Teinit hyppivät sillalta yli viiden metrin korkeudesta veneväylälle. Lähestyin pyörälläni, hidastin vauhtia ja yritin tehdä nopean tilannearvion. Porukan ainoa tyttö valmistautui hyppäämään kiipeämällä siltakaiteen yli. Pysähdyin ja yritin valita sanani viisaasti. Varoituksen sanani lähinnä huvittivat. Jo hypänneiden poikien mielestä he olivat elävä todiste homman turvallisuudesta. Jatkoin matkaani. Yritin edelleen kaivaa mieleni perukoilta joitain järkevän tuntuisia toimintaohjeita. 112 käväisi mielessäni, mutta tyrmäsin saman tien itse tuon vaihtoehdon. Ja miksi? Noloa, jos vaara ei olekaan todellinen. Noloa, jos kiistävät huoleni. Noloa, jos itseäni alkaa nolottaa.
Vasta parin viikon jälkeen ensiapukoulutuksessa sain vastauksen 112-pohdintoihini. Kyllä helpotti. Minun olisi pitänyt soittaa. Hätäkeskuksessa osaavat arvioida, kuinka isosta hädästä on kysymys. Ammatti-ihmiset priorisoivat keskenään kilpailevat hädät. Opin, että hätäkeskukseen pitää soittaa, jos henki on vaarassa. Niinhän se sillalta hyppääjillä olikin. Kukaan heistä ei voinut tietää veneväylän syvyyttä tai leveyttä. Tai arvioida, kuinka matalalla meriveden pinta oli rutikuivan kevään jälkeen.
Ensiapukurssi havahdutti katsomaan ympäristöä eri tavalla. Katsomaan kanssaihmisiä sellaisilla silmillä, jotka näkevät vaarassa tai hädässä olijan. Vaikka vain pysähtyisi ja kysyisi, onko kaikki kunnossa. Sen sijaan, että sulkee silmänsä, jatkaa kiireesti matkaa ja vaientaa mietteensä toteamalla: ei kuulu mulle, ei ole mun vastuulla, ei kannata puuttua…
Digioiva Oy:n järjestämä ensiapukoulutus, johon osallistuin, vastasi sisällöltään SPR:n virallista EA1:tä. Läsnäoloa vaativat harjoitukset kestivät kuitenkin vain puolet perinteisestä EA1:stä. Safety Trainersin online-koulutusalusta mahdollistaa perusasioiden opiskelun etänä. Kun opiskelet perusasiat itseksesi, saat täyden hyödyn lähikoulutuksesta. Koko kurssiporukka on niin sanotusti samalla viivalla, kun lähdetään yhdessä treenaamaan tajuttoman ensiapua, elvytystä, verenvuodon tyrehdyttämistä tai toimintaa tavallisimmissa sairaskohtauksissa.
Tiesitkö, että työturvallisuuslain mukaan työpaikoilla on ylläpidettävä ensiapuvalmiutta? Siihen kuuluvat muun muassa asianmukaiset tarvikkeet ja välineet sekä ensiavun antamiseen perehtyneet henkilöt. Laki edellyttää tätä. Mielestäni meidän tulee – oli lakia tai ei – edellyttää ensiapuvalmiutta ennen kaikkea itseltämme. Äitinä, isänä, valmentajana, joukkueenjohtajana, purjeveneen kapteenina, melontaretken vetäjänä, kaverina, ohikulkijana.
Kun tilanne on päällä, ei ole aikaa pohtia. Pitää toimia. Nopea tilannearvio ja soitto 112:een. Hätäkeskuspäivystäjä ohjaa sinua eteenpäin. Ja vielä yksi tärkeä juttu: Lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus. Se lähettää hätäkeskukseen tiedon olinpaikastasi. Tarkan sijaintisi tietämisestä sinun ei siis tarvitse kantaa huolta.
- SuperAssari Anne
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin