimon taas kuuluu kutsua miehensä systerit, tai oikeastaan koko hänen perheensä ja näyttää blinin paistajan kykynsä. Sunnuntaina on sitten anteeksiannon päivä. Alkajaisiksi poltetaan se olkikuvatus ja tuhkat levitetään pelloille ja pientareille varmistamaan tulevan vuoden sato. Sen jälkeen kaikilla syntiä tehneillä on lupa, tai ehkä oikeammin velvollisuus pyytää kaikilta tutuiltaan ja tuttaviltaan anteeksi kaikkia koiruuksia, mitä on vuoden aikana tullut tehtyä. Ja tuttavien velvollisuus on luonnollisesti antaa kaikki anteeksi – ja päälle tietysti kilo blinejä ja litra votkaa – maanantaina kun alkaa pitkä paastonaika kohti pääsiäistä.
Niin, samalla viikolla on joku jenkkien aneeminen Valentine’s Day. Eipä paljon sytytä, mutta silti sekin on jo aikaa sitten kopioitu Suomeenkin ainakin jollain tasolla. Maslenitsassa olis paljon enemmän potkua!
Jos joku on kiinnostunut kokeilemaan blinien tekoa kotona, niin kannattaa tsekata http://www.maslenitsa.com mistä löytyy erilaisia blinireseptejä kokeiltavaksi ja paljon paljon erilaisia perinteitä ja tapoja, miten bileitä vietetään tai on joskus vietetty.
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 11:32
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin