Sokos on joutunut valtavan hyökkäyksen kohteeksi ilmoitettuaan, ettei enää ota turkiksia ja turkissomisteita valikoimiinsa. MTK on vaatinyt kauppaketjulta julkista anteeksipyyntöä. Useat kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat ovat haukkuneet Sokosta julkisesti ja vaatineet kauppaketjua myymään turkiksia.
Tämä täysin ylimitoitettu hyökkäys tuo julkiseksi sen valtavan painostuskoneiston, joka Suomessa toimii. Tämä koneisto on syy siihen, miksi turkiseläinten oloja parantaneet esitykset ovat kaatuneet ja miksi Suomen eläinsuojelulain uudistus ei etene. Suomessa on erittäin aggressiivinen ja vaikutusvaltainen lobbausryhmittymä, joka ei pelkää käydä poliittisten tai kaupallisten toimijoiden kimppuun heidän yrittäessään tehdä eettisiä linjauksia. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto rekrytoi aktiivisesti erityisesti kokoomuspoliitikkoja palkkalistoilleen ja jakaa avokätisesti vaalirahaa kansanedustajille.
Järjettömintä tässä on se, että Sokoksen mukaan päätös luopua turkiksista on tehty ”asiakkaiden kysynnän ja ketjun itsenäisesti tekemän kaupallisen harkinnan perusteella”. Sokoksen mukaan ”kyse on normaalista valikoimaratkaisusta, johon moni muukin suuri muotialan toimija on viime vuosina päätynyt”. Markkinataloudessa kaupat saavat luopua kannattamattomien tuotteiden myynnistä. Kun kyse on turkisteollisuudesta, kokoomus ja keskusta kannattavat näköjään suunnitelmataloutta ja haluavat painostaa yrityksiä myymään tuotteita, joita ne eivät halua myydä ja joille ei ole markkinoita.
On syy siihen, miksi suomalaiset eivät halua ostaa turkiksia. Turkistarhaus on eläintuotannon julmimpia muotoja. Ketut ja minkit ovat villieläimiä, jotka eivät voi hyvin häkeissä. Kuluttajat vaativat jatkuvasti eettisempiä tuotteita ja odottavat yrityksiltä vastuullisuutta.
Kuluttajia on turha käskeä boikotoimaan yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä. Sen sijaan olisi hyvä tarkastella omaa politiikkaansa. Hinnan keskustan, kokoomuksen ja MTK:n eläinsuojeluvastaisuudesta maksavat tuottajat. Nämä ihmiset laittavat koko omaisuutensa kiinni tuotantoon, jolle ei enää Suomessa ole kysyntää.
Eettinen tuotanto on kasvava trendi. Yleensä maailmalla menestyvät ne, jotka uskaltavat olla edelläkävijöitä. Suomelle olisi etu olla mukana tässä joukossa. Ikävä kyllä markkinatalous näyttää Suomessa suojelevan eläimiä paremmin kuin hallituspuolueet.