Ystäväni työskentelee suomalaisten näyttelijöiden parissa. Monet heistä ovat sanoneet, että esiintyminen jännittää aivan pirusti, vaikka takana olisi jo vuosikymmeniä kokemusta. Ihan eturivin tunnetut nimetkin saattavat olla hermoraunioina ennen esiintymistä.
Entäpä, kun esiintymislavalle pitää nousta ihan tavallisena pulliaisena? Tai kun pitää esiintyä skarppina videopalaverissa? Tai kun sinut on kutsuttu esittelemään asiaa X isommalle tai pienemmälle yleisölle?
Esiintyminen jännittää suurinta osaa meistä. Tämä johtuu ihan evoluution kepposista; meitä pelottaa, että häpäisemme itsemme niin, että muut jättävät meidät ulkopuolelle. Yhteisöstä ulkopuoliseksi joutuminen on aikoinaan tietänyt käytännössä varmaa kuolemaa – tai ainakin hirvittävän haastavaa elämää – joten apinanaivomme sanovat “Sopeudu, miellytä, ole hyödyllinen!”
Apinanaivojen kauhuskenaarioita voi opetella hillitsemään ja hallitsemaan. Paras kuulemani neuvo pitkän linjan esiintyjä-kouluttajalta oli, että yleisö on aina sinun puolellasi. He haluavat, että onnistut, eikä heitä kiinnosta, jos vähän takeltelet tai jos sinua jännittää. Mitään pahaa ei ole tapahtumassa.
Muitakin hyviä kikkoja esiintymisjännityksen rauhoittamiseen on olemassa:
1. Aloita pienesti. Pidä esitelmä vaikkapa perheellesi, ystävällesi tai puolisollesi aiheesta, joka on sinulle lähellä sydäntä. Jos esitelmän aiheen saa valita itse, on aina parasta valita aihe, josta tietää jo paljon. Tämä on hyvää harjoittelua.
2. Vedä esitelmä läpi kuivaharjoitteluna. Tämä saattaa tuntua alkuun nololta, mutta kun harjoittelet esitystä läpi uudelleen ja uudelleen kuvitellen, että olisit juuri nyt lavalla, olostasi tulee itsevarmempi. Ei näytelmiäkään lähdetä esittämään ilman harjoittelua, vaan treenit kestävät kuukausia (nimimerkillä “Entinen harrastajateatterilainen”).
3. Rauhoitu ennen H-hetkeä. Oikein hengittäminen on helpoin tapa rauhoittaa itsensä ennen lavalle astumista. Rauhallinen sisäänhengitys nenän kautta, pieni tauko ja pitkä, rauhallinen, syvältä vatsasta lähtevä uloshengitys suun kautta. Pieni kävely tai muu meditatiivinen tekeminen, jossa voit vain olla, auttaa myös. Meditointia suositellaan usein mihin tahansa rauhoittumiseen.
4. Ulkoa opetteleminen on turhaa. Sinun ei tarvitse muistaa kaikkea ulkoa. Riittää, kun muistat punaisen langan ja pääkohdat. Voit aivan hyvin tehdä muistiinpanoja, mutta suoraan paperista tai kalvoilta lukeminen ei ole suositeltavaa.
5. Osallista yleisöä, jos mahdollista. Puhetta voi tauottaa ja yleisöä tuoda lähemmäksi (ja vähemmän pelottavaksi) tauottamalla esiintyminen kysymysosioihin. Yleisö voi esittää kysymyksiä ja kommentteja ennen, kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen. Jos kysymyksiä ei tule, älä panikoi. Voit siirtyä huoletta seuraavaan osioon. Joskus yleisö ei lähde kysymään tai kommentoimaan mitään, vaikka olisit ollut miten hyvä.
6. Jokainen yleisö on erilainen. Muistan omilta harrastajateatteriajoiltani, miten samaan näytelmään tuli joka ilta erilainen reaktio yleisöstä riippuen. Edellispäivän vedet silmissä nauraminen muuttui lähes täydelliseksi hiljaisuudeksi. Toinen yleisö taputti usein kesken esityksen, kun toinen taputti vasta esityksen loputtua. Sinussa siis tuskin on mitään vikaa, jos yleisösi on hiljaa ja etäinen. Se vain nyt sattuu olemaan sen päivän yleisön luonne.
- SuperAssari Maarit
-----------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin