Helsinki ratkaisee tänä syksynä, hakeeko kaupunki Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Arvonimessä on kyse siitä, että julkisissa hankinnoissa sitoudutaan reiluuteen. Reilun kaupan järjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupassa. Pienviljelijöille taataan tuotteistaan vähintään takuuhinta ja suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. Lisäksi lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty ja tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä.
Reiluus ei vaadi kaupungilta suurta panostusta, mutta sen merkitys viljelijöille on suuri. Suomessa Reilun kaupan kaupunkeja ovat jo mm. Pori, Tampere, Joensuu ja Lohja sekä rakas naapurimme Espoo, joka on nyt haastanut Helsingin hakemaan arvonimeä. Maailmalla hankintojensa vastuullisuutta parantavien kaupunkien määrä ylitti toukokuussa 1000, mukana mm. Lontoo, Kööpenhamina ja Amsterdam. Reilun kaupan kaupungiksi ryhtymisestä
tekemäämme aloitetta käsitellään kaupunginhallituksessa tänään ja valtuusto päättää asiasta myöhemmin syksyllä.
Reilun kaupan kaupunki -hankkeessa on kyse myös kunnallisesta demokratiasta. Viime valtuustokaudella viiden valtuustoryhmän puheenjohtajat tekivät aloitteen arvonimen hakemisesta. Kaupunginvaltuuston enemmistö päätti, että arvonimeä haetaan. Virkamiehet eivät noudattaneet päätöstä ennen valtuustokauden loppumista ja päätös jäi toteuttamatta.
Nyt kaupunginhallitukselle esitetään samaa jo kerran hylättyä vastausta vedoten siihen, ettei kaupunki tee järjestötoimintaa. Järjestötoiminnasta ei tässä ole kyse yhtään sen enempää kuin vaikkapa World Design Capital -vuoden tai MTV Music Awards -tapahtumissakaan, vaan näkymisestä maailmalla positiivisen toiminnan kautta. Helsinki on sitoutunut reiluuteen. Kaupungin oman strategian mukaan Helsinki on ”eturivin toimija
globaalissa vastuunkannossa”, muun muassa hankintapolitiikassaan.
Kaupungin imagon kannalta on tarpeellista liittyä maailmaa reilummaksi kehittävään tuhannen kaupungin rintamaan. On erikoista, että näin pienestä asiasta on pitänyt kamppailla vuosikausia, kun Helsingillä ei ole tässä kuin voitettavaa. Arvonimi on merkittävä signaali yritysmaailmalle sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullisen tuotannon välttämättömyydestä.
Helsingin on nyt sitouduttava reiluuteen - kaupunginvaltuuston oman strategian mukaisesti.
Emma Kari (Vihr.)
Silvia Modig (Vas.)
Thomas Wallgren (Sdp)
(Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 19.9.2011)
4 kommenttia
Anonyymi
19.9.2011 16:58
"Arvonimessä on kyse siitä, että julkisissa hankinnoissa sitoudutaan reiluuteen."
Julkisissa hankinnoissa voitaisiin sitoutua myös reiluuteen veronmaksajaa kohtaan. Kustannustehokkuus julkisissa hankinnoissa on otettava huomioon. Allekkirjoittaneiden listaa katsoessa tulee mieleen että nämä pilvilinnoissa elävät maailman parantajat ovat taas asialla, tämä siksi mitä kaikkea muuta "hyvää" olette saaneet Helsingissä aikaiseksi.
Mitä tämä "arvonimi" sitten euroissa kustantaa, sen osaat varmaankin kertoa?
Paljon esim. kouluruoka maksaa reilunkaupan ruokana?
Kaupungin imago ei juurikaan tästä muutu vai meinaatko että esim. turistit jättävät tulematta kun Helsinki ei ole tämän hienon arvonimen piirissä?
Emma Kari ja kumppanit ovat huolissaan kaikista muista paitsi stadilaisista verojenmaksajista, perusduunareista. Reilunkaupan imagot, sosiaalikeskus satamat, pakolliset kasvisruokapäivät jne.
Mitä me tästä oikeasti hyödymme?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
19.9.2011 17:08
Jospa sinä emma ottaisit kiikarit pois silmiltäsi jotta näkisit lähemmäksi. Kotimaan asia ja työolot vaativat myös kipeästi korjausta. Miksi reilunkaupan standardeja ei ole kotimaassa toimiville yrityksille ja työn antajille. Esim. MacDonald´s, Loomis ja monet muut firmat sortavat törkeästi suomalaisia työntekijöitään täällä koto-Suomessa. Lopeta tuo tekopyhä lässytys ja auta kanssasuomalaisiasi
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anonyymi
21.9.2011 22:24
Jospa sinä anonyymi hankkisit ensin faktatietoa oman lässytyksesi ohelle. Suomen laki ja työehtosopimukset ovat aikamoisia reilun kaupan standardeja. Suomen McDonaldsia tarkempaa tessin tuijottajaa ei taida alalla olla. Niin ja suosittelen matkustamista myös Tallinnan viinanhakureissua pidemmälle. Vaikka edes sitten käymään siellä Tukholmassa ilman armotonta hedaria.
Vastaa kommenttiinPs. Suosittelen myös peruskoulun käymistä loppuun niin yhdyssanatkin alkavat loksahdella paikoilleen.
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
24.9.2011 19:39
Reilusta kaupasta on tehty laskelmia, eikä mitään lisämaksuja hommaan liittynyt, joten lopettakaa tuo asenteellinen tekoitkeminen veronmaksajien rahoista, kun ette edes tiedä asiasta mitään. Hyvä Emma, Silvia ja Thomas! Hienoa että joku tässä kaupungissa jaksaa yrittää näistä ankeista marisijoista huolimatta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin