Kun Conchita Wurst voitti Euroviisut, kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara paheksui parrakkaan naisen voittoa, sillä hänestä Conchita oli puistattava ilmestys. Silloin Asko-Seljavaara kysyi: “Mitä epänormaalia keksitään ensi kevääksi? Kohta esitetään kehitysvammaisia tai synnynnäisiä epämuodostumia viihdeohjelmassa.”
Sitten tuli Pertti Kurikan Nimipäivät, kehitysvammaisten punkbändi, ja näytti konservatiiveille pitkää nenää.
Voiton jälkeen internet täyttyi sirpaaskoseljavaarista, ihmisistä, jotka paheksuivat, kauhistelivat ja olivat vihaisia. Paheksuttiin viisujen politisointia, huonoa musiikkia, Suomen häpäisyä ja vammaisten hyväksikäyttöä.
Jotkut äänestivät Pertti Kurikan Nimipäiviä, koska pitävät punkista ja heistä biisi oli hyvä. Toiset äänestivät Pertti Kurikan Nimipäiviä, koska se erottui joukosta ja oli jotain erilaista. Ja jotkut äänestivät Pertti Kurikan Nimipäiviä, koska halusivat osoittaa solidaarisuutta vammaisille, sille, että nämä marginaaliin sysätyt ihmiset saavat vihdoin ottaa lavan haltuun omina itseinään.
Monet muistavat vielä, kuinka Lordin valintaa kauhisteltiin samoista syistä, kuin nyt PKN:n. Hevi ei sopinut viisuihin, biisi oli huono ja Suomen maine menisi pilalle. Nyt erilaista ovat kuitenkin ne ihmiset, jotka paheksuvat PKN:n voittoa väittäen puolustavansa vammaisten oikeuksiin. Omalla Facebook-seinälläni heitä verrattiin tykinkuulina käytettyihin kääpiöihin.
PKN on tehnyt musiikkia yli viisi vuotta. He tekevät juuri sellaista musiikkia kuin itse haluavat. Heidät tunnetaan Kalliossa ja Kallion ulkopuolella kovana keikkabändinä ja mielettömän asenteen omaavana punk-bändinä. He näyttävät keskaria, he karjuvat lavalla ja he puolustavat vammaisten oikeuksia kumartelematta ketään.
Vammaisilla on oikeus haluta tehdä musaa. Heillä on oikeus olla punkkareita. Heillä on oikeus ottaa lava haltuun. Heillä on oikeus haluta voittaa. PKN:n voiton ja “vammaissympatiaäänien” tekopyhä kauhistelu ei ole vammaisten oikeuksien puolustamista, vaan heidän sysäämistään takaisin marginaaliin. Se on vammaisten alentavaa holhoamista, jossa kukaan ei kysy, mitä nämä ihmiset itse haluavat. PKN kun halusi voittaa viisukarsinnat ja lähteä Wieniin.
Euroviisuissa ei ole koskaan ollut kyse pelkästä musiikista, vaan myös suvaitsevaisuudesta ja erilaisuuden juhlimisesta. Politiikka on aina ollut vahvasti läsnä viisuissa. Äänestykseen ovat vaikuttaneet sodat, naapuruussuhteet ja halu osoittaa solidaarisuutta sorretuille vähemmistöille. On syy miksi viisuja pidetään sateenkaarikansan jouluna. Se on monimuotoisuuden juhla.
PKN voitti siksi, että he erotuvat joukosta hyläten kaikin tavoin perinteisen viisu- ja popgenren.
Ja Pertti Kurikan Nimipäivien anarkistinen asenne sopii loistavasti Euroviisuihin.
Mä en haluu asuu missään asuntolassa
Mä en haluu asuu missään laitoksessa
Mä haluan asua Kalliossa
Pommisuojassa rauhassa
Kalliossa on hyvä olla
Töölössä on tyhmää olla
Kalliossa on aina hauskempaa
Ja enemmän paikkoja harrastaa
Mä kaipaan vähän kunnioitusta
tasa-arvoa elämään
Mä tarvin vähän kunnioitusta
ihmisarvoa elämään
Seuraa Emmaa facebookissa.