Myönnän. Olen välillä päättämätön. Miljoona eri vaihtoehtoa sinkoaa mieleeni yhtä aikaa tai tasapäistä taistelua käydään korvieni välissä kahden vaihtoehdon välillä. Joskus joudun laittamaan asialle stopin; joko menen nukkumaan ja päätän myöhemmin, ja jos sekään ei auta, heitän kolikkoa. Olen jahdannut kodinkoneliikkeen tekniikkaosastolla kolikonheitostani karannutta 50 senttistä pitkin käytäviä antaessani kolikon päättää ostanko haluamani pelikonsolin nyt vai en. Kolikko suositteli ostoa ja tiesin sen oikeaksi vastaukseksi, koska koin helpotusta ja iloa. Ostin konsolin ja yli 10 vuoden jälkeen se on edelleen käytössä.
Törmäämme välistä väkisinkin suuriin päätöksiin - suurempiin kuin minun pelikonsolidilemmani – ja kolikon heitto ei tosiaankaan ole ensimmäisenä mielessä. Päätöksestä pitäisi saada paras irti ja ajatuksissa kummittelevat miljoonat eri mahdollisuudet. ”Mietin tätä myöhemmin”, saatat todeta ja venyttää päätöksen tekemistä, kunnes ollaan jo kipupisteillä ja tartteis tehdä jotain.
Päätöksien tekeminen hermostuttaa ja pelottaa enemmän tai vähemmän itse kutakin. Varsinkin, kun vaakalaudalla on oma työ, oma elinkeino, vähemmästäkin alkaa puntti tutista. Sorrumme liian vatvomisen puolelle, vatkaten plussia ja miinuksia päässämme eri vaihtoehdoista, ja kenties olemmekin pian umpikujassa. Miten tässä nyt näin kävi?
Hillary Retting, tuottavuuskouluttaja ja kirjailija, kertoo kirjassaan The 7 Secrets of the Prolific, että päättämättömyys on tavallisin syy siihen, miksi asiat jäävät roikkumaan. Rettingin mukaan päättämättömyys voi vahingoittaa yrityksen (ja työntekijänä oman itsesi) perusteita, sillä ”Pyöritellessämme mielessämme eri vaihtoehtoja, liikumme poispäin tuottavista toimista ja päätöksistä kohti tuottamattomia toimia ja päätöksiä.”
On hyvä ottaa huomioon eri vaihtoehtoja, kuunnella muiden mielipiteitä ja konsultoida viisaampiaan, kunhan päätöksenteossa sitten todella myös edetään.
Pahiten jarrut pohjaan saa iskettyä keskittymällä täydellisyyteen; joustovaroja ei saa eikä voi olla, kaiken pitää mennä prikulleen kuvittelemallani tavalla nappiin tai muutoin tapahtuu olevinaan jotain kamalaa. Retting rohkaiseekin päätöksiin muistuttamalla, että kukaan ei voi mitenkään nähdä tulevaan ja ottaa kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja huomioon. On pystyttävä olemaan joustava ja tehtävä päätös sillä ajatuksella, että tuli mitä tuli, selviän siitä kyllä olemalla joustavalla ja mukautumalla tilanteeseen. Liika suunnittelu myös tappaa mahdolliset yllättävät onnenpotkut.
Retting huomauttaa myös, että päätöksiä ei voi jättää tekemättä sen pelossa, että epäonnistuu. Epäonnistumista pelkäävät henkilöt riitelevät itsensä (ja muiden) kanssa ottamalla huomioon kaikki epäonnistumiseen johtavat mahdolliset ja mahdottomat skenaariot. Strategia, jossa pyritään estämään kaikki epäonnistumiset, itse asiassa luo enemmän mahdollisuuksia epäonnistumisiin tappamalla joustavuuden ja rentouden. Retting rohkaiseekin näkemään mahdollisen epäonnistumisen voin ovena uuteen; uusi tieto antaa mahdollisuuden muuttaa suuntaa, mukautua ja päästä näin askeleen lähemmäs menestykseen.
Loppupelissä vastuu päätöksestä on sinulla. Retting ohjeistaa tekemään päätöksen sen mukaan mitä oma sisin sanoo. Monella yrittäjällä (ja työntekijällä) on oma sisäinen tunteensa, joka kertoo, mikä asia on oikeaan suuntaan ja mikä väärin. Retting sanookin, että usein päättämättömyys, johon hän törmää asiakkaidensa kanssa, johtuu yksinomaan siitä, että päätöksentekijä yrittää toimia sisäistä kutinaansa vastaan. Sisin sanoo, että ei, ja mieli järkeilee miksi sen pitäisi olla kyllä – ja päinvastoin.
Retting kehottaa ottamaan tällaisessa köydenvedossa – minun tavallani - käteen kolikon ja heittämään sitä; tuloksen saatuasi tunnet joko helpotusta tai toivot, että kolikko olisi kääntynyt toisin päin. Siinä vastauksesi.
- SuperAssari Maarit
-----------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit