Olet varmasti kuullut empaatikoista – ehkä olet itse empaatikko. Empaatikot ovat herkkiä, intuitiivisia, turvallisuushakuisia ja emotionaalisia sieniä, jotka imevät itseensä muiden tunnetilat ja tarvitsevat säännöllisesti omaa aikaa ladatakseen akkunsa. He ovat myös helppoja kohteita tarvitseville ihmisille sekä taipuvaisia ylitunnollisuuteen ja rajattomuuteen. Pahimmillaan heidän herkkyytensä muuttuu heitä itseään tuhoavaksi negatiiviseksi kierteeksi.
Jos olet empaatikko ja haluat voida töissä hyvin, on tärkeää, ettet sorru seuraaviin empaatikon sudenkuoppiin.
Liikaa informaatiota
Empaatikkojen yleisin ongelma on liika avoimuus. He paljastavat itsestään, menneisyydestään, nykyisyydestään, tulevaisuuden suunnitelmistaan, vapaa-ajastaan, terveydestään, mielenkiinnonkohteistaan – aivan kaikesta – lähes kaiken heti kättelyssä. Heiltä puuttuu usein kyky avautua tahdikkaasti, koska avoimuus tulee heiltä luonnostaan. Liika avoimuus johtaa kuitenkin negatiivisuuteen. Se vetää puoleensa vääränlaisia ihmisiä, mukaan lukien narsisteja, jotka käyttävät empaatikon jakamaa tietoa hyväkseen. Empaatikosta voi tulla toisen henkilön likatynnyri tai palvelija, sellainen luottohenkilö, jonka puoleen käännytään aina ongelmissa, mutta empaatikko itse ei saa mitään vastapalvelukseksi. Myös kollegat, pomot ja varautuneemmat tyypit voivat kokea, että empaatikko on tullut töihin kaikkine taakkoineen ja ongelmineen sen sijaan, että hän olisi tullut tekemään töitä. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti mielikuvaan empaatikosta ja hänen ammattitaidostaan. Liika jakaminen siis jättää empaatikon vapaaksi emotionaaliselle manipulaatiolle ja tekee hänestä haavoittuvaisen.
Epäterveet palvelussuhteet
Empaatikot ajautuvat usein kuin tahtomattaan vaativien henkilöiden seuraan. Vaativat henkilöt haluavat surkutella, voivotella, kauhistella ja kaataa kaiken sonnan muiden niskaan. Empaatikot uskovat luontaisesti, että heidän kuuluu olla aina ystävällisiä ja saatavilla kenen tahansa hätään. Empaatikko on aina valmiina kuuntelemaan ja auttamaan muita, oman itsensä kustannuksella. Tällainen Laupias samarialainen -asenne vetää hunajan lailla puoleensa maailmaa kauhistelevat valittajat, jotka vetävät ennen pitkää empaatikon samaan suohon. Tästä muodostuu joko suhde, jossa empaatikko vain antaa ja antaa saamatta mitään takaisin, tai suhde, jossa empaatikko tippuu samaan negatiiviseen suohon ruokkimaan toisen henkilön negatiivisuutta. Negatiivinen kierre kasvaa kasvamistaan, ja voi muuttaa empaatikon maailmankuvan pelottavaksi; maailma on minua vastaan, ja ihmiset ovat kyynisiä ja vaativia. Tämä vaikuttaa negatiivisesti työhyvinvointiin.
Kyvyttömyys sanoa ei
Jos empaatikko jakaa rajattomasti omia asioitaan, hän antaa myös itsestään rajattomasti muille. Hän ei uskalla sanoa ei tai laittaa rajoja millekään tai kenellekään. Hän kuvittelee, että hänen täytyy aina sanoa kyllä sekä olla ystävällinen ja mukava. Tämä johtaa stressiin ja liian suureksi kasvaneeseen työmäärään, kun muut alkavat nakittaa tunnolliselle empaatikolle omia töitään (joko tietoisesti tai tahattomasti). Tämä saattaa johtaa vihaan ja tunteeseen siitä, että maailma on epäreilu.
Uhrautuvaisuus ilman palkintoja
Empaatikot uskovat, että jos he ovat ahkeria ja tekevät kaiken pyydetyn, jopa hirveät hanttihommat, pomo kyllä jossakin vaiheessa alkaa arvostaa heitä. ”Kun vain uhraudun tarpeeksi ja teen väsymättä, jossakin vaiheessa minua kunnioitetaan ja pääsen eteenpäin urallani.” Empaatikot kuitenkin yleensä vain antavat ja antavat ja antavat, osaamatta vaatia takaisin. He eivät osaa kertoa muille, mitä he haluavat, ja katsovat vierestä, kun ylennykset ja arvostus menevät muille. Tämä saattaa aiheuttaa vihamielisyyttä ja itsekunnioituksen puutetta – varsinkin, jos empaatikko uskoo, että hän ei ole vielä tehnyt ja uhrautunut tarpeeksi. Se voi johtaa myös siihen, että empaatikko näkee maailman epäreiluna paikkana.
Liian turvallista peliä
Empaatikot ovat turvallisuushakuisia. He roikkuvat tutuissa ja turvallisissa työpaikoissa, vaikka työ olisi kamalaa, liian kuormittavaa, liian helppoa heidän kyvyilleen, liian kaukana kotoa tai huonosti palkattua. He pitäytyvät tässä, vaikka edessä avautuisi ovi uuteen mahdollisuuteen. Empaatikot kokevat helposti ahdistusta, koska monella heistä on ajatus siitä, että maailman resurssit ovat rajalliset; ”jos päästän tästä resurssistani irti, en välttämättä saa uutta tilalle”. He varautuvat kauhukuvilla aina kaikkein pahimpaan ja miettivät, mikä kaikki voi mennä pieleen, jos nyt päästän irti ja lähden kohti uutta. Jumiutuminen työpaikkoihin, jotka ovat fyysisesti ja/tai psykologisesti kuormittavia, johtaa elämänhallintaongelmiin myös siviilissä – terveysongelmista puhumattakaan.
-SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari