Joskus on hetkiä, kun jokin tehtävä ei vaan nappaa. Sitä haluaa siirtää huomiseen, tämän toisen tehtävän jälkeen hoidettavaksi, jonnekin tulevaisuuteen. Mieli keskittyy muihin tehtäviin, vaikka sähköposteihin vastaamiseen, hoidettavan tehtävän sijaan. Kun deadline lähestyy tai kun tehtäväpino kasvaa entisestään, olonsa voi tuntea epäonnistuneeksi. Miksi en saa hoidettua tätä? Ei pitäisi olla näin vaikeaa!
Asioiden lykkääminen myöhemmäksi eli niin sanottu prokrastinaatio on ihmiselle luontaista. Aivojemme on helpompaa hahmottaa nyt saatavat palkkiot kuin kaukana tulevaisuudessa odottava palkkio. Konkretia voittaa abstraktin, ja kun tehtävästä tulevat hyödyt eivät muotoudu selkeiksi visioiksi, aivot haluavat heittää hanskat tiskiin. Englanniksi nykyhetken suosimiselle aivoissa on termi present bias – nykyhetken periaate. Emme ole laiskoja. Meidät on vain ohjelmoitu niin.
Visualisoi, lupaa ääneen ja pilko pieniksi
Luontaista asioiden lykkäämistä voi treenata itsestään pois. Aivoille voi antaa tsemppipotkut, joilla aivot saadaan ravisteltua irti nykyhetken harhasta. Visualisoiminen on tähän tutkitusti vahva tapa. Kun kuvittelet, miltä tuntuu, kun tehtävä on tehty tai kuinka toisen henkilön päivä paranee, kun olet saanut tehtävän pois päiväjärjestyksestä, aivot saavat selkeän vision palkkiosta, mikä niitä odottaa.
Ääneen muille vannominen auttaa myös, sillä sosiaalisina olentoina haluamme muiden arvostavan meitä. Luvatuista asioista on hankalampi jättäytyä pois, jos on luvannut jo ääneen yleisölle, että minähän teen tämän. Tarve sosiaaliseen hyväksyttävyyteen saa meidät välttämään laiskana tai tyhmänä näyttäytymistä.
Suurten tehtävien pilkkominen pienemmiksi kokonaisuuksiksi on erittäin toimiva tapa, kun ongelmana on suunnan puute tai liian iso tai epämääräinen pala purtavaksi. Hyvä esimerkki suuren kokonaisuuden pilkkomisesta pieniksi osiksi on kielten opiskelu, jossa aloitetaan askel kerrallaan edeten vakaasti sen sijaan, että hypätään epämääräisesti vieraaseen kieleen ja yritetään oppia kaikki kerralla.
Jaksamattomuuden taustalla voi olla hoitamaton sairaus
Joskus asioiden lykkääminen ei johdu aivoista, vaan toiminnan häiriöstä. Syitä toiminnan häiriöille ovat stressi, uupumus, burn-out, diagnosoimattomat tai krooniset sairaudet ja niistä johtuva väsymys, ADD, ADHD, Asperger, autismi, masennus, allergiat, huonot työvälineet, epävarmuus tulevaisuudesta, ajanhallinnan ongelmat, vapaa-ajan vaatimukset esimerkiksi perheen ja työelämän yhteensovittamisen haasteet, tai diagnosoimattomat traumat. Voi olla monia syitä, miksi asiat eivät vain lähde rullaamaan. Kaikilla on ajoittain ongelmia saada itseään motivoitua, mutta jos ongelma on krooninen, sen taustasyy on hyvä selvittää. Pelkästään jo unen, B12-vitamiinin ja raudan puute aiheuttaa aivosumua ja ongelmia jaksamisessa.
Pidäthän siis itsestäsi hyvää huolta ja tsemppaat itseäsi. Myös silloin, kun et jaksa ja pysty. Käänny auttavien käsien puoleen ja informoi esimiestäsi ja työterveydenhuoltoa, jos sinusta tuntuu, että prokrastinaation taustalla on jotain muutakin kuin pelkästään aivojen normaali toimintapa.
Harvoin kyse on vain laiskuudesta ja saamattomuudesta.
- SuperAssari Maarit
-----
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari