WHO on arvioinut, että burn outista tulee blogaali pandemia seuraavan kymmenen vuoden sisään. Myös masennuksesta on tulossa pian maailman suurin sairaus.
Suurin syy burn outin ja masennuksen leviämiseen löytyy työpaikoilta.
Burn out työpaikoilla aiheuttaa pitkiä sairauspoissaoloja, työkyvyn alenemista ja työkyvyttömyyttä, huonoa työilmapiiriä ja työmoraalin alenemista. Huonosta työjohtamisesta ja työilmapiiristä johtuva burn out leviää kaikkialle. Burn outiin sairastunut ei välttämättä koskaan palaudu enää entiselleen.
Suomessa uupumisen kärkeä pitävät naiset. Asiasta on kirjoitettu useita artikkeleita ja uutisia.
”Töissä uupumisesta on tullut sen verran merkittävä moderni ilmiö, että Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi vastikään toukokuussa 2019 työuupumuksen, eli burn-outin, kansainväliseen tautiluokitukseensa työperäisenä oireyhtymänä. Ilmiön merkittävyydestä kertoo myös Suomen Mentorien saamat tulokset. Tilaisuuteen osallistuneista nuorista, noin 25–32 -vuotiaista aktoreista, peräti 87 % kertoi kokeneensa olleensa uupuneita viimeisen vuoden aikana.”
- Suomen Mentorit ”Milleniaalit uupuvat työelämässä – Miksi me ylisuoritamme?”
Burn out syntyy monesta lähteestä
Burn outiin vaikuttavat työpaikan toimintamenetelmät, työtä häiritsevät pienet ja mitättömät sivutehtävät, liian kovat vaatimukset, kasaantuneet työtehtävät, liian pitkät päivät ja liian vähän lepoa ja palautumisaikaa.
Yksilön omalla persoonalla on myös näppinsä pelissä. Tunnolliset suorittajat, jotka piiskaavat itsestään 110% suorituksen irti jokaiseen tehtävään, uupuvat helpoiten. Myös kilpailunhaluiset, eteenpäin paahtavat ja kärsimättömät työntekijät ovat vaarassa sairastua burnoutiin liiallisen stressin ja liiallisten työtaakkojen takia.
Työpaikan tehtävä olisikin varmistaa, että erilaiset persoonat voivat suorittaa työtehtäviään sopivassa tahdissa, itselleen sopivalla tavalla. Joitakin työntekijöitä pitää myös valvoa ja ohjeistaa; anna olla, lepää nyt, tämän ehtii myöhemminkin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa työntekijän väärään suuntaan menevälle tielle asetutaan positiivisesti poikkiteloin, sen helpompaa henkilö on ohjata terveellisten työtapojen äärelle.
Itsetuntemus on kova sana, jota jokaisen tulisi harjoittaa ymmärtääkseen itseään, toimintamenetelmiään, pelkojaan, vahvuuksiaan ja heikkouksiaan paremmin. Kun tuntee itsensä, tietää rajansa ja arvostaa itseään, pystyy paremmin pitämään omat terveet rajansa. Itse väittäisin myös, että itsensä hyvin tunteva johtaja ja esimies välittää myös työntekijöistään ja toivoo heille hyvää.
Bonus terveydelle; hyvä vai huono juttu?
Joissakin työpaikoissa työntekijöille annetaan bonuksia terveyttä edistävistä toimenpiteistä. Heidän liikuntaharrastuksiaan seurataan, ja heille tarjotaan mahdollisuuksia opetella hallitsemaan stressiä ja opetella parempia työskentelytapoja.
Nämä ovat hyviä asioita, jos ongelma on työntekijän itsensä hallitsemisessa. Jos ongelma on yrityksessä ja sen työilmapiirissä, johtamisessa, asenteessa jne., tällaiset bonukset tuntuvat lähinnä syyttävältä sormelta. Mitäs et kestä täällä meillä, meillä täytyy olla tiukempi ja vahvempi!
Bonuksien tulee myös olla helposti kaikkien saavutettavissa. Jos bonukset on vedetty himourheilijoiden ja 25 vuotta mindfullnesia harrastaneiden tason mukaisesti, muut eivät voi osallistua – eikä osallistumista motivoi mikään. (Olen itse jättänyt rakkaan ja mielenkiintoisen kamppailulajiharrastuksen aikoinani sikseen, koska alkeistunnit(kin) vedettiin mustan vyön osaajien tason mukaan.)
Burn outiin päädytään helposti siis sillä virheolettamuksella, että kaikki ihmiset on valettu samasta muotista, ja että heidät voi muovata samaan muottiin, samoilla menetelmillä ja samoilla tavoiteajoilla. Tällaisissa tapauksissa henkilö itse alkaa syytellä itseään siitä, ettei ole samanlainen kuin muut. Samaan muottiin ahtamisen harha kuuluu osaksi myrkyllistä työilmapiiriä, vaikka sen tarkoitusperä olisikin hyvä, kuten parempi terveydentila.
”Tie Helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla”.
- SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari