Viime viikolla tuli piipahdettua vanhalla mantereella, tarkemmin sanottuna Krefeldissä Saksassa. Maanantaina oli puolilta päivin LuftWaffen lento ensin Frankfurtiin ja siitä sitten edelleen Dysseldorfiin ja Dysselistä sitten vielä illalla taksilla vartin rykäys Krefeldin Novoteliin, siis siihen missä on se TextileFrei-uima-allasosasto. Aamulla lähdin kotoa klo 04 Saksan aikaan ja perillä hotlassa olin samoin paikallista aikaa 23.30. Aikamoinen taival siis, enpä ole ennen moista reissua tehnyt eikä ihan heti tee mieli tehdäkään. Kateeksi ei käy niitä, jotka joutuvat jatkuvasti ramppaamaan pitkin maita ja mantereita leivän perässä.
Ja riittääkö sitä leipää kaikille ja mihin hintaan, siinäpä hyvä kysymys. Ruuan hinta nousee täällä Kiinassa niin kuin muuallakin sitä hurjemmin, mitä korkeammaksi energian hinta nousee ja mitä enemmän joudumme miettimään sitä, että minkä osan viljasta laitamme suuhumme tai toisaalta autojemme tankkeihin. Ja tuskinpa muutama bioetanolilitra öljyn hintaa mihinkään heilauttaa, kysyntä kun on näemmä edelleen kasvamaan päin. Pelkästään täällä Kiinassa arvioidaan, että vuoteen 2020 mennessä öljyn kulutus olisi kaiken kaikkiaan jopa 563 miljoonaa tonnia eli yli 60% korkeampi kuin vuonna 2006! Mutta eihän se toisaalta ole kuin vaivaiset vajaat 15% prosenttia koko maailman tämänhetkisestä vuotuisesta kulutuksesta. Peanuts?
Tilanne näyttää todella muuttuneen siitä, mihin on totuttu. Ehkäpä Suomea lukuunottamatta ruuan hinta kun on hissukseen koko ajan laskenut aina viime aikoihin saakka, jopa 75% vuodesta 1974 vuoteen 2005, ja sitä mukaa maataloudesta on tullut yhä vähemmän houkutteleva ammatti. Täällä Kiinassakin 15 miljoonaa maajussia morsiaineen muuttaa joka vuosi keskimäärin kolme neljä kertaa leveämmän leivän perässä kaupunkeihin, joissa talouskasvu on edelleen hurjaa taantumapuheista huolimatta. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana BKT:n kasvu Kiinassa kun oli edelleen yli 10%.
Possun lihan hinta Kiinassa nousi pelkästään tänä keväänä 2/3, vehnän maailmanmarkkinahinta on noussut parissa vuodessa 130 %, soija lähes 90 % ja riisikin kolme neljännestä. Viljelykelpoisesta maasta ja kasteluvedestä alkaa Kiinassa olla pulaa, laajenevat kaupungit, kuivuus, viime talven lumimyrskyt, ilmastonmuutos (?), saastuminen, alati laajeneva muu teollisuus sun muut kun nekin haukkaavat osansa. FAOn mukaan maailman viljavarastot riittävät tämän hetkisellä kulutuksella enää pariksi kolmeksi kuukaudeksi eli varastot ovat alimmillaan sitten vuoden 1980! YK varoitti hiljattain Kiinaa ja siinä sivussa yli kolmeakymmentä muuta maata varastojen vähyydestä ja uhkaavasta elintarvikepulasta. Ja hinta nousee ja nousee….kunnes köyhimmillä, jotka jo nytkin käyttävät 75% tuloistaan ruuan hankintaan, ei kerta kaikkiaan ole enää varaa sitä ostaa ja tietäähän sen, mikä sota siitä syntyy. Vähemmästäkin on ihmisiä tapettu.
No, ainakin Kiina yrittää tehdä asialle jotain. Fyrkkaa poltetaan kunnolla tuottavuuden nostoon ja jusseja avustetaan tukemalla siemenviljan ja lannotteiden hankintaa tai esimerkiksi nostamalla jo toiseen kertaan tänä vuonna riisin ja vehnän minimihintaa, viljan vienti on käytännössä loppu ja lannoitteille on määrätty yli 100% vientitullit jne. Jokainen jyvä koitetaan pitää omassa siilossa hinnalla melkein millä hyvänsä. Ja samanlaisia puheita alkaa kuulua muualtakin.
Mitäpä me Saksassa sitten? No keilattiin, juotiin Bitburgeria ja Franziskaneria ja vedettiin hyvällä halulla naamaan raskasta ja rasvaista saksalaista ruokaa. Siellä sitä ainakin vielä toistaiseksi riittää. Vaan kuinka kauan?
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 11:02
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin