Kollegani vinkkasi minulle Sonja Huhtaniskan silpputyötä käsittelevästä blogikirjoituksesta. Huhtaniska kuvailee itseään silpputyöntekijäksi ja listaa viimeisen kymmenen työpäivänsä sisällön blogissaan. Kymmeneen päivään mahtuu kolme eri toimialaa ja kolmetoista erilaista tärkeää työtehtävää; juontokeikkaa, kirjoittamista, tarjousten jättämistä, palaveria, asiakastapaamisia ja paljon muuta.
Myös Kirkon Alat ry kirjoittaa silpputyöstä, tosin otsikolla ”Silpputyö on sekä talous- että terveysriski”. Mielestäni asia on merkittävä, kun niinkin pitkäikäinen ja vakaa tahokuin kirkko tarttuu aiheeseen. Kirkon Alojen uutisessa ollaan erityisesti huolissaan silpputyön aiheuttamasta vahingosta:
Epävarma toimeentulo rikkoo ihmisen myös henkisesti. Harvalla meistä on sellainen stressinsietokyky, että säilytämmeterveytemme olosuhteissa, joissa huominen toimeentulomme ei ole koskaan taattu.” – Kirkon Alat
Pelkästään Helsingin alueella joka viidennellä työntekijällä ei viime vuonna ollut täysiä työtunteja. Silpputyöntekijöiden määrä näyttää kasvavan vuosittain.
Silpputyö on taloudellisesti epävarmaa
Vapaa-ajallani olen törmännyt lukemattomiin tuntemattomien ja tuttujen kertomuksiin nykyajan työelämän silpputyöstä ja sen haasteista: Ensi kuun työtilanteesta ei ole mitään tietoa, joten mitään ei voi suunnitella pitkällä tähtäimellä. Talous on huonossa jamassa. Lapsia ei voi hankkia tai jos lapsia on, hoitojärjestelyt ovat haastavia. Asioita ei voi ostaa normaalisti. Moni on ahdistunut ja stressaantunut nykyisen työelämän epävarmuudesta ja epäsäännöllisyydestä.Entä jos sattuukin olemaan sellainen työntekijä, jolle silpputyö toimii kuin unelma?
Silpputyössä on puolensa
Teen itse silpputyötä, ja ainakin tähän mennessä se on sopinut minulle. En useinkaan viihdy pitkään samojen asioiden parissa, joten projektiluontoisesti vaihtuvat asiakkaat ja tehtävät tuovat kaipaamaani vaihtelua työntekoon. Kun työ vielä rytmittyy minulle sopivaan aikatauluun ja mahdollistaa etätyön, olen hyvinkin tyytyväinen. Etätyö kun kulkee mukana matkoilla, joita teen paljon vuosittain. Silpputyö, kun puhutaan osa-aikaisesta työstä, sopii erinomaisesti myös opiskelijoille, henkilöille, joilla on alentunut työkyky ja miksei perheen kotiin jäävälle vanhemmalle, joka ei (vielä) pysty tai halua ottaa vastaan kokoaikaista työtä. Tai vapaille sieluille, kuten ystävälleni, joka tekee osan vuodesta töitä ja matkailee toisen osan.
- SuperAssari Maarit
_________________________________
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 50 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin