Lomalta paluu takaisin arkeen on koittanut suurimmalle osalle meistä työntekijöistä. Työpaikalla odottavat parhaimmillaan hyvät työtoverit, joista on tullut läheisiä ystäviä. On tutkittu, että ystävät työpaikalla lisäävät työhyvinvointia, onnellisuutta ja työn tuotteliaisuutta.
Entä jos ystävyys työpaikalla on muuttunut liian tiiviiksi ja uuvuttavaksi? Myötätuntoväsymys on uusimpia tunnistettuja työuupumuksen muotoja. Se syntyy liian tiiviistä ihmissuhteesta, jossa henkilö toimii tiedostaen tai tiedostamattaan työpaikalla muiden hyvinvoinnin aisankannattajana, pahan mielen vastaanottajana tai emotionaalisena tsemppaajana. Myötätuntoväsymys iskee erityisesti empaatikkoihin, esimiehiin, johtajiin ja introvertteihin. Tarpeeksi kuormitettuna kuka tahansa voi sairastua myötätuntoväsymykseen.
Empaatikot tulilinjalla
Empatia on Harvard Businessin artikkelin mukaan yksi tärkeimpiä emotionaalisen älykkyyden komponentteja. Empatia auttaa meitä saavuttamaan yhteyden toisten kanssa merkittävillä ja kaikille hyödyllisillä tavoilla. Empaatikot haluavat tuntea olevansa tarvittuja, mutta tarpeesta olla tarvittu voi tulla taakka. Kun muut jatkuvasti kääntyvät empaatikon puoleen pyytäen apua tai neuvoja, delegoiden tehtäviään tai hakeakseen emotionaalista tukea omaan pahoinvointiinsa, mielipahaansa ja tunne-elämänsä myllerryksiin, ei empaatikolle jää tilaa itselleen ja omalle palautumiselleen. Empaatikkojen on usein myös vaikeaa sanoa ”ei” ja asettaa omia rajojaan, koska he aistivat niin herkästi muiden mielentilat ja yleisen ilmapiirin – ja he haluavat olla mieliksi niin, että muilla on hyvä olo.
Varoitusmerkit
Kun työkaverin kokemukset ja tunnetilat menevät omiesi edelle, on edetty huonoille vesille. Kun ryntäät auttamaan työkaveria hädässä omien tehtäviesi kustannuksella, on edetty todella, todella kauas syvään päätyyn.
Myötätuntoväsyneen ja/tai empaatikon tulisikin kysyä itseltään säännöllisesti seuraavia kysymyksiä:
- Edistääkö ja tukeeko tämä ihmissuhde työpaikallani minun kasvuani työntekijänä? Edesauttaako se minua urallani?
- Panostammeko molemmat – minä ja hän – asioihin ja toisiimme yhtä paljon?
- Onko minun turvallista ilmaista eriäviä mielipiteitäni tämän ihmisen seurassa?
- Voinko ilmaista ja noudattaa omaa tahtoani, vai meneekö kaikki aina toisen ihmisen päätösten ja mielentilojen mukaan?
- Olenko innostunut ja energinen tämän ihmisen kanssa käydystä kanssakäymisestä?
- Voinko asettaa rajojani ilman, että se aiheuttaa draamaa ja eripuraa?
Jos vastaus kaikkiin tai useampaan kysymykseen on ”ei”, olet joutunut uuvuttavan työkaverin kynsiin. On tärkeää viheltää peli poikki ilman omantunnontuskia ennen kuin olet liian uupunut voidaksesi hyvin. Myötätuntoväsymys on aivan yhtä vaarallinen uupumisen muoto kuin mikä tahansa muu työuupumusta aiheuttava tekijä.
Mikä avuksi?
Ole yhteydessä esimieheesi, tiiminvetäjääsi tai työterveyteen. Pohdi, mikä omassa käytöksessäsi on edesauttanut tilanteen syntymistä, ja mitä sinun tulee muuttaa itsessäsi ja käyttäytymisessäsi – niin pelottavaa tai vaikeaa kuin se olisikin – ettei sama tapahdu uudelleen. Muista, että sinun hyvinvointisi on tärkeintä. Et voi olla hyödyksi kenellekään, jos voit itse huonosti ja olet ammentanut kaivosi tyhjiin vedestä.
Jos mahdollista, ota etäisyyttä uuvuttavaan ihmiseen. Vaihda kasvotusten tapaamiset puheluihin ja puhelut sähköposteihin sekä muistuta, että olet täällä töissä. Pysy lujana ja ammattimaisena kanssakäymisessäsi toisen kanssa. Joskus ihmiset ympärillämme taantuvat tietämättään lapsenomaisiksi, joten samoin kuin vanhempi asettaa lapselleen rajoja, joita ei saa ylittää, meidänkin pitää välillä turvautua tiukasti omien rajojemme vetämiseen ja niissä pysymiseen. Vaikka miten toinen kiukuttelisi, protestoisi, maanittelisi ja pyytäisi, päätös pitää.
Jos työtoveri vaikuttaa kaipaavan ammattilaisen apua, rohkaise häntä hakeutumaan työterveyteen tai puhumaan esimiehilleen. Suomessa vallitseva puhumattomuuden ja sisun kulttuuri saa monet pysymään haastavassa tilanteessa, joka ratkeaisi rohkeudella pyytää ja hakea apua.
Suosittelen lämmöllä kaikille empaatikoille Anita Moorjanin englanninkielisiä videoita Youtubesta. ”Am I An Empath Or A Doormat? (Or Both?!) And What Can I Do About It?” on auttanut allekirjoittanutta empaatikkoa paljon.
- SuperAssari Maarit
_______________________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari