”Seuraavana päivänä suuntasin Westlake Studiosiin kirjoittamaan. Meillä ei vieläkään ollut tarpeeksi biisejä levylle, joten Keith Forsey usutti minut tarkkaamoon Epiphonen puoliakustisen kitaran ja rumpukoneen kanssa.
’Katsotaan mitä keksit’, hän sanoi ja häipyi. (---)
Tuijotin tyhjää paperia edessäni, otin sen vierestä kynän ja kirjoitin paperin ylälaitaan ’white wedding’. (---)
Kaksikymmentäminuuttia sen jälkeen, kun Keith oli sulkenut minut tarkkaamoon, kävelin ulos ja löysin hänet lukemassa lehteä aivan oven ulkopuolella.
’Ope hei’, minä sanoin, ”tein kotitehtäväni.”
- Billy Idol, Elämäni (suomennos Tuomas Anhava)
Helsingin Sanomat julkaisi 15.12. jutun työn imusta, jossa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen antoi vinkkejä esimiehille ja alaisille siitä, kuinka päästä työn imuun – tuohon ihanaan flow-tilaan, jossa aika rientää, tekeminen ei väsytä ja lopputulokseensa on tyytyväinen. Työntekijä voi hyvin, on onnellinen ja säteilee hyvää ulospäin.
Tässä vaiheessa ehkä ajattelet, että ”Mutta hetkinen, miten tuo Billy Idolin lainaus liittyy mitenkään Hesarin juttuun?”
Koska kyseessä on sama asia – työn imu, flow’n juoksevuus, jonka sisällä tapahtuu ihmeitä.
Tai jos ei joka kerta ihmeitä, niin tyytyväisyyttä omaan itseensä ja tekemiseensä.
Arjessakin on positiivista vetoa
Työn imu on yleisempää kuin luullaankaan, eikä se rajoitu vain taiteilijoihin, sillä 22% ihmisistä kokee päivittäin työn imua, ihan arkisissa työpaikoissaan. Tämä siis siitäkin huolimatta, että Suomessa on tapana tyynnytellä turhan tehokkaita ja imeytyväisiä työntekijöitä pelottelemalla heitä burn outilla. Päätön kohkaaminen oman jaksamisen rajoilla ei kuitenkaan ole flow-tila, ja moisesta kohkaamisesta sietääkin varoitella sekä muita, että itseään.
Hakasen tekemän tutkimuksen mukaan työntekijän imeydyttyä työn imuun sen seuraukset ovat vain positiivisia; flow-tilaa säännöllisesti kokeva työntekijä on terveellisempi ja onnellisempi, auttaa työkavereitaan ja tartuttaa omaa innokkuuttaan muihin. Työnantaja taas hyötyy työntekijän imuun joutumisesta sillä, että työntekijän suoritus on paljon parempi kuin flow’n ulkopuolella.
Kun työntekijä kokee työnsä sekä itsensä tarpeelliseksi ja merkitykselliseksi, syntyy flow
”Sanon aina yritysten johdolle, että te ette halua tyytyväisiä työntekijöitä: Te haluatte sellaisia työntekijöitä, jotka kokevat työn imua, koska siitä seuraa paljon enemmän hyvää organisaatiollenne”, Hakanen kertoo.
Esimiehen kannattaa siis pyrkiä huolehtimaan siitä, että hänen alaistensa kyvyt ja tavoitteet ovat tasapainossa, sillä liika vaativuus johtaa burn outiin ja liika helppous tympääntymiseen. Alainen pääsee työn imuun helposti, kun hänelle annetaan tilaa, vastuuta, riittävästi itsenäisyyttä ja mahdollisuuden vaikuttaa työhönsä.
Keith Forsey tarjosi Billy Idolille tilaisuuden, jossa kappaleen tekijä pääsi työn imuun niin, että valmista tuli kahdessakymmenessä minuutissa. Kiitos sen nautimme edelleen White Weddingistä radioissamme, 35 vuotta myöhemmin.
- SuperAssari Maarit
-----------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin