Etätöissä ylikuormittumisen vaara on suurempi kuin lähityössä. Suurimpana ongelmana on se, että etätöissä kotisohvalla ollessa voi olla vaikeaa erottaa milloin työpäivä alkaa ja milloin se päättyy. Kun työvälineet ovat siinä käden ulottuvilla, voi olla kova kiusaus olla saatavilla vielä virallisen työajan jälkeenkin. Olihan päivä rikkonainen, enkä tehnyt vaan töitä, vaan välillä autoin lasta, välillä käytin koiran ulkona, välillä söin ja pidin tauon, ja tuli katsottua yksi jakso suosikkisarjaakin siinä syödessä.
Mielenterveyden hyvinvoinnin kanssa on oltava vakavissaan. Etätyössä kuormittumista lisää nykyinen maailmantilanne huolineen. Etätyössä on erityisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista. On opittava organisoimaan, aikatauluttamaan ja sanomaan myös ei. Joskus työantajat opettelevat vielä itsekin etätyön käytäntöjä ja saattavat olettaa, että kotona ollessa työntekijän saa kiinni 24/7, ja että hänet voi keskeyttää milloin tahansa. Raportointi ja työajan seuranta voi olla myös hieman haussa ja etätyöläinen voi joutua pohtimaan, että merkitäänkö tämä työajaksi vai olinko sittenkin vapaalla? (Vinkki; ajatustyö on myös työtä. Jos pohdit työongelmaan ratkaisua suihkussa tai lenkillä, olet töissä). Työtehtävien organisoinnissa auttaa To Do-lista, joka helpottaa myös ajankäytön hallintaa.
Tärkein mielen hyvinvointia edistävä teko etätyössä on rajata työ- ja vapaa-aika selkeästi. Tietyn ajan jälkeen ei enää työskennellä, tai tänään teen pidemmän päivän ja huomenna lyhyemmän. Mikä sopii itse kullekin. Työpaikassa iskee harvemmin kriisi, vaikka et vastaisikaan sähköpostiin kuin vasta seuraavana päivänä. Slackin ja Wattsappin saa laittaa kiinni. Jos töistä ei pääse irti, burn out iskee takuulla. Vapaapäivät on osattava pitää vapaapäivinä. Etätyössä tärkeää on mahdollisuus tehdä työpäivästä joustava, joten sitä kannattaa hyödyntää. Muistetaan myös, että rajojen vetäminen on tärkeää ja tavoitettavissa ei tarvitse olla koko ajan.
On hyvä pitää yhteyttä työkavereihin ja muihin ihmisiin. Yksinäisyyden tunne on lisääntynyt monen kertoman mukaan etätöiden saatossa. Varsinkin sosiaalista kanssakäymistä energiaa saadakseen tarvitsevat ekstro- ja ambivertit saattavat kokea vakavaakin yksinäisyyttä, joka vaikuttaa jaksamiseen ja mielen hyvinvointiin negatiivisesti. Työkavereiden kanssa voi etäpalavereiden lisäksi suunnitella virtuaalisen yhteishetken, vaikka virtuaalikahvittelun merkeissä.
- SuperAssari Maarit
-----
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari