Onko otsaasi kasvanut kateuden tatti kollegaa tai muuta menestyjää kohtaan? Tuntuuko, että muilla menee paremmin? Onko epäreilu olo?
Työelämässä vallitsevasta kateuden tunteesta puhutaan harvoin, vaikka kaikki me joskus tunnemme kateutta muiden menestystä kohtaan. Sosiaalisen median kulttuuri ja nykyisen työelämän lyhyiden työpätkien vaatima pikainen menestys tukevat tätä negatiivista vertailua. Heitetään siihen vielä periklassinen kateellisesti kyräilevä suomalainen mentaliteetti ja tietynlainen ”menestys nousee päähän, ei saa menestyä, vaikka mieli tekisi” -asenne. On niin luonnollista vertailla itseään muihin ja soimata itseään – tai väheksyä menestyjiä!
Harvalla elämä on kuitenkaan niin auvoista, mitä muut kuvittelevat.
Minulla on omalla alallaan hyvin menestynyt ystävä, jonka ammatillinen ura palkintoineen ja tunnustuksineen herättäisi minussa kateutta, jos en tietäisi, mitä kulisseissa tapahtuu: tiukkaa työtä 12–16 tuntia päivässä, 6–7 päivänä viikossa viimeisen 15 vuoden ajan. Hyvin vähän vapaa-aikaa, usein univelkaa, eikä harrastuksia. Hän meni kaksi vuotta sitten naimisiin, eikä ole ehtinyt juhlia häitään. Häämatkallakin piti keskittyä gradun kirjoittamiseen töiden takia.
Kulissit ovat ja pysyvät
Harva meistä näkee menestyjän kulisseihin, ja harva jakaa kulissejaan muille. Me kaikki esitämme vähän pätevämpää, vähän menestyneempää ja mielellään vähän iloisempaa, kuin oikeasti aina olemme. LinkedIniin pärähtää päivitys uudesta onnistumisesta uralla, mutta kukaan ei kerro kaikesta siitä raadannasta, jota se vaati toteutuakseen – tai tuesta, joka mahdollistaa menestyksen, kuten isovanhemmat hoitamassa lapsia. Ongelmistakin hiljennytään: Ehkä menestyneellä henkilöllä on rasittavan pitkä työmatka, hän on paljon poissa kotoa tai työpaikalla on huono ilmapiiri. Kenties pomo ei osaa johtaa, kommunikaatio ei pelaa työpaikalla, tai ehkä alaiset ovat hankalia.
Entä, jos kateus vaivaa ihan toden teolla, eikä mikään tunnu auttavan? Entä, jos tatti otsassa yltää jo kuuhun saakka ja jatkaa kasvuaan?
Kateus syntyy usein uskomuksista
Brittiläinen psykoterapeutti Mike Betts kehottaa selvittämään kateuden syyn ensin itselleen, koska usein me heijastamme omia uskomuksiamme muihin ja heidän työhönsä. Oletko aidosti perillä siitä, mitä kateutta aiheuttava työ vaatii, tai mitä menestyjä on joutunut tekemään menestyäkseen? Onko sinulla ruusunpunaisia kuvitelmia tietyistä aloista tai palkkauksista? Mikä ihan tarkalleen kasvattaa kateuden tattia otsaan; tietty saavutus uralla, raha, tunnustus, etenemismahdollisuus, vai jokin muu asia?
Kun tunnistat sen, mitä itsekin haluat, Betts neuvoo miettimään, mitä olet valmis tekemään saavuttaaksesi saman. Missä ovat ne aidat, jotka sinun tulee kaataa? Liittyvätkö ne itseesi vai työympäristöösi? Tunnistettuasi nämä, valjasta kateuden kohde päämääräksesi, jota kohti etenet päättäväisesti.
On tärkeää oppia nauttimaan menestyksestä siinä muodossa, kun se tulee sinulle. Jatkuva kateus voi luoda noidankehän, jossa henkilö on aina tyytymätön ja kateellinen riippumatta siitä, mitä hyvää hän itse saa osakseen. Jos kateus häiritsee elämääsi ja työtäsi merkittävästi, käänny työterveyden tai muun asiantuntijan puoleen.
- SuperAssari Maarit
_________________________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin