Kaupunkiin muuttanut henkilö tekee hyvän päätöksen ja päättää luopua ruostetta keränneestä autostaan. Kärry on ollut vasta hetken myynnissä netissä, kun haggiksenpurija lähettää viestin, jossa lupautuu ostamaan auton mukavalla ylihinnalla, 4000 eurolla. Myyjä esittää pienen voitontanssin, sillä on epäillyt ettei ketään kiinnosta vanha kosla. Skotin englanti on ihmeen heikkoa, mutta myyjä kuitenkin suostuu tekemään kaupat ja jää odottelemaan shekkiään. Kun sellainen tulee, hän käy lunastamassa sen pankissa ja lähettää biilinsä meren yli matkaan.
Parin viikon päästä pankista tulee ikävä puhelu: shekki oli katteeton - ja se peritään suomalaiselta myyjältä. Skotista ei kuulu enää mitään ja sähköpostiviestien osoitetiedot kertovat, ettei viestejä tosiaan lähetetty Briteistä vaan Nigeriasta. Voitontanssi vaihtuu vihaiseen raivoamiseen. Onneksi Keskusrikospoliisin luo voi mennä vaatimaan oikeutta. "Ai neljä tonnia? Sori, mutta me ei puututa ulkomaisiin alle viiden tonnin petoksiin. Ota vihreetä teetä, se rauhoittaa."
Käsi ylös, jos et ole koskaan saanut sähköpostia, missä kerrotaan miljoonien lottovoitosta. Summan saa tililleen kunhan ensin maksaa muutaman satasen järjestelykulut. Kun lottokakku on leivottu ja Balin loma varattu, ei rahoja enää näy. Ei lottorahoja eikä omia järjestelyrahoja. Aina kusettajat eivät ole pelkän rahan perässä; myös tavara kelpaa. Huuto.net on kärsinyt nigerialaistulvasta, kun myyjät ovat saaneet viestejä, joissa ostettaisiin myynnissä oleva tuote mukavaan ylihintaan. Rahat siirretään odottamaan kuriirifirman lähetyskoodia pankkiin, jota ei ole olemassa. Kun paketti on lähtenyt ostajan veljenpojalle Nigeriaan, ei mielikuvituspankista enää kuulu mitään. KRP:n mukaan nettipetoksia raportoidaan huimasti, eikä kukaan ei ole saanut rahojaan takaisin ulkomailta.
"Mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee liikenteessä?", pohdittiin Liikenneturvan mainoksessa jokunen vuosi sitten. Samaa on varmasti pohtinut pari rahansa Nigeriaan menettänyttä suomalaistakin. Helpon rahan houkutus meihin menee, vaikka pienestä asti on kerrottu, ettei ilmaisia lounaita ole, ja jokaisen pennin eteen on väännettävä duunia niska limassa ja perse ruvella. Luulisi, että vain opportunistisia amerikkalaisia saisi kusetettua, mutta nettipetosten uhriluku kasvaa vuosi vuodelta. Kaikista seniileimmät netinkäyttäjät pelastuvat kusetuksilta puutteellisen kielitaidon ansiosta (ihan vähän vähemmän seniilit lähettävät rahaa lemmenhimoisen itätytön matkakassaan), nuorimpien taas pitäisi ymmärtää mistä hommassa on kyse.
Kuka siis joutuu nettipetoksen uhriksi? Nelikymppinen mies, jonka pitäisi olla kaukana sinisilmäisestä lapsukaisesta. Järkevä suomalainen juntti, joka ei kehtaa edes mennä pyytämään rahojaan takaisin poliisin kera, mutta jaksaa kirjoittaa foorumille viestin. Kuka kusettaa Suomessa? Poliisin mukaan pari-kolmekymppinen mies, jolla on velkoja tai päihdeongelma. Ulkomailla? "Nigerialaisia kirjeitä" ei suotta kutsuta nigerialaisiksi, sillä nuo länsiafrikkalaiset veijarit tehtailevat suuren osan kusetuksista. Kaikkea kyseenalaista kunniaa ei kuitenkaan voi antaa päiväntaasajan asukeille, sillä miljardeja huijataan muuallakin.
Nigeriaan matkustavia huijattuja on kidutettu ja tapettu, mutta petoksilla on myös humoristisempi puoli; kusettajien kusettaminen. Tähän on erikoistunus 419 Eater -sivusto ("419" on Nigerian laissa pykälä, jossa turistaan kirjehuijauksista), jossa on massoittain tarinoita ja hupaisia kuvia nigerialaisista veikoista mm. kala pään päällä. Onpa joku veistänyt hienon Commodore kuusnelosen puusta "brittiläiselle taiteensuosijallekin", joka lupasi maksaa tuhansia laadukkaista puuesineistä. Länsimaat - Nigeria 6 - 0.