Helsingin metsät ovat koko Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen monimuotoisia ja arvokkaita. Upeilla kaupunkimetsillä, yhtenäisillä viheralueilla, rakentamisesta vapailla rannoilla ja saarilla on mittaamaton arvo, jota emme aina osaa arvostaa. Helsingin rakentamista ohjaava yleiskaavaluonnos on parhaillaan kommentoitavana. Nyt on oikea aika ottaa kantaa kaupungin luontoalueiden puolesta.
Helsingissä on erityistä luonnonläheisyys. Yleiskaavan pitäisi vaalia tätä ajatusta. Tein kolme vuotta sitten valtuustoaloitteen metsäisen suojeluverkoston perustamiseksi Helsinkiin. Esitys verkostosta valmistuu tänä keväänä. Meidän on pystyttävä turvaamaan luonnonsuojelualueet myös yleiskaavassa. Rakentamattomat ja rakennetut viheralueet pitää selvästi erottaa toisistaan.
Vihreiden ehdotuksesta kaupunkisuunnittelulautakunta kehotti jo virastoa valmistelemaan luonnon suojelua kuvaavan kaavamerkinnän. Yksi vihermerkintä, jossa liikunnalle, virkistykselle ja luonnonsuojelulle varatut alueet niputetaan yhteen, ei missään nimessä riitä. Luontojärjestöjen esittämä viher- ja virkistysalueiden jako kolmeen luokkaan on hyvä ehdotus, jonka pohjalta alueiden tosiasialliset luonteet saataisiin paremmin näkyviin.
Yleiskaavaluonnoksen ns. pikselimalli antaa hyvät välineet kaupunkirakenteen tiivistämiselle: rakennetaan korttelikaupunkia ja enemmän asuntoja paikkoihin, jotka on varattu pääasiallisesti rakentamiselle. Arvokkaita luontokohteita se ei kuitenkaan turvaa. Luontokohteiden tulisi saada kaavassa selvästi isompi painoarvo. Taistelua yksittäisistä luontoalueista ei pidä jättää ainoastaan asemakaavojen laadintaan.
Helsingin luonto on ainutlaatuista. Tiivis rakentaminen tarvitsee vastapainokseen metsiä, joissa ihmiset voivat hengittää ja joissa helsinkiläiset lapset pääsevät kiipeilemään puihin ja tonkimaan multaa. Emme saa rakentaa kaupunkia kieltämällä tulevilta helsinkiläisiltä oikeutta lähiluontoon.
2 kommenttia
3001Europa
14.2.2015 12:08
Tässäpä on hyvä mielipide. Kaupunkilaisetkin ovat henkis-fyysisiä kokonaisuuksia, joiden hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti myös lähiluonto ja siis kaupungin metsät. Myös kaupungin mikroilmasto paranee, kun puut puhdistavat ilmaa. Myös aivomme ja muu kehomme voivat paremmin kun ne saavat metsien puhdistamaa raikasta ilmaa ja töissäkin jaksaa paremmin. Tämä vaikuttaa henkisesti ja sosiaalisesti myönteisesti.Tämä on hyvä tietää niidenkin päättäjien, jotka haluavat hakata Helsingin metsät. Elävä Helsinki tarkoittaa myös Helsingissä eläviä metsiä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
licence27
22.2.2015 00:06
Puhutaankohan tässä nyt samasta Helsigistä jossa olen opiskellut. Aika paljon sinne tarvis vihreää lisätä että voisi puhua luonnonläheisyydestä. Varmaan sitä metsääkin jostain löytyy ja suurin hirvilauma jonka olen nähnyt yritti kovasti löytää metsää Helsingistä.
Täytyykö metsien alle sitten louhia luolia asunnoiksi ja toimistoiksi vai tehdä olemassa olevien talojen tilalle suurempia ja korkeampia taloja?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin