Hyväksi johtajaksi ei tulla kerralla tai sattumalta, vaan siihen kasvetaan. Hyvä johtajuus ei kysy ainoastaan voimaa ja auktoriteettia, vaan ennen kaikkea nöyryyttä ja kykyä astua pois alaisten tieltä, jotta nämä voivat palvella yrityksen tarkoitusta samalla, kun johtaja palvelee alaistensa tarpeita. Tämä onnistuu ainoastaan, jos alaisten ja johtajan välillä vallitsee aito luottamus ja kunnioitus.
Johtaja, joka on ansainnut kunnioituksen, on alaistensa silmissä luotettava. Paino sanalla ”ansainnut”, sillä kunnioitusta ei anneta kellekään automaattisesti eikä sitä voi vaatia millään vippaskonsteilla. Ilman kunnioitusta johtaja ei pysty toimimaan roolissaan. Jos alaiset tai kollegat kokevat, ettei johtaja ole luotettava, he eivät panosta työhönsä, vaan huitaisevat jotain välinpitämättömästi sinne päin. He eivät koe, että epäluotettava johtaja ja sitä kautta epäluotettava yritys ansaitsisi heidän täyttä panostaan – tai sitten he eivät yksinkertaisesti uskalla astua osaamisensa ulkopuolelle. Johtaja, joka ei ole luotettava, aiheuttaa myös huolta ja ahdistusta alaisissa, ja kaikki se energia, joka voitaisiin valjastaa työntekoon ja tuloksiin, menee kyräilyyn ja oman selustansa turvaamiseen – kenties jopa huonon johtajan pelkäämiseen.
Hyvä johtaja ymmärtää, millainen vahva voima esimerkkinä olemisessa on. Ihmiset kunnioittavat ihailemiaan ihmisiä ja pyrkivät – tietoisesti tai tiedostamattaan – olemaan heidän kaltaisiaan ja toteuttamaan heidän arvojansa myös omassa toiminnassaan. Yksi helpoimpia tapoja olla esimerkkinä alaisilleen on toimia oikein kiperissä tilanteissa; myöntää omat virheensä, pyytää anteeksi ja olla rehellinen. Avoimet ja aidot anteeksipyynnöt nostattavat luottamus- ja kunnioituspisteitä. Jo rakennettu luottamus puolestaan on helppo murentaa hyvinkin lyhyessä ajassa itsekkäällä, epärehellisellä käytöksellä.
Luottamus ja kunnioitus toimivat molempiin suuntiin eli myös johtajan on pystyttävä luottamaan alaisiinsa. Luottamusta voi osoittaa esimerkiksi antamalla alaisille vaativampia tehtäviä kuin mitä johtajana normaalisti antaisi ja tutustumalla heihin tarkemmin yksilöinä. Kun luottamus toimii molempiin suuntiin, myös tietotaidot, osaaminen ja oppiminen toimivat ja tehostuvat, leviten pitkin tiimiä (myös johtaja voi oppia uutta alaisiltaan). Alaisten saadessa johtajalta luottamusta siihen, että he osaavat kyllä asiansa, alaiset uskaltautuvat kokeilemaan ja testaamaan uutta, ideoimaan, inspiroitumaan ja kulkemaan eteenpäin. Idearikas eteenpäin menijä on yritykselle paljon tuottavampi kuin samaa kehää kiertävä alainen, joka on jäänyt kehäänsä, koska ei luota itseensä ja osaamiseensa.
- SuperAssari Maarit
------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 30 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin