Piirtelin katuliiduilla viimeksi itseäni yli 20 vuotta nuorempien kanssa. Olen siitä asti halunnut omat katuliidut, ja onhan haluun voinut vaikuttaa sekin, miten eräs Facebook-kaverini päivitti kuvia omista katuliitutöistään. Tuli olo: minäkin haluan!
Välillä olen törmännyt siihen, että jotkut herneitä aamuin illoin nenäänsä vetävät ovat urputtaneet katuliitupiirrosten - olivatpa ne sitten lasten tekemiä tai eivät - olevan töherryksiä ja rinnastettavissa graffiteihin. Itse kannatan sitä, että lapset piirtävät katuun, ja etenkin nillittäjien kotipiha pitäisi piirtää täyteen värikkäitä kuvia. Katuliitupiirroksista ei ole haittaa, sillä sade pesee jäljet. Jos pelkää kenkiinsä tarttuvan liitupölyä, voi ottaa harjan kauniiseen käteen ja harjata kenkänsä, tai vaihtoehtoisesti levitoida piirrosten yli. Tai jäädä kotiin murjottamaan.
Välillä tuntuu siltä, että kaikesta kivasta urputetaan. Kaikki pitäisi kieltää, koska joillakin aikuisilla on paha olla. Kokeilisivat itse piirtämistä. Näkisivät miten värikäs liitu luo kauniita kaaria maahan, geometrisiä kuvioita tai elefantteja, tai asfalttikuopan yli hyppääviä tikku-ukkoja. Itse olen piirtänyt aika lailla kaikkea lohikäärmeestä mandalaan. Seuraavaksi haluan luoda kolmiulotteisen kuvan. Haluan hätkähdyttää, yllättää, ilahduttaa. Ja vielä enemmän jos joku siitä ärsyyntyy, niin minähän teen lisää. Kuka sanoi, että katuliidut olisivat vain lapsille?
Tässä teille haaste:
Hanki katuliituja ja piirrä maahan jotain kaunista. (Hyvän maun mukaista tietenkin.) Ota siitä kuva ja jaa vaikka Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä hashtagillä #katuliituhaaste.
Vaaleanpunaista ja pinkkiä näkee nykyään hyvin sukupuolitetusti. Tyttölapsiksi identifioituvilla ja naisten asuissa ja asusteissa. Joskus miehellä saattaa olla vaaleanpunainen paita tai kravatti.
Vaaleanpunaisen liittyminen nykyaikana juuri feminiinisiin piirteisiin on aika hassua, sillä vielä 1800-luvulla juuri pojat puettiin vaaleanpunaiseen.
1800-luvun Englannissa vaaleanpunaista käytettiin poikalasten vaatetuksessa ja aikuiset miehet suosivat tummanpunaista. Vaaleanpunaista pidettiin maskuliinisena värinä, ja tytöt puettiin usein valkoiseen ja siniseen. Nykyään vaaleanpunainen yhdistetään tyttöihin ja naiseuteen ja vastaavasti sininen poikiin ja miehuuteen. Tyypillisesti tytöille suunnatut lelut tehdään vaaleanpunaisiksi. Vaaleanpunainen on muuttunut maskuliinisesta väristä feminiiniseksi väriksi 1930- ja 1940-lukujen aikana, jolloin myös sininen on muuttunut poikien väriksi. -Wikipedia
Vaaleanpunainen tytöillä ja naisilla on siis kutakuinkin uusi asia, joten sekin miksi siitä meuhkataan niin paljon, on jokseenkin naurettavaa.
Itse liittäisin vaaleanpunaisen ihastumiseen, pehmeään rakkauteen ja herkkyyteen. Ja onhan se yhdistelmä punaista ja valkoistakin. Yhdistelmä rakkautta ja viattomuutta ehkä?
Kirja "Symbolit ja merkit - alkuperä ja merkitys" (Gummerus) kertoo vaaleanpunaisesta hyvin lyhyesti ja kapea-alaisesti:
Vaaleanpunainen symboloi aistillisuutta. - - - Vaaleanpunaisen värin yhteys homoliikkeeseen sai alkunsa toisesta maailmansodasta, jolloin natsit pakottivat homot käyttämään vaaleanpunaisia kolmioita. Väri on nykyisin Gay Pride -liikkeen symbolinen tunnus.
Tosin eipä taida olla enää virallisin väri, vaan sateenkaaren kaikki värit liitetään Prideen. Kirjan tekijä oli hyvin niukkasanainen vaaleanpunaisen suhteen ja kuvituskuvina oli Roosa-nauha sekä kuva homoparista. Hyvin kapeakatseista. Tosin tuo kirja on vain yksi symbolikirja, ja monissa muissakin symboliikkaan liittyvissä jutuissa on puutteellista tietoa.
Vaaleanpunaista ja pinkkiä näkee siis nykyään suurimmaksi osaksi naissukupuolelle suunnatuissa tuotteissa (vaatteet, kynsilakka, lelut ((mikä taas on ristiriitaista, sillä lelut kuuluvat kaikille, itse leikin autoilla ja Legoilla, ja ihan normaali minusta on kasvanut ;) )), jopa tavalliset vasarat saattavat olla vaaleanpunaisia. Mikäs siinä jos joku sellaisen haluaa, ei se ole minulta pois. Silti ärsyttää kun sitä vaaleanpunainen = tyttömäisyys alleviivataan niin kauheasti.
Jospa unohdetaan sukupuolitukset ja mennään luontoon. Luonnossa vaaleanpunaista näkyy siivekkäissä (linnut, perhoset, kuoriaiset, hämähäkit jne.), auringonnousussa, auringonlaskussa, kukissa ja kasveissa. Flamingot ovat vaaleanpunaisia väriltään, koska ne syövät katkarapuja, joiden sisältämä karotenoidi värjää höyhenet. Ilman kyseistä ruoka-ainetta flamingot ovat arkisemman näköisiä.
Vaaleanpunainen on väri siinä missä muutkin. Ja taiteessa sitäkin käytetään. Mielestäni tätä väriä pitäisi kohdella yhtenä väreistä. Maailmasta tulee liian mustavalkoinen, jos värit sidotaan tiukasti tiettyihin rooleihin.
Näin lähestyvän joulun alla tulee törmänneeksi punaisiin asioihin, koska punainen ja valkoinen yhdistetään jouluun. Itse en ole niin punaiseen kallellaan, pidän enemmän viileämmistä sävyistä. Pieninä annoksina punainen on ihan kiva. Punainen antaa lämpöä, tekee kotoisaksi, lisää ruokahalua ja ilmaisee energiaa. Se on juhlallinen. Se liitetään rakkauteen ja intohimoon, mutta myös aggressioon, sotaan ja vihaan. Marsia pidetään punaisena planeettana, ja Mars oli myös roomalaisten sodan jumala.
Punainen on hyvän onnen ja hedelmällisyyden väri, mutta myös vihamielisyyden, sodan, vaaran ja helvetin tulen väri. Punainen varoittaa menemästä pidemmälle, mutta se voi myös olla toiminnan ärsyke sekä poliittisesti (vallankumous) että emotionaalisesti.
(Kirjasta Symbolit ja merkit - alkuperä ja merkitys, Gummerus)
"Lady in red", "vihan punainen", "nähdä punaista" ja "punastua". Punainen liitetään myös vereen ilmiselvästä syystä. On spekuloitu, että Punahilkan viitan punainen väri viittaisi kuukautisiin, jolloin taas susi näyttäytyisi viekoittelevana, uhkaavana maskuliinisuuden voimana, joka saalistaa nuoria tyttösiä. Punainen ja veri liitetään myös vampyyreihin, ja sitä kautta taas seksuaalisuuteen.
Punaista käytetään tehostamaan asioita. Pelipaidoissa punainen on saattanut innostaa pelaamaan paremmin, jolloin voittokin on ollut todennäköisempi. McDonald'sin väreihin kuuluu punainen ja keltainen; punainen herättää ruokahalun ja keltainen hoputtaa kiireen tuntuun. Ovelaa pikaruokaketjulta. Punaista näkyy usein myös alennuslapuissa huomion herättäjänä. Saadaan jo muutenkin visuaalisesti ylivirittynyt ihminen keskittymään edes hetkeksi: tuo tuote on alennuksessa, minäpä ostan sen.
Punaista käytetään logoissa, nimissä tai muussa tekstissä korostamaan jotain asiaa. Cityn väreinä käytetään punaisen lisäksi valkoista ja mustaa. Pelkkä mustavalkoisuus ei erotu niin hyvin, ja punainen tausta valkoisella tekstillä tuo tehokkuuden ja tässä hetkessä olemisen tuntua. Myös Verkkokauppa käyttää punaista, ja kursiiviteksti lisää mielikuvaa nopeudesta.
Punainen on siis kärjistettynä stimuloiva, ja viehkoimmillaan lämmin ja seksikäs.
Missä punaista oikeastaan näkee, jos mainontaa, vaatteita ja liikennemerkkejä ei lasketa mukaan?
Luonnossa punaiseen törmää ehkä helpoiten marjoissa, kasviksissa ja hedelmissä, sekä kukissa.
Hedelmien ja marjojen punainen väri kertoo kypsyydestä, joskus myös myrkyllisyydestä, ja kukissa voimakas väri houkuttaa hyönteisiä. Syksyllä monet lehdet punastuvat.
Aurinkoon liittyvät ilmiöt voivat näkyä joskus punaisen sävyissä: auringonlasku tai revontulet. Myös tuli liitetään punaiseen sekä lämmön että sävyjen puolesta. Hiillos on lohenpunainen ja kipinät punertavia.
Etenkin lentävien olentojen (linnut ja hyönteiset) väreissä on punaista. Leppäkertun punainen väri toimii uhkauksena: en ole hyvänmakuinen, älä siis syö minua. Leppäkertun nimi tulee lepästä, jonka leikkauspinta muuttuu punertavaksi. Se on liitetty vereen.
Sananen joulun punakkuudesta
Vaatteet: Vaikka kuvittelemmekin, että teemme vapaita valintoja pukeutumisessa, on kaupoilla aika iso rooli ideoiden istuttamisessa mieleen. Joulun alla vaatemallistossa on mustaa, harmaata ja punaista, harvemmin muita värejä. Punainen liitetään sinnikkäästi lähinnä jouluun, ja jos haluat vaatekaappiisi sitä väriä keväällä, hyvin todennäköisesti joudut menemään second hand -liikkeeseen. Itselleni tulee mieleen, että meidät yritetään tunkea tiettyyn jouluiseen muottiin. Punainen vaate on yhtä kuin jouluisuus, lähimmäisenrakkaus ja se lämmin mökki keskellä Lapin tykkylumikuusista maisemaa.
(Kenkien kohdalla asia onkin toinen. Punaiset korkokengät liitetään "hempukkaan" tai vaaralliseen naiseen, koska hei, itsetietoinen nainen on aina vaarallinen. Sanotaan, että punaisia kenkiä käyttävä ihminen haluaa huomion aina itseensä. Voi olla joidenkin kohdalla tottakin, mutta tuskin asia on aina näin. Väreistä tehdyt mielikuvat istuvat tiukassa.)
Koristeet: Punaisia sydämiä, palloja, tonttulakkeja, kynttilöitä... Kyllähän ne näyttävät hyvältä valkoisen kanssa, mutta miksei kukaan sitten käytä ambulansseja, lääkekapseleita ja lääkesalkkuja koristeena?
Koska se ei ole seksikästä, that's why. Ja ehkä se alkaisi ahdistaa ihmisiä, koska eihän rakkaaseen jouluun saa liittää mitään ikäviä mielikuvia. Ja se taas on ihan älytöntä, sillä aina on joku joka pahoittaa mielensä, kinkku palaa ja kaikilla on hirveä stressi. Ehkä punainen onkin joulustressiä parhaiten kuvaava väri?