”….Tänään olen hyvin köyhä, erittäin tyhmä, ja vihaan kaikkia ja kaikkea… Tarkoituksenani on kirjoittaa Murray’lle pieni kirja orkideoista, ja juuri tänään minä vihaan orkideoja eniten koko maailmassa.”
– Charles Darwin, henkilökohtainen kirje
Kaikilla meillä on huonoja päiviä. Parhaimpiakin potuttaa, vaikka olisi miten intohimoinen alaansa kohtaan, kuten Darwinin säästyneestä kirjeestä selviää – ja se on OK. Ihmisenä olemiseen kuuluvat kaikenlaiset tunteet ja päivät.
Kukaan ei tietenkään pidä pahoista päivistä, varsinkaan, jos sellainen iskee kesken työpäivän. Miten selvitä, kun se-itse iskee tuulettimeen kesken kaiken? Miten ylläpitää omaa työhyvinvointia työpaikalla pahojen päivien aikaan?
Ole lempeä itsellesi
Paha päivä ei ainakaan parane itseään potkimalla. Päinvastoin. Vastoinkäymisissä tarvitsemme tukea ja ymmärrystä, myös itseltämme. Pahatkin ajat päättyvät joskus ja niitä odotellessa ei ainakaan kannata liittoutua pahojen päivien kanssa olemalla itselleen yhtä paha.
Hemmottele itseäsi
On ihan OK antaa itselleen positiivinen kokemus pahalle päivälle pienellä hemmottelulla. Psykologisten tutkimusten mukaan positiiviset kokemukset kasvattavat sietokykyä negatiivisia asioita vastaan. Mikä hemmottelu tehoaa sinuun parhaiten? Käytä sitä. Vielä parempi on, jos keksit viisi erilaista tapaa hemmotella itseäsi ja parantaa pahaa mieltä (allekirjoittaneelle tehoaa vaellus kirjakaupassa, torkut ja hyvä jäätelö).
Tee jotain, josta on sinulle hyötyä
Positiivinen olotila saavutetaan yhdistelmästä mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Näillä voi lähteä taklaamaan pahaa päivää maan tasalle. Tee jotain pientä ja hyödyllistä itsellesi, josta saat kokemuksen siitä, että sinähän osaat ja pystyt: Vaihda kukalle mullat. Vastaa helppoihin sähköposteihin. Siivoa työpiste. Fiksaa se pieni juttu kotona, joka helpottaa arkea, mutta joka on jäänyt vaan roikkumaan. Siirrä puhelimessa olevat tärkeät valokuvat koneelle. Raivosiivoa.
Kaikki menee ohi
Pahojen päivien ja kausien hyvä puoli on siinä, että ne loppuvat joskus. Väliaikaisuus on elämän normaali olotila. Vaikka kerralla sattuisi monta asiaa, jotka tekevät päivästä huonon, voi olotilaa auttaa tietoisuus siitä, että nämä ovat ohimeneviä, hetkellisiä tapahtumia.
Pyydä apua
Jos pahat päivät iskevät kovaa tai eivät ota loppuakseen, käänny auttavan tahon puoleen. Työterveys ja esimies ovat ensimmäiset osoitteet, siitä eteenpäin ammattiliitto, jos pahat päivät johtuvat huonoista työoloista. Omien rajojen tunnistaminen, itsearvostus ja näistä kiinni pitäminen ovat tervettä järkeä.
-SuperAssari Maarit
-----
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari