Vuosi alkaa lähestyä loppuaan ja käännämme katseemme vuoden 2019 hyvinvointiin. Työelämän hyvinvoinnissa on omat trendinsä, ja seuraavien uskotaan olevan vuoden 2019 kuumia hyvinvointiaiheita.
Myötätuntoväsymys
Myötätuntoväsymyksestä puhutaan harvemmin työympyröissä. Lyhyesti sanottuna tämä kuvaa henkilöitä, jotka kantavat kaikkien muiden taakat harteillaan. Suomalaiseen yhteiskuntaan se sopii vähän liiankin hyvin. Klassisin esimerkki tästä on marttyyriäiti, joka uhraa muiden puolesta kaiken itsensä ja oman hyvinvointinsa kustannuksella. Myös toisten hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtivat henkilöt ovat vaarassa ylikuormittua myötätunnosta.
Työpaikoilla on aina omat myötätuntoiset tukijoita, jotka haluavat olla auttamassa kollegaa tai asiakasta. Työnantajan on kuitenkin pidettävä silmät auki ja huolehdittava siitä, ettei yhdestä tule työpaikan henkistä tukipilaria, jota kukaan muu ei tue tai auta.
Työntekijöiden tulee muistaa – ja heitä tulee muistuttaa siitä – että jos asiat alkavat mennä liian raskaiksi, asiasta on uskallettava puhua henkilöstöhallinnon tai esimiehen kanssa. HR ja esimiehet voivat myös pitää silmällä väsyneitä työntekijöitä ja kiinnittää erityistä huomiota siihen, jos selkeästi ylikuormittunut alainen vastaa kuulumisiin ”Ei tässä mitään”, ”Kyllä mä selviän/jaksan/saan hoidettua tän”, ”Kaikki hyvin”. Suomalaiset kun haluavat mennä läpi sen kuuluisan harmaan kiven, vaikka ikeniään yhteen purren, kun kaikki hampaat on jo hakattua kiveä vasten irti.
Stressin hallinta
Burn out on työntekijöitä vaivaavista kirouksista yleisimpiä, johon myös hoitamaton myötätuntoväsymys johtaa. Pitkittynyt burn out voi vaatia vuosia parantuakseen, joten työntekijöiden stressinhallinta on ensiluokkaisen tärkeää kaikissa työpaikoissa ja työtehtävissä.
Stressinhallintaan voi työpaikoilla tarjota seuraavia mahdollisuuksia:
– Sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpito erinäisillä yhteisillä tiimiprojekteilla ja yhteistyöllä.
– Turhat palaverit pois esimerkiksi luomalla käytäntö, jossa palaverit pidetään vain tiettyinä viikonpäivinä.
– Työpäivän rauhoittaminen työn tekemiseen esimerkiksi käytännöllä, jossa yhden tai kahden tietyn viikonpäivän aikana kukaan ei saa keskeyttää toisen työntekemistä.
– Työpäivän ja vaativan aivotyön rauhoittaminen etätyömahdollisuudella.
– Hyvä kommunikaatio työntekijöiden kanssa. Työntekijöiden kuulumisista ollaan aidosti kiinnostuneita ja heidän palautteensa otetaan vakavasti.
Ihmisillä on luontainen tarve kuulua johonkin. Huolehdi siitä, että työntekijät tietävät mikä heidän työpanoksensa arvo on yhteiseen hyvään, ja mikä yrityksen päämäärä on.
Taloudellisen hyvinvoinnin ylläpito
Tämä on yksi trendeistä, joiden uskotaan nousevan yhä tärkeämpään asemaan työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimisessa vuonna 2019. Yksityiselämässä yksi suurimpia stressinaiheuttajia on raha. On velkaa, opintolainoja, perheen menoja, omia menoja, remonttia, sairauskuluja ja muuta, mihin nyt ikinä rahaa kuluukaan. Faktahan on, että raha luo meille turvallisuuden tunnetta ja uskoa huomiseen. Kun raha-asiat sakkaavat, alkaa muukin elämä sakata sen vaikutuksesta.
Työhyvinvoinnin edelläkävijäyritykset voivat ohjata työntekijöitään talousasiantuntijoiden puoleen. Jos alainen avautuu siitä, että hänen stressinsä syy ovat esimerkiksi suuret velat, voi esimies rohkaista työntekijää ottamaan yhteyttä velkaneuvontaan. Suomessa velkaneuvojan puoleen kun ei haluta kääntyä, vasta kun siinä vaiheessa, kun keuhkot ovat täynnä vettä. Aikaisemmalla puuttumisella asia olisi helpommin korjattavissa.
Myös avoimet palkkaneuvottelut ja työntekijän saama kunnollinen korvaus osaamisestaan parantavat työhyvinvointia. Raha on hyvä motivaattori suurimmalle osalle ihmisistä, ihan ilman rahahuoliakin.
Voi olla, että taloudellisen hyvinvoinnin huolehtiminen osana työhyvinvointia ei vielä istu suomalaiseen työkulttuuriin, mutta asiaa on hyvä pohtia vakavissaan.
Tulevaisuuden työhön valmistautuminen
Neljäs teollinen vallankumous on täällä, ja se tuo mukanaan työpaikkojen ja -tehtävien vähenemistä robotiikan ja tekoälyn myötä. Tulevaisuuden työvoima koostuu ihmisistä ja koneista, jotka työskentelevät vieri vieressä.
Yrityksissä robotiikka ja tekoäly jää yleensä vain puheen tasolle sen sijaan että yritykset lähtisivät tietoisesti kouluttamaan työntekijöitään tulevaisuuden työtehtävien osaajiksi. Työntekijöiden koulutus on jätetty heidän oman aktiivisuuden varaan, joten työntekijät kehittävät itseään vapaa-ajallaan oman mielenkiintonsa mukaan.
Jokaista työntekijää tulisi opettaa ja rohkaista kohti tulevaa työelämää, jossa kone tai tekoäly on kollega, ja työntekijöistä jokainen tietää miten työskennellä tämän uuden kollegan kanssa, jokainen työtehtävänsä mukaisesti. Ymmärrettävästi jokaisen työntekijän ei tarvitse tietää tai osata kaikkea Neljännen teollisen vallankumouksen mukanaan tuomia vaatimuksia, mutta jokaisen pitäisi tietää jotain, joka auttaa heitä sopeutumaan ja tekemään töitä myös huomenna.
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin