”Työtoverini valitti esimiehelle, etten tee tarpeeksi töitä, ja esimies pisti minut täysin minulle sopimattomiin hommiin! Mikä vale!” ystäväni parahti minulle puhelimessa. ”Olen viidellä eri pisteellä ja hän vaatii minua kuudennelle pisteelle. Työtoveri itse tekee töitä vain yhdellä pisteellä. Kun valitin asiasta ylemmille tahoille, selvisi, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun työtoverini kyttää muita ja valittaa asioista, jotka eivät hänelle kuulu. Aikuinen ihminen!” hän puhisi ja oli selkeästi vihainen. ”En osaa tehdä kuudennen pisteen töitä. Resurssini eivät riitä siihen tai sen opetteluun. Meillä on talossa porukkaa, joka suorastaan odottaa, että pääsisi tekemään tuon pisteen töitä, mutta minut yritetään savustaa sinne vain yhden kiukuttelijan takia. Jos asia jatkuu näin, vaihdan työpaikkaa enemmin kuin menetän hermoni.”
Suomen ollessa tutkitusti yksi maailman epäempaattisimmista maista, ei ole yllättävää, että työpaikkakiusaaminen on Euroopan suurinta suomalaisissa työpaikoissa. Palkansaajista noin 6 prosenttia kokee työpaikkakiusaamista. Tämä on 2 kertaa enemmän kuin muualla Euroopassa keskimäärin.
Pohjimmiltaan työpaikkakiusaamisessa kyse on vallasta ja halusta hallita. Olipa kyseessä muiden tuskasta nauttiva kiusaaja, omaa epävarmuuttaan piilotteleva alistaja tai muuten vaan ääliö, eivät aikuiset käyttäydy sen fiksummin kuin 5-vuotiaat hiekkalaatikkonujakassa.
Yleisimpiä kiusaamisen muotoja ovat jatkuva kaltoinkohtelu yhden tai useamman työtoverin toimesta, uhkailu, nöyryytys, pelottelu, töiden sabotointi mm. kohtuuttomilla vaatimuksilla, eristäminen (mm. kokouksiin kutsumatta jättäminen ja tiedon pimittäminen), sekä henkinen väkivalta, johon kuuluvat myös haukkuminen ja naurunalaiseksi saattaminen.
Yhdysvaltalaisen the Workplace Bullying Instituten tutkimuksen (2017) mukaan 6 prosenttia kiusatuista menettää työnsä joko irtisanomisen tai irtisanoutumisen seurauksena. Samaisen tutkimuksen mukaan kiusaajista 70 prosenttia on miehiä, 63 prosenttia pomoja, 33 prosenttia kollegoita ja 6 prosenttia alaisia.
Tyypilliset kiusaajat
- Pelle Pilailija. Naurattaa itseään ja muita kiusattavan kustannuksella. Kuittaa asian huumoriksi ja pitää kiusattua huumorintajuttomana tiukkapipona.
- Ääliö. Ilkeä ihan puhtaasti ilkeyttään. Myrkyttää työympäristön tehokkaasti ja käyttäytyy aggressiivisesti.
-Sabotoija. Kyylää sinua haukkana ja pyrkii estämään onnistumisesi ja menestyksesi työssä. Pitää kollegoitaan kilpakumppaneina, jotka pitää murskata. Usein huono itsetunto.
-Kriitikko. Yleensä johtoasemassa oleva henkilö, joka kohtelee alaisiaan huonosti ja ruotii näiden tekemisiä ja tekemättä jättämisiä erittäin yksityiskohtaisesti. Ei anna rakentavaa palautetta.
-Juorukello. Jokaisessa työpaikassa on yksi juoruilija, mutta kiusaamiseksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun juorukello pyrkii aktiivisesti mustamaalaamaan toista ja keksii perättömiä juttuja.
-Portinvartija. Toimii epäsuorasti mm. estämällä kiusatulta pääsyn resursseihin, joita tämä tarvitsee onnistuakseen töissä tai edetäkseen urallaan. Esimerkiksi ei anna tarpeeksi aikaa töiden tekemiseen, vaatii asioita tehtäväksi ilman tarvittavia välineitä.
Miten selviän kiusaamisesta?
Kiusaamiseen reagoiminen riippuu kiusaajatyypistä. Parasta on dokumentoida kiusaamiset mahdollisimman hyvin (aika, paikka, kuka, mitä). Esitä dokumentit esimiehellesi. Jos esimiehesi tai pomosi on kiusaaja, esitä dokumentit HR-osastolle. Aina löytyy joku ylempi taho, jonka puoleen kääntyä. Kiusaamisesta voi vedota myös yrityksen maineeseen – mitä asiakkaat ja yhteistyökumppanit ajattelevat, jos asia leviää julkisuuteen. Tarvittaessa asiat viedään eteenpäin liittoon, lakimiehille ja joissakin tapauksissa julkisuuteen.
Jos asioille ei tule loppua, on parasta vaihtaa työpaikkaa. Mikään työ maailmassa ei ole oman terveyden ja mielenterveyden menettämisen arvoista. Vaikka ystäväni kokemus ei ole sieltä pahimmasta päästä (enkä yksityisyydensuojan vuoksi voi kertoa kaikkia yksityiskohtia), se täyttää kiusaamisen tunnusmerkit. Hän on ilmoittanut esimiehilleen vaihtavansa työpaikkaa, jos asia ei selviä. Ahkerana ja arvostettuna työntekijänä hänet haluttaisiin pitää firmassa, mutta itseään kunnioittavana hän ei takuulla jää katselemaan aikuisten hiekkalaatikkomeininkiä.
- SuperAssari Maarit
--------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin