Maan päivää vietetään maaimanlaajuisesti 22. huhtikuuta, ja sitä on juhlistettu jo vuodesta 1970 lähtien. Juhlapäivällä halutaan muistuttaa ihmisiä ympäristön puhtaudesta, etenkin puhtaan ilman ja veden merkityksestä.
2000-luvulla tärkeiksi teemoiksi on noussut ilmaston lämpeneminen ja puhdas energia. Onkin hyvä miettiä, miten itse kukin voisi ympäristöä auttaa. Itse keräsin pari päivää sitten pussillisen roskia (mm. suklaakäärepapereita, rytistettyjä tölkkejä, mehupillin kääremuovia, rikottua lasia ja tupakantumppeja) kävelyreittini varrelta metsästä. Noiden mainittujen haitallisuudesta olen puhunut tässä postauksessa.
Pidetään huolta maapallostamme! Miten hengitämme jos puita ei enää ole? Mitä juomme jos puhdas vesi saastuu? Entä syötkö tulevaisuudessa enää kalaa kun meret (jopa Itämeri) ovat jo täynnä muovia? Tässä valaiseva artikkeli muoviroskan ongelmista meressä ja täällä juuri Itämeren muoviongelmasta.
Tinan valamista, confetteja, paperihattuja, tähtisadetikkuja ja ilotulitteita. Siitäkö on uusi vuosi tehty? Ne voivat ilahduttaa pienen hetken, muutaman tunnin, mutta käytännössä nautit roskaamisesta.
Miten voisit sitten viettää vähemmän kuormittavaa uutta vuotta? Pitääkö kaikki hauska kieltää?
Ei tarvitse. Tina kuuluu vaaralliseen jätteeseen, mutta myrkyllisten hevosenkenkien ostamisen sijaan voisit joko käyttää edellisten vuosien käytetyt tinat uudestaan tai valaa sokeria. (Jos sulatat sokeria ja harkitset sen syömistä, älä sulata samalla kauhalla millä olet käsitellyt tinaa.) Kun sokeri on sulaa, se kaadetaan nopealla liikkeellä vesiämpäriin kuten aiemminkin on toimittu. Uudenvuoden sokerin voi syödä tai laittaa biojätteeseen.
Tähtisadetikut ja raketin ammutut, jäähtyneet jämät menevät sekajätteeseen. Älä ainakaan jätä tähtisadetikkuja luontoon, sillä niissä on metallia. Käytännössä metalli ei maadu koskaan, vaikka se säiden pieksemäksi joutuukin.
Jos ymmärrät arvostaa lähiympäristöäsi ja luontoa, voi vuoden alussa kerätä rakettien jäämiä maasta. Rahaa et niistä saa, toisin kuin pantillisista juomatölkeistä ja pulloista, mutta hyvän mielen ja luonto kiittää. Naiivia olisi kuvitella, että roskaamalla työllistäisit siivoojia. Eiköhän maailmassa ole jo ihan tarpeeksi siivottavaa muutenkin, eikä siivoojia synny kuin sieniä sateella.
Pahvikääreet, kuten mäyräkoiran kotelo ja Juissi-tölkki menevät pahvinkeräykseen uusiokäytettäväksi. Nestettä sisältäneet pahvihylsyt pitää kuitenkin huuhtoa.
Lasipulloja ei kannata rikkoa, vaikka lasimurska niin kauniisti kimmeltäisikin ilotulitteiden valossa. Lasimurska on vaarallista eläimille, kuten ulkoilutettaville koirille, ja lasi ei maadu KOSKAAN.
Näillä pienillä eroilla teet jo enemmän. Tehdään yhdessä seuraavasta vuodesta parempi.