Kuulostaako lause tutulta otsikolta? Taas olet jotain mennyt tekemään väärin, etkä osaa uutisoinnin perusteella tätäkään tehdä. Tätä et osaa, tätä et tiennyt, tätäpä et tullut ajatelleeksikaan, tyhmä ja hidas kun olet.
Erilaisten ja toisenlaisten toimintatapojen uutisointi porautuu ihmisen epätäydellisyyteen. Et taaskaan osannut tehdä mitään oikein. 69 liikettä, jotka teet sängyssä väärin. 365 asiaa, jotka teet vuodessa turhaan. 112 väärää tapaa soittaa hätäkeskukseen. Näin olet aina hengittänyt väärin, pukenut vaatteet, pyyhkinyt takapuolesi tai tiskannut astiasi.
Miksi mennä negatiivisen kautta? Kyllähän sitä tulee helpommin klikattua, kun ei halua kuulua niihin tampioihin, jotka eivät tätäkin hommaa tajunneet. Ja kun "uutinen" avautuu, huomaa että oikeastaan tiesikin listatut asiat jo entuudestaan. Rautatiekiskoa väännetään niin että varmasti tyhmempikin ymmärtää.
Haluaisin vastapainona tuoda positiivisemman vireen pinnalle. Kannustamista, arvostamista, toisen kohtaamista. Miltä kuulostaisivat seuraavat:
"10 asiaa, jotka olet tehnyt aina oikein"
"1000 asiaa, jotka tekevät ainakin jonkun onnelliseksi"
"7 kehua, jotka kannattaa itselleen sanoa päivittäin"
95% mediassa esiintyvistä uutisista mässäilee jollain tavalla ikävillä tai ahdistavilla aiheilla. Kuolema, sota, sairaudet, henkinen pahoinvointi, raiskaukset, pelot, viha, salaliittoteoriat, juorutkin. Päivälehtien otsikot huutavat suurilla mustilla kirjaimilla kadotusta ja tuhoa, oli kyseessä sitten pakolaiset, kohuparin ero tai Asikkalassa ojaan kaatunut lehmä.
Sosiaalisessa mediassa sama meno jatkuu ja ihmiset jakavat kauhistuttavia ja inhottavia asioita minkä kerkiävät. Saan olla klikkailemassa ahdistavia uutisia pois feedistäni joka päivä. Olen toki itsekin kirjoittanut mm. masennuksesta, mutta kirjoitan välillä myös kevyemmistä aiheista ettei järki mene. Yksi vain "hyviä" uutisia sisältävä nettisivu on Guutiset. Siellä voi lisäksi äänestää, oliko mainittu uutinen omasta mielestä miellyttävä.
Myös omassa elämässä voi itse kukin listata asioita, jotka ovat hyvin. Sen lisäksi, että elämme yhteisessä maailmassa, myös jokaisen ihmisen oma elämä on oma maailmansa. Muita kiinnostavia ja arjen kauhurealismia väistäviä maailmoja on esimerkiksi musiikin ja kirjallisuuden maailmat.
Musiikin maailmoina hyvinä esimerkkeinä omalla kohdallani esiintyvät edukseen Vivaldin Neljä vuodenaikaa, animemusiikki, Nightwish ja Finntroll.
Kirjallisina maailmoina suosittelen Terry Pratchettin "Discworld"-sarjaa eli Kiekkomaailmaa. Kirjoja on kymmeniä, ne ovat fantasiaa ja teksti kukkii mustaa huumoria liittäen mm. Shakespearen, Tolkienin ja Tuhkimon härskisti kummallisiin kiekuroihin. Muita mielenkiintoisia ja rentouttavia kirjoja ovat mm. Burnettin "Salainen puutarha" ja tietenkin Harry Potterit. Nuorempana luin hyllykaupalla juuri fantasiaa ja scifiä. Nykyään menee tietokirjojen lisäksi satunnaiset romaanit eri genreistä. Tällä hetkellä luettavana on Kafkan "Oikeusjuttu", joka sisältää erittäin mustaa ja ajoittain vaikeatajuista huumoria. Se kuitenkin vetoaa minuun.
Vaikka minulla onkin vaikea masennus, pyrin pitämään rutiinin yllä. Ja joistakin asioista pystyn tässäkin mustuudessa nauttimaan:
- Go-lautapeli (muistuttaa shakkia, mutta vallataan alueita)
- bloggaaminen
- rauhallinen instrumentaalinen musiikki
- juustot
- hetki ennen nukahtamista
- se että saa nukuttua
- raikas päänahka suihkun jälkeen
- se että atooppinen iho ei kutia
- eläinten rapsuttelu
- äänieditointi
- varikset
- tv-ohjelmista "Taste", "Elementary" ja aivot narikkaan- tyyppisenä iltakatsottavana "Rikkaiden deittipalvelu"
Uskon, että jokainen voi löytää ainakin yhden hyvän asian elämästään, jopa jokaisesta päivästä. Synkkiä aiheita on helppo mutustaa, mutta olisi tärkeää huolehtia omasta henkisestä hyvinvoinnistaan. Mainostenkin ignooramisen voi oppia.