Muistelin hiljattain lämmöllä koulutukseeni kuulunutta työharjoittelujaksoa savolaisessa tatuointiliikkeessä. Pomoni periaate oli, että ”Työpaikka on toinen koti. Täällä pitää pystyä olemaan oma itsensä; tehdä töitä silloin kun niitä on ja puuhata vapaasti omiaan silloin, kun niitä ei ole; syödä ja juoda silloin, kun on nälkä; huolehtia viihtyvyydestä yhdessä ja ennen kaikkea tuntea joka aamu töihin tullessaan, että on vain siirtynyt kodista toiseen.”
Liikkeen ilmapiiri olikin rento ja kotoisa, ja kahden tatuoijan muodostama tiimi toimi kuin hyvä sisarussuhde; kaikesta keskusteltiin, kaikesta päätettiin yhdessä ja musiikkia soitettiin toimistossa aina sen mukaan mitä kukakin halusi. Olin tervetullut paikkaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien täysin omana itsenäni.
On varmaan turha mainita, että näin hyvässä ilmapiirissä, hyvän johtajan alaisuudessa, aika kului kuin siivillä. Jokainen päivä oli hyvä työpäivä. Rehellisesti en muista yhtään aamua tuolta ajalta, jolloin olisin tympeänä iskenyt herätyksen kiinni ja mutissut, että ”Pakko lähteä taas töihin…” Inspiraatiota riitti yllin kyllin ja saamani vapaus sekä luottamus innostivat antamaan parastaan tämän pienen liikkeen hyväksi. Pomoni pystyikin pitämään yksityisyrittäjänä ensimmäisen lomansa 10 vuoteen minun ollessani liikkeenä luotettavana lisäkäsiparina, jonka huomiin uskalsi jättää puolet liikkeensä toiminnasta, koska halusin aidosti minusta huolehtivan pomon ja yrityksen parasta ja olin valmis tekemään melkeinpä mitä vain sen eteen.
Työpaikassaan tai -pisteessään viihtyvä työntekijä ei siis ole mikään laiskanpulskea turhake, vaan yrityksen ehtymätön voimavara. On muutamia helppoja keinoja, joilla kuka tahansa yrittäjä tai mikä tahansa yritys voi panostaa siihen, että työpaikka tuntuisi työntekijästä kuin toiselle kodille.
Työntekijän onnellisuus
Warwickin yliopiston tutkijat saivat selville, että onnelliset työntekijät ovat keskimääräisesti 12% tehokkaampia ja tuotteliaampia kuin muut. Google otti tutkimuksesta onkeensa ja lähti testaamaan asiaa omalla maaperällään lisäämällä resursseja työntekijöiden tukemiseen ja onnellisuuden lisäämiseen. Googlella teko kannatti, sillä sen työntekijöiden onnellisuustaso pomppasi 37 prosenttiyksikköä korkeammaksi ja tehosti luovuutta huomattavasti.
Lyhyesti; onnellinen työntekijä on tehokkaampi, yhteistyöhaluisempi ja tuottaa enemmän yritykselle kuin onneton työntekijä.
Vastustamattomat työsuhde-edut
Menestyneet työnantajat ymmärtävät, että työntekijät tarvitsevat positiivista palautetta ja vahvistusta siitä, että heidän työtään ja panostaan yrityksen hyväksi arvostetaan. Näin ollen menestyneet työnantajat osaavat antaa työntekijöilleen palautetta mm. hyvinä työsuhde-etuina. Tällaisia etuja voivat perinteisten liikunta- ja kulttuurisetelien sijasta olla esimerkiksi mahdollisuus hierontaan tai talon tarjoamat terveelliset välipalat. Pieni luksuksen tuntu tekee ihmeitä motivaatiolle!
Yhteen hiileen puhaltamisen ilmapiiri
Kun työntekijät tuntevat toisensa ja tulevat läheisiksi, he myös auttavat mielellään toisiaan hädässä ja pyrkivät yhteiseen päämäärään kovemmin kuin toisilleen tuntemattomat tai etäiset työntekijät. Kun ihmisten välinen luottamus on hyvä ja ilmapiiri kannustaa yhteen hiileen puhaltamista, työntekijät jakavat mielellään ajatuksiaan ja ideoitaan, riippumatta siitä millainen haaste vastassa olisi. Yhden hiilen tiimi myös tukee toinen toisiaan stressin aikana.
Työntekijöitä voi yrittää houkutella tutustumaan toisiinsa enemmän yhteisillä, rennoilla tapaamisilla myös työn ulkopuolella (sillä usein parhaimmat ajatukset pälkähtävät päähän vapaalla). Tällaisia yhteisiä tapahtumia perusillanistujaiset lisäksi voivat olla hyväntekeväisyyskampanjat, kirppistempaukset, lyhyet matkat, kylpylä- tai hierontavierailu, elokuvissa käyminen jne.
Toimiva työympäristö
On tutkittua, että avokonttorit heikentävät työntekijöiden keskittymistä, tuottavuutta ja onnellisuutta, joskin hyvin sosiaaliset ihmiset saattavatkin aidosti nauttia tästä mahdollisuudesta seurustella ja keskustella työtovereiden kanssa vapaasti. Hyvä työympäristö ottaa huomioon mahdollisuuksia erilaisiin toimintatapoihin ja sieltä tulisikin löytyä sekä tiloja, joihin voi vetäytyä työskentelemään hiljaisuudessa, että isompia ja rennompia kokoontumistiloja. Tilan tärkein elementti on rentous ja mukavuus, olipa kyseessä privaattitila tai seurallisempi lounge-alue.
Toimiva työympäristö voi olla – ja onkin – yhä enenevissä määrin myös kotisohva. Etätöitä ei pidä kavahtaa, sillä työnantajaa ei pitäisi kiinnostaa se, kuka työskentelee eniten vaan kuka tekee parasta tulosta ajankäytöstä riippumatta. Useat työntekijät (minä mukaan lukien) loistavat toimistoympäristön ulkopuolella, oman kodin rauhassa.
Paitsi, jos työpaikka on kuin toinen koti. Silloin saman rauhan saavuttaa siellä samoin kuin kotisohvalla villasukat jalassa ja kulahtanut lempipaita päällä.
- SuperAssari Maarit
--------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit