Projektiluontoisissa töissä ja työpaikoissa, joissa vaihtuvuus ja liikkuvuus ovat suurta, tiimit muuttuvat ja elävät jatkuvasti. Myös aloittelevassa yrityksessä törmätään tilanteeseen, jossa pitäisi muodostaa hyvä tiimi. Vaikka miten haluaisi, harvemmin tiimit alkavat toimia jouhevasti ensimmäisestä sekunnista lähtien, vaan tiimidynamiikka elää käyden läpi eri kehitysvaiheita. Ryhmädynamiikan elinkaaren ymmärtäminen auttaa ryhmänohjaajaa – esimiestä tai vaikka valmentajaa – tukemaan tiimiä, jotta se voisi yltää parhaimpiin mahdollisiin tuloksiin.
Ryhmädynamiikan elinkaari kattaa tyypillisesti kolme vaihetta; sisäistyminen, kontrolli ja kiintymys. Jokaisella on omat toiveensa siitä, mitä tiedostamattomia tai tiedostettuja tarpeita tiimin tulisi täyttää, jotta he olisivat onnellisia työntekijöinä. Eri ryhmädynamiikan elinkaarivaiheessa yksilöiden tarpeet ovat erilaisia ja ohjaaja, joka ymmärtää tämän, pystyy luotsaamaan tiimiään positiiviseen suuntaan.
Vaihe 1: Sisäistyminen
Ensimmäisessä vaiheessa tiimin jäsenet tutustua toisiinsa. He haluavat olla tekemisissä keskenään ja luoda suhteita tiimitovereihin. Tässä vaiheessa kenenkään välillä ei ole vielä vahvoja siteitä. Ensimmäisessä tiimivaiheessa voi esiintyä levottomuutta, haahuilua, oman paikan etsintää ja jännitteitä tiimiläisten etsiessä yhteistä maaperää toinen toistensa kiinnostuksista, mahdollisuuksista ja aaltopituuksista. Yksilöt korostuvat voimakkaasti.
Jotkut voivat kokea sopivansa tiimiin helposti useallakin eri tavalla ja hypätä mukaan innokkaasti. Toiset taas saattavat kokea ryhmäytymisen pakottavaksi ja liian kiireiseksi, joka turhauttaa heitä. He tarvitsevat aikaa enemmän. Jotta tiimi toimii hyvin jatkossa, on jokaisen sen jäsenen saatava tyydytettyä tarpeensa löytää oma paikkansa tiimissä.
Vaihe 2: Kontrolli
Kontrollin tärkein kysymys on se, kuinka paljon tiimin jäsen voi vaikuttaa ryhmään ja miten paljon henkilökohtaista autonomiaa tiimin jäsenellä voi olla. Kakkosvaiheessa korostuvat siis voima, auktoriteetti, status, vaikutus ja päätösvalta.
Tiimin kehittyessä sen jäsenille joko annetaan tietyt roolit ja tarkoitukset, tai he itse ottavat ne sen perusteella, mitä he uskovat parhaaksi. Tässä vaiheessa tiimin sosiaalinen rakenne hioutuu.
Negatiivisessa tapauksessa kakkosvaihe aiheuttaa tiimissä vihamielisyyttä, syyllistämistä, syrjään vetäytymistä, kuppikuntien muodostumista tai ryhmänormista poikkeamista. ”Poikkeavuudet” voivat olla poissaoloja, myöhästelyä, syyttelyä, monopolisointia tai oman päänsä pitämistä ilman kompromisseja.
Tässä vaiheessa ryhmä testaa rajojaan ja ottaa selvää – yleensä alitajuisesti – kuinka paljon heillä on valtaa suhteessa tiiminvetäjään. He saattavat kokeilla rajojaan nähdäkseen, mitä tiimissä sallitaan. Tiimin johtajalle tämä voi olla haasteellista aikaa konflikteineen. Mutta, pahimmankin myrskyn jälkeen seuraa poutasää.
Vaihe 3: Kiintymys
Kiintymisvaiheessa tiimin jäsenet syventävät suhteita toisiinsa, jopa aitoihin ystävyyssuhteisiin saakka. Tiimi kokee olevansa yhtenäinen identiteetti, joka puhaltaa yhteen hiileen. Osallistuminen nousee ja tiimiläiset ovat herkempiä toisilleen Ympäristö muotoutuu tukevaksi ja suhteet tiimiläisten välillä ovat luottavaisia ja aitoja.
Kun kiintymysvaihe saavutetaan, konfliktit ja eripurat harvenevat. Päämäärätietoisuus ja työtehtävien loppuunsaattaminen on tärkeämpää kuin se, ollaanko parhaita kavereita vai ei.
Tiimin jatkuvasti eläessä on mahdollista, että tiimi läpikäy tätä kolmen kohdan kehityskaarta uudestaan ja uudestaan. Uudet kasvot ja muutokset vaikuttavat ryhmädynamiikkaan heti, halusi sitä tai ei.
- Superassari Maarit
-------------------------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit