Huijarisyndrooma saa henkilön uskomaan, etteivät hänen taitonsa, osaamisensa ja tietonsa ole aitoja. Hän pelkää koko ajan paljastuvansa huijariksi: Kohta pomo tajuaa, etten osaa mitään. Kohta asiakas hoksaa, että teen vaan sutta ja sekundaa. Vaikka henkilö osaisi mitä tahansa, miten hyvin tahansa, ja hänellä olisi tästä konkreettista todistusaineistoa, se ei auta. Huijarisyndroomainen uskoo aina olevansa huijari.
Työelämässä huijarisyndroomaan on herätty Suomessakin vasta hiljattain. Psykologi Tiina Ekman on kirjoittanut aiheesta kirjan Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä) vuonna 2017 ja YLE käsitteli huijarisyndroomaa samana vuonna.
Tutkimuksissa on arvioitu, että 70 % ihmisistä kokee ainakin yhden huijarisyndroomaepisodin elämässään. Joillakin tämä tapa ajatella ja tuntea suhteessa omaan itseen muuttuu kliiniseksi ilmiöksi. Seurauksena on vakavaa ahdistusta ja uupumusta sekä työ- että siviilielämässä.
Syndrooman oireet näkyvät jokaisella hieman eri tavalla. Huijarisyndroomaan erikoistunut amerikkaislääkäri Valerie Young onkin eritellyt viisi huijarityyppiä.
Asiantuntijahuijari
Asiantuntijahuijari ei ole tyytyväinen, ennen kuin hän tietää asiasta, projektista, asiakkaasta tai tehtävästä aivan kaiken. Tyytymättömyys jää kalvamaan mieltä, vaikka tehtävä olisi tehty hyvin, jos asiantuntija ei ole ehtinyt saada vastauksia kaikkiin kysymyksiinsä. Asiantuntija janoaa ja etsii jatkuvasti uutta tietoa. Tämä hankaloittaa projektien ja tehtävien loppuunsaattamista. Asiantuntija on juuri se huijarityyppi, joka ei uskalla hakea uusiin työpaikkoihin, koska hän ei oman kokemuksensa mukaan ole siihen tarpeeksi pätevä. Hänellä on olo, että voidakseen täyttää uuden työtehtävän tarpeet täydellisesti, hänen tulee olla itsekin täydellinen. Parempi siis jättää avoin paikka jollekin ”pätevämmälle”.
Perfektionistihuijari
Perfektionismiin alati tähtäävä henkilö on altis kokemaan voimakasta ahdistusta, epäröintiä ja huolta – varsinkin tilanteissa, joissa hän ei saavuta itselleen asettamia tavoitteita haluamillaan tuloksilla. Perfektionistihuijari on lähes poikkeuksetta aina tyytymätön työhönsä ja työpanokseensa. Hän keskittää huomionsa siihen, mitä hän voisi tehdä vieläkin paremmin. Hän ei osaa iloita menestyksestään, sillä hän kokee, että siitäkään huolimatta hän ei ole (vieläkään) tehnyt parastaan.
Luonnonlahjakkuushuijari
Luonnonlahjakkuushuijari oppii luontaisesti uusia asioita nopeasti ja helposti – sekä masentuu ja häpeää, jos hän ei opikaan jotakin. Luonnonlahjakkuus haluaa perfektionistin tavoin onnistua heti ja täydellisesti. Hänelle kyvyt ovat luontaisia ominaisuuksia, joita ei voi opetella; joko sinulla on kyky jo valmiina, tai sitten sitä ei ole. Erityisesti kyvyt, joissa hän on luontaisesti hyvä, aiheuttavat ahdistusta hänen huomatessaan, että joku muu onkin niissä häntä parempi. Luonnonlahjakkuushuijarin on hyvin vaikeaa hyväksyä sitä, että kaikki kyvyt opitaan pitkän harjoittelun kautta, kaikki ovat alkuun surkeita, ja menestys seuraa pitkäjänteistä työskentelyä.
Sooloilijahuijari
Sooloilijahuijari saattaa olla tietyllä tavalla hiomaton yksinäinen susi. Hän työskentelee mieluiten yksin, sillä hän uskoo, että avun pyytäminen on heikkoutta. Sooloilijahuijarin tulee onnistua ja selvitä yksin. Muutoin hän kokee olevansa epäaito huijari, joka ei osaa, eikä tiedä mistään mitään. Hän myös kieltäytyy avuntarjouksista, koska haluaa osoittaa arvonsa työskentelemällä ja selviämällä yksin.
Sankarihuijari
Sankarihuijari on renessanssiajan ihmisen ihannekuva, sillä hän osaa taidokkaasti useita erilaisia asioita. Tämä johtuu siitä, että sankarihuijari on armoton itseään kohtaan. Hän piiskaa itsestään aina vain parempia suorituksia, ja vaatii itseltään yhä enemmän ja enemmän osaamista. Työnarkomaaneista löytyy sankarihuijareita. Sankarihuijari ei koe olevansa yhtään mitään, jos hän ei hallitse taidokkaasti vähintään viittätoista eri työ- ja siviilielämän osa-aluetta. Sankarihuijari sairastuu erittäin helposti työuupumukseen.
-SuperAssari Maarit
----------------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 40 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerin työhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssari
2 kommenttia
jakkeri78
21.10.2019 13:14
Kaikki alkaa tutuista yhteisöistä tai niihen liittymisestä!
Vastaa kommenttiin
Anonyymi
5.12.2021 10:27
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin