”Mun mielestä yrittäjyys, niin kuin itse sen olen kokenut, on aivan mahtavaa! Mun elämän tärkein arvo on vapaus ja sillä on niin monta merkitystä. Vapaus tehdä töitä missä haluat, milloin haluat ja kenen kanssa haluat.”
Kyselimme yrittäjien ajatuksia yrittäjyydestä Naisyrittäjien ryhmässä Facebookissa. Päällimmäisenä esiin nousi yrittäjän vapaus osana positiivista yrittäjyyttä. Sitä, että saa valita itse työtoverinsa ja työskentelytapansa, ja myös asiakkaansa. Määrittää itse palvelunsa/tuotteensa ja kehittää niitä parhaaksi katsomallaan tavalla, parhaaksi kokemaansa suuntaan. Saa tehdä itselleen mieleisiä töitä, itseään kiinnostavan asian parissa ja usein sellaisissa työtehtävissä, jotka tulevat ns. luonnostaan tai joista on mukavaa oppia lisää vuosi vuodelta. Saa määrätä itsestään, olla omana itsenään, pitää työelämänsä ja sitä kautta oman tulevaisuutensa, menestyksensä ja etenemisensä kehityksen omissa hyppysissään
Vapautta yrittäjänaisille on myös viedä lapset hoitoon tai kouluun mihin aikaan tahansa ja hakea heidät sieltä, käydä omissa harrastuksissa ja hoitaa juoksevia asioita muiden ollessa klo 8-16 töissä. Varata loma itselleen sopivaan aikaan (jos yrittäjällä sellaiseen on mahdollisuus). Viettää laatu-aikaa perheen ja/tai puolison kanssa silloin, kun se parhaiten sopii kaikille perheenjäsenille. Voi suunnitella työpäivänsä tarpeisiinsa sopivaksi.
Kääntöpuolena yrittämisen vapaudessa ovatkin sitten aikaan sitoutumattomat työpäivät, asiakkaiden kuvitelmat, että olet tavoitettavissa 24/7, myös lomalla, sekä se, että jos aamukiireet myöhästyttävät työpäivää, se venyy sitten illasta. Vastuu, joka on yksin yrittäjän hartioilla, koskee myös vapautta – kuinka aikataulutan asiat, kuinka sovittelen arkea ja työtä yhteen, ja missä ylipäätään menee niiden raja. Kaikilla on välistä haasteita erottaa työ- ja siviilielämää toisistaan, mutta yrittäjä on yrittäjä myös kotonaan. Työ jää harvemmin sinne toimistoon tai työhuoneelle. Se seuraa kotiin, on läsnä yhtenä perheenjäsenenä – ja osa yrittäjistä työskentelee kotona.
Tästä huolimatta meille vastanneet yrittäjät kertoivat oman elämänsä olevan tasapainossa työhön nähden. Vaikka työ tulisikin perheen edelle, koska yrittäjä on usein intohimoinen omaa tekemistään kohtaan, sen ei silti koettu olevan niin tiukasti ykkösenä, että perhe tai kumppani jäisivät huomiotta. Yrittäjän työhyvinvointi on yhtä tärkeää kuin kenen tahansa muunkin työntekijän.
”Mitä muuten tulee siviilielämään, niin en ole tinkinyt vapaa-ajasta, lomista tai perheen kanssa olemisesta. Miksi myisin sieluni omalle yritykselleni? Sehän on vain työ. Jos pitää tehdä enemmän kuin jaksaa niin sittenhän se yhtälö ei toimi ja johtaa ennemmin tai myöhemmin uupumiseen, ihmissuhdeongelmiin, terveyden menettämiseen ja onnellisuuden kaikkoamiseen. Mieluummin elän vaatimattomasti kuin haalin mammonaa. Tärkeää, että se työ mitä tekee, on mielekästä.”
Yrittäjänä oleminen kysyy myös kovakalloisuutta, uskoa itseen ja siihen, mitä olet tekemässä. Vastarannankiiskien ei tule antaa musertaa ja hankalien asiakkaiden toivottiin, erityisesti hinnoista maristessa, ymmärtävän, että kaikki työnantajamaksut lankeavat yrittäjälle itselleen. Tuotteen tai palvelun hinnasta vain murunen jää yrittäjälle itselleen. Rahaa ei pidetty meidän vastaajiemme kesken kaikkein tärkeimpänä asiana, mutta sen tuomasta vapaudesta oltiin kiitollisia. Rahaa tärkeämmäksi nousi mahdollisuus tehdä itselleen mieleistä työtä, olla oman itsensä herra, kohdata asiakkaita aidosti ja olla avuksi.
”Parasta on se, kun tajuaa oppivansa koko ajan paremmaksi yrittäjäksi ja se, kun voi auttaa omalla osaamisellaan muita.”
Yrittäjyydessä korostui myös se, että vaikka yrittäjyyteen voi yrittää samaistua, sen ymmärtää todella vain kokemuksen kautta. Miten yrittäjät itse ovat oma heimonsa, oma ryhmänsä, kuin lahko työntekijöitä muiden joukossa, lahko, josta puhutaan paljon ja joka on kaikkien yhteiskunnallisten tukien ulkopuolella, jos yritys romahtaa, mutta jonka todellinen sisäistäminen vaatii itse yrittäjänä olemista – tai edes yrittäjäpuolison rinnalla seisomista. Sana ”Yrittäjä” kuulostaa jopa kehnolle ja negatiiviselle, sillä kuvaavampi sana erään yrittäjävastaajamme mielestä olisi ”Tekijä”: Yrittäjät eivät yritä asioita, he tekevät sen, omalle heimolleen ja itselleen tyypillisellä tavalla, itse itseään johtaen.
”Yrittäjyys on parhaimmillaan heimolaji, jossa ystäväpiiri laajenee kumppaneihin ja asiakkaisiin. Se on vähän niin kuin lahkolaisuutta, ilman ulkopuolista katsomusta. Jossa jokaisella on oma usko omaan juttuun ja se on ratkaisevinta.”
- SuperAssari Maarit
Erityiskiitokset yrittäjille Niina Saine (Amplia Klinikka), Johanna Sormunen (PM International) ja Riina Jokinen (Kram Agency).
------------------
SuperAssarit ovat Wannadon aikaan ja paikkaan sitoutumattomia työelämän vapaustaistelijoita ja ongelmien ratkaisijoita. Multityötä tekevä Wannado Oy on Irina Viitalan ja Anna Degerholmin yhdessä, vuonna 2011 perustama SuperAssariyhteisö, johon kuuluu yli 20 markkinointiviestintään, tehtävien digitalisointiin, tapahtumatuotantoon ja sihteerityöhön erikoistunutta ketterää tekijää. www.wannado.fi #SuperAssarit
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:29
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin