Erikoista aikaa on eletty jo puolitoista vuotta. Vaikka rajoituksista ollaan hiljalleen luopumassa ja rokotuskampanja etenee myös Suomessa, ns. normaaliin arkeen tuskin palataan hetkeen. Mutta, katsotaanpa mitä positiivista viimeisen puolen vuoden haasteista on seurannut. Ei koskaan mitään niin pahaa, etteikö jotain hyvää, vai mitä?
Aikaa ihmissuhteille
Rajoitukset ja uusi arki pakottivat ihmiset hiljentämään tahtia. Kiireinen elämä vaihtui tavalla tai toisella hitaammaksi aikataulujen hävitessä tuhkana tuuleen. Etätyö mahdollisti paremmin sovittelut perheen ja työn yhdistämiselle ja jätti pois työmatkat. Harrastukset taukosivat, matkailu pysähtyi, ravintolat sulkeutuivat. Yhtäkkiä meillä olikin lisää tunteja vuorokaudessa. Perheen parissa vietettiin enemmän aikaa – ehkä jopa raivostumiseen saakka välillä – ja läheisiin pidettiin yhteyttä eri viestintäkanavia pitkin. Varmistettiin, miten he voivat. Ihmissuhteille jäi enemmän aikaa. Työpaikoilla pyrittiin tuomaan ihmisiä yhteen etätyövälineillä, jotta kenenkään työhyvinvointi ei kärsisi irrallisuuden tunteesta.
Arvotarkastus ja hyvinvointi
Kun ihmisen pysäyttää ja pitää pysähdyksissä tarpeeksi pitkään, hän alkaa todennäköisesti miettiä elämäänsä ja arvojaan. Tämä tapahtui myös pandemian seurauksena. Ei ainoastaan se, että maailma ei toiminutkaan enää tutulla tavalla, vaan myös huoli ja epävarmuus omasta terveydestä, läheisistä ja tulevaisuudesta pistivät monet miettimään arvojaan uusiksi. Teenkö sitä mitä haluan? Olenko siellä, missä haluan? Mihin kulutan kallisarvoista aikaani? Mitkä ovat oikeasti prioriteettilistallani korkealla? Itsereflektion kautta moni on löytänyt uuden uran, uuden tavan elää, uuden ja paremman minän. Moni varmasti ryhtyi myös panostamaan omaan terveyteensä enemmän kohentuneen ruokavalion, levon ja liikunnan muodossa.
Teknologiset harppaukset
Monien ovien sulkeuduttua yritysten, harrastusryhmien ja koulujen piti keksiä tapoja jatkaa toimintaansa. Monet yritykset siirtyivät ensimmäistä kertaa etätöihin, ja opiskelijoille avattiin etäopinnot, jotka mahdollistavat opiskelun mistä päin tahansa. Työajanseuranta, alustat yhteistyölle, automatisoidut palvelut ja järjestelmät, erilaiset ohjelmistot ja digitaaliset palvelut. Yritykset kehittivät näitä joko kokonaan alusta alkaen vastaamaan uusia tarpeita, tai päivittivät niitä entistä paremmiksi. Museot ja taidemuseot tallensivat kokoelmansa digitaaliseen muotoon ja avasivat virtuaaliset ovensa matkailijoille ilmaiseksi. Tapahtumia, konsertteja ja keikkoja järjestettiin netissä. Elokuvia tuotiin ensi-iltoihin suoraan suoratoistopalveluihin niin hyvällä menestyksellä, että trendi jatkunee myös tulevaisuudessa. Suomessa isoin piikki nähtiin ruokakauppojen kotiinkuljetuksen kasvussa. Monet ravintolat, kahvilat ja pikaruokapaikat siirtyivät tarjoamaan tuotteitaan asiakkaille kuljetuspalveluiden kautta. Ihmiset myös keksivät nämä palvelut – itse allekirjoittanutkin on siirtynyt käyttämään niitä säännöllisesti todettuaan ne erinomaisiksi.
Hygienia ja rajusti vähentynyt sairastelu
Kädet pestään ja ei aivastella ilmaan! Onko noin? Vaikuttaa siltä, että ihmisiltä oli päässyt unohtumaan hygienian tärkeys osana arkea, muutenkin kuin peseytymisen ja hampaiden harjaamisen muodossa. Kauppoihin, liiketiloihin, kahviloihin jne. ilmestyneet käsidesiautomaatit jäävät toivon mukaan pysyviksi ja ihmiset jatkavat niiden käyttöä. Jatkossa ihmiset toivottavasti muistavat edelleen olla pärskimättä muualle kuin nenäliinaan tai hihaan. Kasvanut hygieniasta huolehtiminen helpotti maailmanlaajuisesti muun muassa kausi-influenssa-aaltoa. Esimerkiksi Japanissa raportoitiin 2020 influenssatapausten laskeneen 60% edellisvuoteen verrattuna.
Etätyö on uusi normaali
Etätyö on pitkälti tullut jäädäkseen. Kankeimmatkin yritykset saivat huomata, että työntekijöiden teho tai työn laatu eivät laskeneet etätöiden aikana. Pitkään on raportoitu päinvastaista eli molemmat kohenevat etätyössä, joka edesauttaa myös parempaa työhyvinvointia. Konkreettisten esimerkkien ollessa nenän alla ja teknologian vastattua nopeasti etätyön kasvaneisiin haasteisiin etätyö on varmasti jatkossa yksi normaalin työntekemisen muoto. Teknologian kehittyessä ajanseuranta, työn raportointi, tiimipalaverit, tiedonsiirrot, pilvipalvelut, datan keskittäminen ja kerääminen jne. näyttelevät isompaa osaa osana arkista työpäivää monella alalla.
- SuperAssari Maarit
------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari