Työpaikkakiusaamisesta puhutaan säännöllisin väliajoin, mutta milloin viimeksi puhuit aiheesta ’itsesi kiusaaminen’? Kultaisena hyveenä työelämässä pidetään edelleen ahkeraa suorittajaa, joka pyrkii täydellisyyteen perfektionistisesti. Tunnollinen puurtaja, oman jaksamisen kustannuksella, saa työterveydessä burn out -oireille pelkkää myötätuntoista seläntaputusta. Esimies ja pomo antavat yhä lisää töitä aina valmiille suorittajalle, vaikka hän ei ehtisi tekemään jo olemassa olevia töitäkään kunnolla.
Ylitunnollisella suorittajalla on kaksi motivaatiota; halu kehittyä paremmaksi työssä, josta nauttii, sekä pelko siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä ja riittävä, jos ei jatkuvasti paahda tukka putkella. Tähän jälkimmäiseen kuuluu kyvyttömyys sanoa ”ei”. Päätökset eivät perustu inspiraatioon vaan pelkoon.
Sitä siis kiusaa itseään tismalleen samalla tavalla kuin joku ulkopuolinen kiusaaja. Pahinta on, että sisäisestä kiusaajasta ei pääse eroon, vaan se seuraa työpaikan ulkopuolelle kotiin, ja vaanii öisinkin. Huijarisyndrooma on yksi kiusaamisen muoto.
Teetpä miten paljon tahansa, se ei koskaan riitä
Vahvin itsensä kiusaamisen muoto on vähättely. Vähättelet työpanostasi, osaamistasi, persoonaasi, ammattitaitoasi. Teitpä kuinka paljon tahansa, kiusaaja sisälläsi sanoo, ettei se ole riittävästi. Ehkä se jopa uskottelee, ettet saanut mitään aikaiseksi! Pohdit, mitä kaikkea tehtävää vielä on, etkä pysty syyllisyydeltäsi rentoutumaan tai lepäämään.
Itsesi arvostaminen on kamalaa ja vastenmielistä. Teitpä miten suuren homman tai saavutuksen tahansa, kiusaaja sanoo, ettei se nyt niin ihmeellistä ollut. Että uusiin hommiin siitä ja sassiin! Kehuja et ainakaan ota vastaan – ethän mielestäsi ole ansainnut niitä. Kissa kiitoksilla elää, tässä pitää nyt vaan paahtaa töitä!
Täydellistä tai ei mitään
Vaadit itseltäsi 100 % nappisuoritusta, ja mieltäsi kalvaa kaikki se, minkä olisit voinut tehdä paremmin. Jos homma onnistuu 99 %, soimaat itseäsi sen yhden epäonnistuneen prosentin takia. Jos asiat eivät mene haluamallasi tavalla, otat siitä syyt niskoillesi ja ruoskit itseäsi armotta huonoudestasi. Virheet ovat kiellettyjä, ja virheen sattuminen on sinulle todiste siitä, että et tehnyt etkä osannut tarpeeksi.
Itsesi soimaaminen on aina äänessä. Omat puutteesi ovat sinulle kirkkaampia kuin hyveesi ja kykysi. Riippumatta siitä, kuinka paljon kouluttaudut, kehität itseäsi ja opit uutta, löydät jatkuvia puutteita osaamisestasi.
Jos tunnistat itsesi ylläolevasta tekstistä, on aika tehdä muutoksia. Myöntää, että tämä ei ole minulle millään tavalla hyödyksi. Kenties marssia jopa ulkopuolisen avun pakeille, jos yksin ei saa rattiaan käännettyä kohti valoa.
Pystyt siihen!
- SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari