Psykologi Satu Lähteenkorva puhuu Kirkko ja Kaupunki-lehden artikkelissa hyvinvoinnin tiedon ja toteutumisen ristiriidasta ihmisen elämässä: tietoa hyvinvoinnista on nyt enemmän kuin koskaan ennen, ja silti moni ei kuitenkaan voi hyvin. Vallalla on edelleen vimmainen halu ylittää itsensä ja seurata ihannekuvaa, erityisesti työelämässä, jossa mielenterveyden ongelmista johtuvat sairauspoissaolot ovat olleet kasvussa pitkään. Hauskanpito on unohtunut jonnekin siinä ryminässä, kun kaikki yrittävät sopia kaikkiin muotteihin samalla tavalla.
Meiltä on päässyt unohtumaan viisas sanonta, jota jotkut väittävät Einsteinin sanoiksi: ”Jokainen on nero. Mutta, jos arvostelet kalaa sen kyvystä kiivetä puuhun, se elää koko elämänsä uskoen olevansa tyhmä”.
Löydä oma juttusi
Oman hyvinvoinnin kannalta oleellista onkin ymmärtää, että meillä jokaisella on oma juttunsa, erityisesti työ- ja ammattielämässä. Jotain, missä olemme hyviä ja mikä kiinnostaa meitä luonnostaan. Törmäsin itse kuluneella viikolla kuvankaappaukseen twiitistä, jonka oli kirjoittanut 50.ikävuotta lähestyvä amerikkalainen mies. Hän totesi ymmärtäneensä, että elämässä kaikki asiat, jotka ovat meille rakkaita ja jotka kiinnostavat meitä, tulevat ennemmin tai myöhemmin näyttelemään tärkeää osaa elämämme polulla.
Itsensä kehittäminen voimavarojensa kustannuksella, jotta sopisi siihen samaan muottiin muiden kanssa, on epätervettä. Kaikkien ei ole tarkoitus tulla ja olla kaikkea, tismalleen samaa kuin muut. Meillä jokaisella on rajat, joiden olemassaolo tulee nähdä ja myöntää. Ei ainoastaan itse, vaan myös työelämän kaikkien osapuolten taholta.
Toispuoleinen ihminen
Yksipuolisuus ei ole vain aikuiselämän ongelma. Lähteenkorvan mukaan moni ihminen on kasvanut toispuoleiseksi. Omassa persoonassa on muita osia, jotka tarvitsisivat huomiota, mutta ovat jääneet huomioimatta. Lähteenkorva kertoo, ettei lapsena saanut harrastaa liikuntaa, vaikka halusi. Vanhempien mielestä parempi vaihtoehto oli piano. Lähteenkorva veti lenkkarit jalkaan itseään kuunnellen vasta nelikymppisenä ja löysin itsestään unohdetun liikunnallisen persoonansa osan. Se teki hänet onnellisemmaksi ihmiseksi.
Missä asioissa sinä olet unohtanut kuunnella ja kunnioittaa itseäsi? Mikä osa sinusta nauttii jostakin, muttei ilmennä sitä? Missä asioissa yrität sopia muottiin ja ulkoa tuleviin vaatimuksiin itsesi kustannuksella sen sijaan, että olisit se, kuka oikeasti olet? Mitä voisit tehdä lähteäksesi kohti omaa itseäsi ja millaisia muutoksia se vaatii elämässäsi?
Meillä on vain yksi elämä elettävänä ja koettavana. Elä ja koe se omana, hyvinvoivana itsenäsi.
- SuperAssari Maarit
------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari