Jos tiedämme lopputuloksen – eli mitä varten työskentelemme – olemme yhteistyöhaluisempia ja luottavaisempia. Näin kertoo Interacting Minds Centren Tanskan Aarhusin yliopistossa toteutettu tutkimus. Tutkimuksessa oli useita vaiheita, joilla mitattiin kahden eri tiimin yhteistyökykyä ja luottamusta.
Eräässä testissä molemmille tiimeille annettiin tismalleen sama tehtävä, mutta vain toiselle näytettiin lopputulos. Pelkästään tämä pieni ero vaikutti merkittävällä tavalla tiimeihin: Lopputuloksen ennakkoon nähnyt tiimi oli yhteistyökykyisempi ja sen jäsenet keskenään luottavaisempia kuin toisen, kontrollitiimin, jäsenet. Tämä positiivinen ero jatkui ensimmäisestä testistä seuraaviin tehtäviin, joten vaikutus oli pitkäaikainen.
Kun näemme ympärillämme olevien ihmisten työskentelevän samaa päämäärää kohti, johon itse pyrimme, halu puhaltaa yhteen hiileen nousee. Halumme jakaa tietoa, osaamistamme ja yhteistä hyvää paranee samalla. Tämä lisää myös tyytyväisyyttä ja onnistumisen kokemuksia tiimin sisällä. Työstä tulee merkityksellistä pelkän päämäärättömän tai epämääräisen puuhastelun sijaan.
Yhteinen sävel tekee anteliaaksi
Toisessa testissä testattiin 48 uutta henkilöä, jotka jaettiin neljään ryhmään. Kaikkien tehtävänä oli kasata palikoita seuraten ohjeita tietokoneelta. Kahdelle ryhmälle näytettiin, mitä heidän pitäisi rakentaa, kun taas toiset kaksi ryhmää kasasivat palikoita tietämättä, mitä niistä pitäisi tulla. Jälleen kerran tiimit, jotka tiesivät, mikä heidän päämääränsä on, pärjäsivät parhaiten.
Lopuksi kaikille 48 hengelle jaettiin pieni rahasumma, ja jäsenet erotettiin toisistaan. Heille tarjottiin mahdollisuutta joko lähteä kotiin ansaittu rahasumma taskussaan, tai sijoittaa se tiimin yhteiseen kassaan, jonka loppusumma kerrottaisiin luvulla 1.5, ja summa jaettaisiin kaikille keräykseen osallistuneille.
Kuten arvata saattaa, tiimit, joissa vallitsi hyvä yhteen hiileen puhaltaminen yhteisesti tiedossa olleen päämäärän vuoksi, valitsivat 35 % muita todennäköisemmin summan sijoittamisen yhteiskassaan kaikkien hyväksi.
Hauskuus lisää yhteistyöhalua
Tutkimuksessa huomattiin myös, että jos tehtävä oli hauska, ja tiimeillä oli keskenään hauskaa, tiimin jäsenet osoittivat suurempaa halukkuutta yhteistyöhön ja toisten tukemiseen. Ilo siis sitoo meitä yhteen, eikä ihme. Huumori on yksi arvostetuimpia ominaisuuksia, kun ihmisiltä kysytään, millaisista ihmisistä he pitävät. Varsinkin puolisolta odotetaan hyvää huumorintajua.
Päivän päätteeksi testiin osallistujilta kysyttiin klassisesti ”Miltä nyt tuntuu?” Sen ryhmän jäsenet, joilla oli selkeä yhteinen päämäärä, raportoivat 75 % verran tyytyväisyyttä ja onnistumisen iloa tehtävien jälkeen. Toinen ryhmä sen sijaan kertoi olevansa vain 42 % tyytyväinen ja kokeneensa onnistumista.
-SuperAssari Maarit
______________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari