Oksa katkeaa jalan alla, kuuluu terävä napsahdus. Vilkaisen olkani yli: eihän kukaan ole näkemässä? Ketään ei näy ja siirrän camon sivuun. Alta paljastuu huomaamaton purkki, löysin sen minkä etsinkin. Geokätkön.
Geokätkö on koordinaateilla etsittävä, ympäristöön piilotettu purkki, joka on usein hyvin huomaamaton ja ympäristöön sulautuva. Usein purkki on piilossa "camon" (tulee sanasta camouflage = naamiointi) takana. Periaatteessa se voi olla mikä vain mikä ei herätä huomiota, jopa ruosteinen metallinpala.
Geokätkö luodaan historiallisesti tai geologisesti kiinnostavaan paikkaan, ja samalla pyritään siihen että ympäristöä ei vahingoiteta. Kansallispuistoihin ja suojeltuihin ympäristöihin, sekä tietysti yksityisalueille laitettaviin kätköihin on oltava aina maanomistajan lupa. Kätkö voi olla myös aivan urbaanissa ympäristössä kertoen jostain kiinnostavasta sattumuksesta tai kohtaamisesta.
Itse olen löytänyt geokätköjä muun muassa Suomenlinnasta, Helsingin keskustasta ja melkein omalta takapihaltani. Niitä voi olla melkein missä vain, mutta asettamisessa on omat sääntönsä. Itse olen tähän mennessä löytänyt 95 geokätköä ja asettanut viisi. Salamyhkäisen harrastuksen aloitin heinäkuun lopulla, ja se on vienyt mennessään.
Minulla on runsaasti kätköilytarvikkeita, sekä itse etsimiseen että kätkön tekemiseen tarvittavia: kiipeilyhansikkaat, taskulamppu, metallilankaa, hiekkapaperia, erilaisia purkkeja, magneetteja, naamiointiteippiä...
(kuva: Jokierä.fi)
Geokätköily on antoisa harrastus. Samalla tulee liikuttua paljon ja tutustuttua uusiin paikkoihin, joissa ei ehkä muuten tulisi käytyä. Helsinki on avautunut aivan uudella tavalla. Geokätköily on maailmanlaajuinen harrastus ja kätköjä on ympäri maailmaa 2,75 miljoonaa. Siinä on jo muutama purkki kieltämättä, eikä Helsinki todellakaan ole ainoa paikka Suomessa.
Vaikka purkkeja koordinaateilla etsitäänkin, ja yleisesti joko älypuhelimeen saatavalla gps-sovelluksella tai gps-laitteella, on mahdollista etsiä kätköjä myös kivikautisesti niin kuin itse teen. Näen tämän sivuston karttojen avulla kätkön sijainnin, kirjoitan siitä muistiinpanot ja luonnostelen pienen aluekartan, ja etsin kätkön. Joskus käytän apunani kompassia ja Google Mapsia. Jos haluat aloittaa harrastuksen etkä ole kärsivällisimmästä päästä, suosittelen vähintäänkin gps-sovellusta.
Kuka voi etsiä geokätköjä?
Kuka tahansa, ja suurta osaa kätköistä voidaan etsiä lastenkin kanssa. Jokaisen kätkön omalla sivulla Geocaching-palvelussa on tietoa siitä, mitä suurin piirtein on odotettavissa maaston vaikeuden ja yleisen löydettävyyden suhteen. Lisäksi käytössä on attribuuttikuvakkeet, joista voi saada lisäinformaatiota. Itselläni on esimerkiksi yksi kätkö, jonka löydettävyys on 2,5 tähteä ja terrain eli maastoarvo on 1,5. Attribuutteina siinä on mm. kahlauskuvake, eli kätkön luo pääsy voi vaatia kahlaamista vedessä.
Jos terrain on 1, kätkön luokse pääsee pyörätuolilla.
Jos 3 tai enemmän, kätkö sijaitsee puussa tai jossain, minne pitää kiivetä pahimmillaan (4-5) jopa valjaiden avulla.
Mitä teen jos löydän kätkön?
Jos et ole rekisteröitynyt (ilmaiseen) geokätköilypalveluun ja et ole alan harrastaja, laita kätkö samalla tavalla takaisin miten sen löysitkin. Äläkä hiisku kenellekään. ;) Voit myös harkita vakavasti rekisteröitymistä.
Jos olet alan harrastaja, tiedät kyllä mitä tehdä. Nimimerkki ja päivämäärä lokiin, mahdollinen vaihtoesine, purkki samaan paikkaan mistä löytyikin, "Found it"- lokimerkintä nettiin ja matka jatkuu.
Minkä kokoisia kätköjä on olemassa?
Pienin on nanokokoa, eli vähän pienempi kuin sormustin. Suurin mihin olen törmännyt on ollut iso tarvikelaatikko.
Kuka voi tehdä geokätkön?
Geokätköilyharrastaja, jolla on kokemusta vähintään 20-30 geokätkön löytämisestä. Silloin tietää mistä pitää ja mistä ei, ja on saanut jo tarpeeksi kokemusta. Geokätkön asettaminen vaatii myös sitoutumista, koska niiden on tarkoitus olla mahdollisimman pitkäikäisiä. Vanhimmat suomalaiset kätköt ovat olleet samalla paikalla jo vuosia. Kätköjä täytyy myös säännöllisesti huoltaa, sillä loki täyttyy aina lopulta ja purkkikin voi vaatia huoltoa. Joskus purkkeja myös "jästitään". Se tarkoittaa sitä, että harrastukseen perehtymätön ja sitä harrastamaton eli jästi on joko vienyt purkin roskikseen roskana tai tehnyt sille muuta ilkivaltaa. Silloin purkki täytyy asettaa hyllylle, kunnes uusi purkki jopa uuden sijoituskohdan kanssa on saatu valmiiksi. Reaaliaikainen näkyvyys netissä on purkille tärkeää.
Geokätköily on siis huomaamattomasti tehtävää aarteenetsintää, ja jollei vallan hengitä harrastustaan, se on myös ilmainen tapa pitää hauskaa, kokea uusia paikkoja ja nähdä maailma uusin silmin.
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:30
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin